Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перелік екзаменаційних питань



1. Дайте визначення поняття “менеджмент” у широкому і вузькому розумінні. Охарактеризуйте співвідношення категорій “управління”, “менеджмент”, “адміністрування”, “керування”. Менеджмент як наука та мистецтво.

2. Вимоги до професійних і особистих якостей менеджера. Модель сучасного менеджера

3. Дайте визначення основних функцій менеджменту. Як вони взаємопов’язані в межах циклу менеджменту?

4. Охарактеризуйте менеджмент як вид професійної діяльності (ознаки діяльності менеджера, сфери та рівні менеджменту, ролі менеджера в організації).

5. Охарактеризуйте основні етапи розвитку науки управління (від класичної теорії до сучасних напрямків).

6. Дайте сутнісну характеристику класичної теорії менеджменту: школа наукового управління й адміністративна школа (напрямки і цілі досліджень, основні досягнення, недоліки).

7. Дайте сутнісну характеристику поведінкової і кількісної теорій менеджменту (напрямки і цілі досліджень, внесок у розвиток науки управління, недоліки).

8. Дайте сутнісну характеристику інтегрованих підходів до управління: процесний, системний, ситуаційний (сутність, спільні риси й відмінності, внесок у розвиток науки управління).

9. Дайте визначення поняття “прийняття рішень” в менеджменті. Охарактеризуйте сутність класичної, поведінкової, ірраціональної моделей прийняття рішень.

10. Дайте змістовну характеристику основних етапів раціональної технології прийняття рішень (діагноз проблеми, накопичення інформації, опрацювання альтернатив, оцінка альтернатив, прийняття рішень).

11. Наведіть класифікацію методів творчого пошуку альтернативних варіантів. Дайте стислу сутнісну характеристику найважливіших з них.

12. Дайте сутнісну характеристику методам обґрунтування управлінських рішень

13. Розкрийте сутність планування як функції управління (визначення функції планування, основні підфункції, основні етапи). Класифікуйте плани організації за критеріями: широти охоплюваної сфери; часового горизонту планування; ступенем конкретизації.

14. Охарактеризуйте поняття “мета” в управлінні й основні вимоги до правильно сформульованих цілей. Наведіть класифікацію цілей організації за кількома критеріями.

15. Дайте сутнісну характеристику процесу визначення місії організації (поняття “місія організації”, джерела її визначення, мета її визначення для організації, вимоги до змісту правильно сформульованої місії).

16. Охарактеризуйте процедуру зовнішнього і внутрішнього аналізу як етапів процесу формування стратегії (цілі зовнішнього і внутрішнього аналізу; фактори, що оцінюються; основні результати; SWOT-аналіз).

17. Класифікуйте і дайте стислу характеристику основних типів і форм планів впровадження стратегії (тактичні плани; одноразові плани; плани, що повторюються).

18. Дайте визначення поняття “організації” як функції управління. Охарактеризуйте співвідношення категорій “організація”, “організаційна діяльність”, “організаційна структура”.

19. Дайте стислу сутнісну характеристику основних складових організаційного процесу. Які фактори обумовлюють складність здійснення організаційного процесу?

20. Дайте сутнісну характеристику класичної теорії організації та універсальних принципів управління А. Файоля.

21. Дайте сутнісну характеристику делегування повноважень як складової організаційного процесу.

22. Дайте порівняльну характеристику організаційних структур управління (відмінність принципів побудови, основні переваги і недоліки, сфери застосування).

23. Організаційна культура.

24. Формальні та неформальні групи. Характеристика Причини вступу людей у неформальні групи.

25. Ідентифікуйте причини опору змінам. Розкрийте сутність основних стратегій подолання опору організаційним змінам (стратегії: залучення до участі; навчання; сприяння; переговорів; кооптації; маніпулювання; примушування).

26. Дайте визначення поняття “мотивація”. Охарактеризуйте співвідношення категорій “потреби”, “спонукання”, “дії” в моделі процесу мотивації. Внутрішнє і зовнішнє винагородження як інструменти мотивації.

27. Охарактеризуйте основні положення теорії “ієрархії потреб” А.Маслоу (основні передбачення, що покладені в її основу; сутнісна характеристика потреб в піраміді Маслоу; ієрархія потреб; основні висновки).

28. Дайте загальну характеристику “теорії потреб” Д.МакКлелланда (види потреб за Д.МакКлелландом; якою роботою найбільш мотивовані люди з потребами: у владі; в успіху; в приналежності, основні висновки).

29. Дайте загальну характеристику “теорії мотиваційної гігієни” Ф.Герцберга (ідея теорії; перелік мотиваційних і гігієнічних факторів, діапазони їх дії; основні висновки).

30. Охарактеризуйте основні положення “теорії очікувань” В.Врума (ідея, на якій грунтується теорія; ситуаційні фактори, що враховуються; співвідношення ситуаційних факторів; висновки для практичного використання).

31. Охарактеризуйте основні положення “теорії справедливості” С.Адамса (ідея, на якій грунтується теорія; основні складові формування відчуття справедливості/несправедливості; можливі типи реакції робітника на несправедливість; висновки для практичного використання).

32. Дайте порівняльну характеристику змістовних і процесних теорій мотивації (відмінності у спрямуванні; досліджувані проблеми; переваги і недоліки).

33. Дайте визначення поняття “лідерування”. Охарактеризуйте співвідношення категорій “вплив”, “влада”, “повноваження”, “лідерування”. Формальне і неформальне лідерування.

34. Охарактеризуйте сутність основних форм влади та впливу, їх переваги та недоліки як інструментів лідерування.

35. Дайте порівняльну характеристику основних підходів у теорії лідерування: підхід з позицій особистих якостей керівника; поведінковий підхід; ситуаційний підхід (принципи, що покладені в основу кожного підходу; основні завдання досліджень; основні результати, переваги та недоліки).

36. Охарактеризуйте основні положення “теорії Х” і “теорії Y” Д.МакГрегора (система уявлень про мотиви виробничої діяльності людей; основні характеристики автократичного та демократичного стилів керування).

37. Дайте сутнісну характеристику ліберального (пасивного) стилю керування (характерні риси ліберального керування.)

38. Охарактеризуйте підхід до визначення стилів керування в таблиці Р.Блейка та Дж.Моутон. Опишіть виділені в таблиці основні стилі керування.Дайте сутнісну характеристику трьох додаткових стилів керування, виділених Р.Блейком та Дж.Моутон.

39. Дайте визначення поняття “контроль”. Охарактеризуйте модель процесу контролю (основні складові процесу контролю та їх взаємозв’язки).

40. Ідентифікуйте види управлінського контролю за критерієм часу здійснення контрольних операцій. У чому їх сутність, які їх переваги і недоліки? Охарактеризуйте параметри ефективної системи контролю.

41. Інформація, її види і роль в менеджменті.

42. Дайте визначення поняття “комунікації” в управлінні. Охарактеризуйте необхідні умови для комунікації і опишіть модель процесу комунікації.

43. Дайте змістовну характеристику етапів процесу комунікації (сутність; фактори, що забезпечують ефективну реалізацію).

44. Охарактеризуйте основні методи міжособових комунікацій (усна, письмова, невербальна: їх сутність, переваги і недоліки).

45. Класифікуйте типи організаційних комунікацій за критеріями статусу комунікацій та їх спрямованості (сутність, особливості практичного застосування).

46. Охарактеризуйте сукупність факторів, що перешкоджають здійсненню ефективних комунікацій. Ідентифікуйте методи підвищення ефективності комунікацій. На зменшення впливу яких перешкод до ефективної комунікації вони спрямовані?

47. Суть та роль конфлікту. Типи конфліктів. Причин конфліктів Необхідність управління конфліктом.

48. Модель процесу конфлікту. Функціональні та дисфункціональні наслідки конфлікту. Методи вирішення конфліктів.

49. Поняття стресу. Управління стресами.

50. Призначення посадових інструкцій та порядок їх розробки. Зміст посадових інструкцій (обрати довільно).

51. Сутність і класифікація та характеристика методів менеджменту. Взаємодія методів, принципів та функцій управління.

52. Формування команди організації. Атестація персоналу.

53. Організація праці менеджера.

54. Робота менеджера з документами.

55. Планування та використання робочого часу.

56. Техніка пошуку роботи. Резюме, співбесіда.

57. Сформулюйте практичні поради менеджеру по організації робочого дня

58. Як співвідносяться поняття "менеджер" і "бізнесмен" «підприємець»?

59. Які специфічні особисті якості необхідні менеджерам? Під впливом яких факторів і як формуються перспективна модель менеджера.

60. Поясніть недоліки у керівництві менеджера на основі «смертних гріхів» Вольфганга»

Перелік проблемних питань, ситуацій та практичних завдань:

1. Які зміни відбуваються в функціях і навичках менеджера в процесі його кар'єрного зростання?

2. Менеджер не може контролювати абсолютно всі процеси в організації. На чому повинно ґрунтуватися рішення щодо вибору обов`язкових об`єктів контролю?

3. “Контроль - це необхідна складова щоденної діяльності менеджера”. Чи погоджуєтеся Ви з цим твердженням? Поясніть.

4. В управлінській практиці має місце уявлення, що нерівність підштовхує людей до підвищення результатів діяльності. Згідно теорії справедливості, навпаки, людина відчуває задоволення в ситуації справедливості (рівності). Яка з цих альтернатив, на вашу думку, відповідає дійсності? Поясніть.

5. Пояснiть рiзницю мiж мотивацiєю, стимулюванням та пiдкрiпленням.

6. Якi методи – органiзацiйнi, моральнi, економiчнi – на ваш погляд, найбiльш ефективнi?

7. Дайте визначення поняття та поясніть, чому “комунікація” є важливою для менеджера. На якому з етапів процесу комунікації найчастіше виникають проблеми? Чому? Поясніть.

8. Які фактори перешкоджають ефективній комунікації? Поясніть механізми їх впливу на комунікаційний процес. Яку з перешкод до ефективної комунікації найважче долати на практиці?

9. За допомогою яких методів можна подолати перешкоди до ефективної комунікації та удосконалити комунікаційні процеси в організації? Чи має менеджер можливість контролювати канали неформальної комунікації?

10. Сформулюйте фактори, що визначають якість прийнятого рішення, спираючись на знання змісту етапів раціональної технології прийняття рішення.

11. “Всі менеджери мають бути лідерами, але не всі лідери повинні бути менеджерами”. Чи погоджуєтеся ви з цим твердженням? Обґрунтуйте свою позицію.

12. Який стиль керівництва, на вашу думку, є найкращим? Обґрунтуйте своєї позиції.

13. Що повинен робити менеджер для того, щоб в колективі не виникло конфліктних ситуацій? Якщо ж конфліктна ситуація стала реальністю, то як нею управляти?

14. Вкажіть, що буде включати Ваша попередня підготовка до співбесіди при влаштуванні на роботу? Вкажіть основні правила поведінки під час проходження співбесіди

15. Вкажіть загальні вимоги до написання резюме. Вкажіть яких вимог необхідно дотримуватися при написанні супровідного листа.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 562 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...