Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні положення. Сутність грошового ринку



Сутність грошового ринку. Гроші як об'єкт купівлі-продажу. Суб'єкти та інструменти грошового ринку. Особливості прояву на грошовому ринку основних ринкових ознак - попиту, пропо­зиції, ціни.

Інституційна модель грошового ринку. Сектори прямого і опосередкованого фінансування. Потоки та суб'єкти в обох сек­торах грошового ринку. Банки і небанківські фінансово-кредитні структури як фінансові посередники грошового ринку.

Структура грошового ринку. Критерії класифікації. Ринок грошей і ринок капіталів. Ринок цінних паперів та валютний ри­нок як складові грошового ринку.

Попит на гроші. Суть та форми прояву попиту на гроші. Фак­тори, що визначають зміну попиту на гроші.

Пропозиція грошей. Суть та механізм формування пропозиції грошей. Фактори, що визначають зміну пропозиції грошей

Графічна модель грошового ринку. Рівновага на грошовому ринку та процент. Фактори, що визначають рівновагу грошового ринку.

Заощадження та інвестиції в механізмі грошового ринку. Заоща­дження населення як єдине джерело і верхня межа чистих інвести­цій. Вплив процентної ставки на заощадження та інвестиції. Вплив бюджетного дефіциту на балансування заощаджень та інвестицій.

План семінарського заняття:

1. Сутність грошового ринку, інституційна модель грошового ринку

2. Попит на гроші, фактори, що визначають зміну попиту на гроші.

3. Пропозиція грошей, фактори, що иизначають зміну пропозиції грошей.

4. Графічна модель грошового ринку, рівновага на грошовому ринку та процент.

5. Заощадження та інвестиції в механізмі грошового ринку.

Запитання для самоконтролю:

1. Поясніть, яке місце посідає грошовий ринок у структурі грошового обороту та в чому полягає роль грошового ринку в економіці.

2. Чим відрізняються операції купівлі-продажу на грошовому і товарному ринках? Що є спільного між грошовим та товарним ринками?

3. Поясніть, v чому полягає різниця між: грошовим ринком, грошей та ринком капіталів.

4. Які принципові відмінності існують між пряміш та опосередкованим фінансуванням на грошовому ринку? Назвіть основні функції фінансових посередників та дайте їм характеристику.

5. Поясніть позицію кейнсіанської школи щодо важливості впливу на грошовий попит спекулятивного мотиву, мотиву перестороги та мотиву переважання ліквідності?

6. За яких обставин відбувається відхилення реальної процентної ставки від номінальної та який вплив це має на грошовий ринок?

7. Які основні тенденції сучасної облікової політики НБУ?

Завдання для самостійної роботи:

1. Канали прямого та опосередкованого фінансування на гро­шовому ринку України.

2. Проблеми та перспективи розвитку ринку цінних паперів
в Україні.

3. Дослідження мотивів накопичення грошей монетаристами і
кейнсіанцями.

4. Пропозиція грошей і тінізація економіки.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 593 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...