Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

I. Показники ліквідності і платоспроможності



Платоспроможність показує здатність підприємства погасити свої короткострокові борги (зобов'язання) за рахунок власних поточних активів (оборотних коштів).

1. Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) - визначається як відношення поточних активів і витрат майбутніх періодів (II і III розділи Активу балансу) до загальної суми поточних зобов'язань і доходів майбутніх періодів (IV і V розділи Пасиву).

Коефіцієнт характеризує ступінь покриття поточних зобов'язань і ДМП за рахунок поточних активів і ЗМП. Оптимальним є співвідношення 2:1, а критичним 1. Воно показує, в скільки разів поточні активи і ДМП перевищують поточні зобов'язання (борги).

Чим більше коефіцієнт загальної ліквідності, тим привабливіше підприємство для потенційних кредиторів.

2. Коефіцієнт термінової ліквідності - визначається як відношення швидко ліквідних активів (III частина Активу за мінусом виробничих запасів, поточних біологічних активів) до суми короткострокових зобов'язань (III частина Пасиву балансу).

Оптимальною величиною коефіцієнта є 1, критичною – 0,5. Чим вище цей коефіцієнт, тим нижче фінансовий ризик і більше потенційних можливостей для залучення додаткових фінансових коштів.

3. Коефіцієнт моментальної ліквідності (абсолютною) – відношення грошових коштів та їх еквівалентів до суми поточних зобов’язань та доходів майбутніх періодів.

Оптимальне значення коефіцієнта - 0,5. Критичне значення коефіцієнта - 0,2.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...