Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інфляція



Термін інфляція (від латинського inflatio – здуття) буквально означає процес розбухання паперово-грошового обігу. Традиційне визначення інфляції наступне: переповнення грошового обігу грошовою масою понад потреби товарообігу викликає знецінення грошової одиниці і відповідно зростання рівня товарних цін.

У цілому інфляція є складним соціально-економічним явищем, викликаним диспропорціями відтворення в різних сферах ринкового господарства.

Вимірюється інфляція за допомогою індексу цін, який розраховують як співвідношення між сукупною ціною певного набору товарів і послуг в даному періоді і сукупною ціною ідентичної (схожої) групи товарів і послуг у базовому періоді. За базовий період беруть відносно стабільний період. Даний набір товарів називають «споживчим кошиком».

Існують кількісні визначення інфляції. Інфляцію називають повзучою, коли вона протікає помірно, ціни зростають не більше ніж на 10 % на рік. Для галопуючої інфляції характерне зростання цін від 20 % до 200 % на рік. Гіперінфляція являє собою астрономічне (до кількох тисяч або десятків тисяч відсотків на рік) зростання кількості грошей в обігу і рівня товарних цін.

Відомі різні причини інфляції: емісія грошей, не забезпечених товарним покриттям; надлишковий сукупний попит в економіці; зростання середніх витрат; очікування економічних суб'єктів; монополізація економіки.

Основні форми інфляції в ринковій економіці – це інфляція попиту і інфляція витрат. Інфляція попиту має місце, якщо сукупний попит у народному господарстві зростає швидше, ніж виробничі можливості економіки за умови повної зайнятості ресурсів. Якщо сукупний попит перевищує сукупну пропозицію, то середні ціни на товари і послуги зростають. Інфляція пропозиції має місце, коли збільшення цін на фактори виробництва призводить до зростання витрат і підвищення цін на продукцію. Скорочення пропозиції товарів (наприклад, при неврожаї) також може призвести до інфляції пропозиції. Очікування інфляції споживачами і діловими колами призводять до інфляції, якщо при цьому зростає число покупок, а продавці поспішають підвищувати ціни.

Негативний ефект інфляції залежить багато в чому від того, наскільки точно вона передбачається і наскільки вона несподівана: інакше постраждають люди, що живуть на фіксовані грошові доходи, які мають грошові накопичення і дали позики під відсотки без урахування інфляції.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...