Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вивчення дилатометричного датчика-реле ТУДЭ-1



і манометричного термометра ТПП-СК

1. Мета роботи -вивчення дилатометричних і манометричних термометрів, їх метрологічних характеристик

2. При виконанні лабораторної роботи студент повинен:

Знати: мету, зміст майбутньої роботи, порядок її виконання й основні теоретичні положення даної теми.

Вміти: користуватися вимірювальними приладами лабораторного стенда.

3. Загальні положення

Дилатометричні датчики-реле застосовують у системах сигналізації й

двопозиційного регулювання температури неагресивних газів і рідин у межах діапазону вимірювання від мінус 30 до + 350 0С. Принцип дії заснований на використанні теплового лінійного розширення твердих тіл (стрижнів, пластинок, спіралей). На рис. 16 показаний дилатометричний датчик-реле температури типу ТУДЭ-1. Чутливий елемент складається з латунної трубки 1, яка має

Рис. 16 - Дилатометричний датчик- Рис. 17 - Манометричний термометр

реле температури типу ТУДЭ-1 типу ТППпСК

високий коефіцієнт лінійного розширення, усередині якої розміщений стрижень 2 зі сплаву «інвар» із практично нульовим коефіцієнтом. Нижній кінець трубки 1 зварений заодно зі стрижнем 2, а верхній закріплено в штуцері 3. У головці 4 знаходиться електроконтактний пристрій, який складається з важеля 5, зчленованого зі стрижнем 2 і контактами 6. Ручка гвинта-задатчика 7, шкала якого проградуйована від мінус 30 до +400С, змінює за допомогою пружини (на рисунку не показаної) силу тиску на важіль 5, установлюючи рівень спрацювання контактів. Нижню частину термометра повністю занурюють у середовище, температуру якого вимірюють.

Принципи дії манометричних термометрів засновані на властивості газів змінювати тиск, а рідин – об'єм при зміні температури.

Термосистема манометричних термометрів, показана на рис. 17, складається з термобалона (чутливого елемента) 1, який встановлюють у середовищі з вимірюваною температурою, капіляра 2 і манометра (звичайно пружинного) 3, шкалу якого виражено у 0С. Залежно від діапазонів вимірювання й речовин, що заповнюють термосистеми, розрізняють газові (від мінус 150 до + 600 0С), рідинні (від мінус 150 до + 300 0С) і конденсаційні (від мінус 50 до + 300 0С) манометричні термометри.

Промисловість випускає показуючі, електроконтактні й самописні (з дисковою діаграмою) манометричні термометри. При цьому капіляри виготовляють з латуні або сталі із зовнішнім діаметром 2,5 мм, внутрішнім 0,35 мм і довжиною в межах наступного ряду: 1; 1,6; 2,5; 4; 6; 10; 16; 25; 40; 60 м. Від ушкоджень капіляри захищають металевою оболонкою.

Манометричний показуючий термометр типу ТПП-СК (рис. 17) має електроконтактний пристрій, аналогічний описаному в п.3 лабораторної роботи № 4 «Вивчення технічних манометрів».

4. Контрольні питання

4.1 Область застосування й принцип дії дилатометричних термометрів.

4.2 Конструкції й метрологічні характеристики дилатометричних термометрів.

4.4 Області застосування й принцип дії манометричних термометрів.

4.5 Конструкції й метрологічні характеристики манометричних термометрів.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 688 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...