Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 8. Літосфера, будова, хімічні та фізичні властивості, функція. Проблеми забруднення та охорони грунту. Сучасний стан ресурсів в Україні



Актуальність теми

Літосфера – зовнішня тверда оболонка Землі, яка включає всю земну кору з частиною верхньої мантії Землі й складається з осадкових, вивержених і метаморфічних порід.

Грунт, як один з основних елементів довкілля, суттєво впливає на здоров’я та санітарні умови життя. Екологічне значення грунту визначають основні чинники: механічна структура, хімічний склад, рівень забруднення токсичними хімічними речовинами, мікробне обсіменіння. Через забруднений грунт можуть розповсюджуватися різноманітні інфекції (бактеріальні, вірусні) та захворювання, що викликані гельмінтами. Вкрай несприятливо на екологію населених місць впливає забруднення грунту екзогенними хімічними речовинами (пестицидами, штучними радіоактивними речовинами і відходами промислових підприємств). Тому охорона грунтів від забруднення є важливим заходом профілактики виникнення і поширення інфекційних і неінфекційних хвороб.

Навчальні цілі

Знати основні джерела забруднення грунту.

Засвоїти екологічне значення літосфери.

Вміти за умовою ситуаційної задачі оцінити санітарний стан грунтів населених пунктів та сільськогосподарських угідь та визначити можливі зміни у стані здоров’я населення.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1053 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...