Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система податкових органів



Система податкових органів — це розгалужена мережа спеціалізованих структур. У вузькому значенні слова податкові органи ідентичні податковій адміністрації з підвідомчими їй інспекціями. Вони здійснюють контроль тільки за надходженням до бюджету податкових платежів. Податкові служби в широкому значенні слова забезпечують надходження до бюджету всіх відрахувань, які згідно із законом включені до податкової системи. У цьому випадку система податкових органів включає також і митні органи, казначейства і податкову міліцію.

Управління у сфері оподатковування здійснюють податкові органи, які з погляду податкового менеджменту доцільно подати у вигляді трьох груп:

ü органи законодавчої і виконавчої влади (Верховна Рада України, Секретаріат Президента України, Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України);

ü органи оперативного управління в податковій сфері:

ü органи не фінансового профілю, що виконують тільки окремі функції, пов’язані з податковою діяльністю.

Верховна Рада України здійснює законотворчу діяльність у сфері оподаткування, бере участь у плануванні податків, розглядаючи і затверджуючи проект бюджету на наступний рік.

Секретаріат Президента України видає Укази з питань оподатковування, що не урегульовані законодавчими актами.

Кабінет Міністрів України і Міністерство фінансів України здійснюють:

ü розроблення заходів щодо фінансового і податкового стимулювання підприємницької діяльності в державі;

ü розроблення проектів нормативів відрахувань від загальнодержавних податків у місцеві бюджети;

ü забезпечення виконання державного бюджету, фінансового поповнення державних позабюджетних фондів;

ü розроблення заходів щодо удосконалення податкової політики і податкової системи; розроблення інструкцій і методичних вказівок з питань оподатковування;

ü методичне управління бухгалтерським обліком і звітністю підприємств і порядком складання звітності;

ü узагальнення практики застосування податкового законодавства і внесення пропозицій з удосконалення цього законодавства.

Податкова служба була створена в січні 1991 р. і за час свого існування зазнала деяких змін.

На початку свого існування система органів Державної податкової служби поєднувала:

ü Головну державну податкову інспекцію (вища ланка),

ü державні податкові інспекції Автономної Республіки Крим, областей і міст із районним підпорядкуванням (середня ланка);

ü державні податкові інспекції районів і міст обласного підпорядкування (базова, низова ланка).

З 1996 р. відповідно до Наказу Президента України «Про створення державної податкової адміністрації України і місцевих податкових адміністрацій» від 22.08.96 р. на базі зазначених органів були створені податкові адміністрації. У 1998 р. на низовому рівні знову створені державні податкові інспекції, таким чином трирівнева структура податкових органів збереглася.

Підпорядкованість органів державної податкової служби також змінилася. Спочатку вони діяли при Міністерстві фінансів, а з 1996 р. центральним органом виконавчої влади є Державна податкова адміністрація. Крім того, якщо раніше спеціальні підрозділи з боротьби з правопорушеннями у сфері оподатковування підпорядковувалися органам внутрішніх справ, то із зазначеного часу податкова міліція є структурним підрозділом Державної податкової адміністрації України.

Податкова служба – це сукупність державних органів управління, які організовують і контролюють надходження податків, зборів, податкових і неподаткових платежів до різних рівнів.

Державну податкову службу України створено за рішенням Ради Міністрів УРСР від 12 квітня 1990 року №70. Верховна Рада УРСР 4 грудня того ж року прийняла Закон "Про державну податкову службу в Українській РСР", а 24 грудня 1993 року -"Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про державну податкову службу в Україні".

Президент України 22 серпня 1996 року підписав Указ за №760/96 "Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій".

Всього станом на 1 вересня 2011р. У Закон України "Про державну податкову службу в Україні" внесені зміни і доповнення у 31 випадку.

Створення ДПА України було обумовлено життєвою необхідністю, що виникла на той час у країні. Податкова інспекція, яка знаходилася у підпорядкуванні Міністерства фінансів, вичерпала свої можливості і вже не могла повною мірою виконувати поставлені перед нею завдання. Через кризовий стан економіки, криміналізацію її значної частини, недосконале законодавство, застарілі методи роботи у податкової інспекції почали виникати проблеми, вирішення яких вимагало кардинальних змін і принци­пово нових підходів у діяльності цього органу.

До системи органів державної податкової служби належать:

ü Державна податкова адміністрація України,

ü спеціалізовані державні податкові інспекції,

ü державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі,

ü державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах (далі - органи державної податкової служби).

ü спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями - податкова міліція.

Державна податкова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може утворювати: міжрайонні (на два і більше районів), спеціалізовані (на дві і більше областей для роботи з окремими категоріями платників), об'єднані (на місто і район) державні податкові інспекції та у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Державну податкову службу України очолює Голова Державної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України.

Видатки на утримання органів державної податкової служби визначаються Кабінетом Міністрів України і фінансуються з державного бюджету.

Завданнями органів державної податкової служби є:

ü здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством;

ü внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

ü прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

ü формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб;

ü надання податкових консультацій;

ü запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Органи державної податкової служби України у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 2650 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...