Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 2.4. Монопольний ринок 1 страница



ВСТУП

Переорієнтація України на ринкові механізми вимагає належної модернізації підготовки спеціалістів різних професій.

Першочерговою проблемою постає завдання формування “ринкової” психології учасника суспільного виробництва, здатного на самостійну цивілізовану підприємницьку діяльність або фахівця з економічних питань.

Головна мета даної дисципліни – формувати у слухачів, студентів знання поведінки економічних суб’єктів у ринкових умовах, озброїти їх універсальним інструментом прийняття оптимальних господарських рішень за наявних обмежених засобів та альтернативних можливостей їх використання.

У результаті вивчення курсу студент повинен:

- розуміти універсальний інструментарій для вивчення поведінки економічних суб’єктів у ринкових умовах і методи її оптимізації;

- вміти визначити, до якого розділу економічної науки слід звернутися, коли є потреба вибору за сформульованої мети, обмежених ресурсів і альтернативних можливостей їх використання;

- набути знань з основ функціонування ринкового механізму, узгодження попиту і пропозиції, прагнення ринкової системи до рівноважного стану.

Студент повинен вміти:

a) застосовувати прийоми мікроекономічних досліджень для аналізу ефективності функціонування самостійних господарських систем;

б) самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з обґрунтуванням раціональної поведінки мікросистем.

Отже, одне з важливих завдань курсу - скласти уявлення про те, що успіх будь-якого бізнесу залежить не тільки від наявності стартового капіталу й підприємницького хисту, а й від знання закономірностей функціонування економічних мікросистем у різних ринкових ситуаціях й вміння їх ефективно застосовувати.

Для успішного оволодіння курсом недостатньо запам’ятовування певного обсягу інформації. Необхідно творчо осмислювати явища, що вивчаються. Набуті знання мають стати складовою загальної культури спеціаліста, громадянина.

Оскільки розділи мікроекономіки базуються на передумові вільного вибору кожною людиною, яка в своїй економічній діяльності намагається задовольнити свої економічні інтереси, то розділи мікроекономіки базуються на висновках таких наук як психологія, соціологія, політологія, історія, статистика, математика, демографія, етнографія. Мікроекономіка навчає розуміти складний економічний світ, формує громадську свідомість, виробляє економічний тип мислення.


1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Змістовий модуль 1.Теорія поведінки споживача

ТЕМА 1.1. Предмет і метод мікроекономіки

Багатоаспектність теоретичного аналізу економічних систем. Проблема обмеженості ресурсів і необхідності вибору. Альтернативність цілей використання обмежених ресурсів і раціональність поведінки суб'єктів ринкових відносин. Макро- та мікроекономіка як найважливіші складові сучасної теоретичної економіки, як методологічна, термінологічна, інструментальна база конкретних економічних дисциплін.

Предмет курсу. Суб'єкти та об'єкти економічних відносин на мікрорівні. Індивід. Домогосподарство. Ділова одиниця (підприємство). Держава. Методологія мікроекономіки: граничний аналіз, моделювання (графічне, аналітичне, табличне), оптимізація та визначення рівноваги, порівняльна статика.

Нормативна і позитивна мікроекономіка.

Мета і завдання дисципліни. Блочно-змістова схема дисципліни. Взаємозв'язок з іншими дисциплінами.

ТЕМА 1.2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача

Поняття «потреби», «види потреб». Економічні блага, їх класифікація. Поняття «корисність», її особливості. Сукупна та гранична корисність. Функція корисності як залежність між кількістю одиниць споживаного блага та рівнем корисності, що досягається споживачем.

Процес споживання та динаміка зміни сукупної і граничної корисності. Перший закон Гессена. Закон спадної корисності блага, його графічне подання.

Вплив на поведінку споживача бюджетних стримувань і цін на блага. Модифікація функції корисності як залежності між кількістю споживаних благ і рівнем корисності за умови бюджетних обмежень. Сутність раціонального вибору споживача.

Поняття «рівноваги споживача». Модель споживання набору благ.

Еквімаржинальний принцип досягнення раціонального вибору та рівновага споживача.

ТЕМА 1.3. Ординалістська теорія поведінки споживача

Система переваг споживача та її основні елементи: здатність до ранжування альтернатив; транзитивність переваг; ненасиченість благами; взаємозамінність благ. Множинність благ і повна інформованість споживача як зовнішні умови для здійснення вибору.

Особливості аналізу функції корисності з ординалістських позицій.

Спадний характер і неможливість перетинання кривих байдужості за інших однакових умов. Карта байдужості.

Наслідок динаміки норми заміщення благ у поясненні форми кривих бай дужості. Крайні випадки взаємозаміщення та взаємодоповнення благ.

Бюджетне обмеження та можливості споживача. Бюджетна лінія: рівняння й графічна побудова. Визначення нахилу бюджетної лінії та його кута за зміни цін на блага. Вплив зміни доходу споживача та положення бюджетної лінії на процес споживання.

Два підходи до оптимізації споживчого вибору, їх гранична інтерпретація. Вирівнювання зважених граничних корисностей і рівновага споживача. Різні випадки досягнення рівноваги: «кутова» і «внутрішня» рівноваги.

ТЕМА 1.4. Аналіз поведінки споживача

Зміна оптимального стану споживача в результаті зміни його доходу. Графічний аналіз і побудова лінії «дохід—споживання». Нахил лінії як свідчення ставлення споживача до благ. Поняття «благо з нормальною споживчою цінністю» і «благо з низькою споживчою цінністю». Крива Енгеля.

Зміна вибору споживача в результаті зміни ціни одного з товарів та обох товарів. Побудова лінії «ціна—споживання». Траєкторія розвитку споживання як результат зниження цін. Побудова лінії індивідуального попиту споживача.

Визначення умов, що аналізуються: моделі зменшення ціни одного з товарів за незмінності цін на інші товари та доходу споживача. Неоднозначність впливу на вибір споживача. Розкладання сукупної зміни обсягу попиту на дві складові: ефект доходу та ефект заміщення. Одно- та різноспрямований вплив ефектів. Парадокс Гіффена.

Ефекти заміщення і доходу як основа побудови функції індивідуального попиту на благо в ординалістській теорії корисності.

Утворення «надлишку споживача» в результаті перевищення корисності товарів, що купуються, щодо ціни. Приріст надлишку споживача як зміна його добробуту. Сукупний надлишок споживачів і формування ринкового попиту на певний товар. Зміна надлишку і витрати в результаті введення податків і дотацій на товари.

ТЕМА 1.5. Попит і пропозиція, їх взаємовідносини

Попит на товари в умовах досконало конкурентного ринку. Ринковий попит як сума індивідуального попиту всіх споживачів певного товару.

Форми представлення попиту: аналітична, таблична та графічна. Закон попиту та його пояснення базовими положеннями теорії поведінки споживача. Соціальні ефекти, що ускладнюють зв'язок між індивідуальним і ринковим попитом: ефект «юрби», ефект «сноба», ефект «Веблена».

Цінові та нецінові детермінанти. Зміна величини (обсягу) попиту: переміщення вздовж функціонально заданої лінії попиту. Зміна попиту в цілому під впливом нецінових детермінант, її графічна ілюстрація. Особливості впливу цін взаємозв'язаних товарів.

Концепція цінової еластичності попиту у визначенні міри чутливості споживача до зміни цін на товари. Методичні підходи до обчислення показника еластичності. Діапазон числових значень коефіцієнта прямої цінової еластичності попиту.

Чинники цінової еластичності попиту, особливості їх впливу. Суть абсолютно еластичного та абсолютно нееластичного попиту. Взаємозв'язок ціни та валової виручки за різної еластичності.

Методика обчислення коефіцієнта еластичності попиту за доходом, параметри його значень для повноцінних і неповноцінних товарів. Суть перехресної еластичності попиту, методика обчислення відповідного коефіцієнта. Кількісні параметри еластичності для взаємозамінних та взаємодоповнюючих товарів.

Практичне використання концепції перехресної еластичності попиту в обґрунтуванні цінової політики продавців (виробників) взаємозв'язаних товарів.

Суть поняття «пропозиція». Закон пропозиції та його аргументація: ціна як ринковий стимул для виробника. Аналітична, таблична та графічна форми представлення пропозиції. Індивідуальна та ринкова пропозиція.

Цінові та нецінові детермінанти пропозиції. Відмінності в поняттях «зміна в пропозиції» та «зміна обсягу пропозиції». Зміщення кривої пропозиції під впливом нецінових детермінант.

Еластичність пропозиції. Методика обчислення рівня цінової еластичності пропозиції. Фактори, що впливають на еластичність пропозиції.

Поняття ринкової рівноваги. Визначення рівноважної ціни та рівноважної кількості товару. Зрівноважувальна функція цін. Вплив змін попиту і пропозиції на стан рівноваги, рівноважну ціну та рівноважну кількість товару на ринку. Деякі варіанти комбінації попиту та пропозиції; множинність рівноваги. Сталість ринкової рівноваги.

Змістовий модуль 2. Теорія виробництва та ринкових структур

ТЕМА 2.1. Мікроекономічна модель підприємства

Підприємство як суб'єкт ринкових відносин, як економічна організація, як найважливіший різновид мікросистем. Найпростіша схема ринково-виробничої системи (вхід, процесор, вихід). Підприємство як закупівельна система, як товаровиробник, як продавець.

Мотивація поведінки підприємства. Основні види вибору підприємства: що виробляти (продукція, роботи, послуги)? як виробляти (технологія, фактори виробництва)? для кого виробляти (ринки, споживачі, ціни)? Фактор часу та періоди у функціонуванні оптимального та рівноважного станів підприємства.

Фактори виробництва, їх групування та варіації. Витрати виробництва, економічний та бухгалтерський підходи до визначення. Альтернативні витрати та їх склад. Сукупні, середні та граничні витрати. Поняття: загальний (сукупний, валовий), середній та граничний виторг. Прибуток як кінцевий результат діяльності підприємства. Різні концепції прибутку. Сукупний, середній та граничний прибуток.

Поняття і параметри виробничої функції. Сукупний, середній та граничний продукт.

Виробнича функція з одним змінним фактором та її графічне відображення. Феномен «згасання» виробничої функції. Правило спадної віддачі (продуктивності) змінного фактора виробництва.

Виробнича функція з двома змінними факторами. Крива однакового продукту (виробничої байдужості) — ізокванта. Карта ізоквант. Заміщеність факторів виробництва. Гранична норма технічного взаємозаміщення. Збільшення випуску за рахунок пропорційного нарощування обсягів ресурсів.

Постійна (стала), спадна та зростаюча віддача від масштабу. Графіки віддачі від масштабу однорідних виробничих функцій. Причини зростаючого та спадного ефекту від масштабу.

ТЕМА 2.2. Витрати і результати виробництва

Фактор часу та періоди у функціонуванні фірми і галузі. Витрати виробництва, економічний та бухгалтерський підходи до їх визначення. теорія альтернативних витрат. Явні та неявні витрати та їх склад.

Сукупні, середні, граничні витрати та їх динаміка.

Витрати виробництва в короткостроковому періоді. Постійні та змінні витрати (сукупні та середні). Типовий характер зміни витрат у короткостроковому періоді. Закон неминучого зростання граничних витрат (зниження дохідності).

Витрати на довгострокових інтервалах.

Криві довгострокових витрат (сукупних і середніх) як такі, що огинають криві короткострокових витрат. Види кривих довгострокових середніх витрат. Концепція мінімально ефективного розміру підприємства. Варіанти технологічного вибору підприємства в процесі вироблення довгострокової стратегії розвитку.

Прибуток як кінцевий результат діяльності підприємства. Різновиди прибутку. Концепції теорії прибутку.

ТЕМА 2.3. Ринок досконалої конкуренції

Ознаки та умови досконалої конкуренції: відкритість, мобільність ресурсів, прозорість, однорідність товару тощо. Ринковий попит на продукцію підприємства за умов досконалої конкуренції.

Максимізаційно-мінімізаційні цілі підприємства в короткостроковому періоді. Визначення оптимальних обсягів випуску: два підходи. Поведінка підприємства за умов зміни ринкової ситуації. Правила поведінки підприємства, їх універсальність. Пропозиція підприємства в короткостроковому періоді, її зв'язок з кривими витрат; графік галузевої пропозиції.

Рухомість ринкового попиту і пропозиції. Звуження мотивації діяльності підприємства з одночасним розширенням можливостей маневрування ресурсами. Пропозиція підприємства у довгостроковому періоді. Крива ринкової пропозиції у довгостроковому періоді та можливі її конфігурації (галузі з постійними, зростаючими, спадними витратами, з їх комбінаціями).

Довгострокова рівновага підприємства, галузі, ринку та механізм її підтримки.

ТЕМА 2.4. Монопольний ринок

Поняття «єдиний продавець», «ринкова (монопольна) влада» у вузькому та широкому розумінні. Ознаки «чистої» монополії: єдиний продавець, відсутність замінників товару, бар'єри для вступу конкурентів до монополізованої галузі. Різновиди монополії. Діагностування монопольної влади. Монополістичний спосіб дій.

Крива попиту монополіста. Вибір монополістом ціни та обсягу виробництва. Вплив на поведінку монополіста цінової еластичності попиту. Пропозиція монополіста та особливості її формування. Визначення монопольної ціни. Цінова диференціація та дискримінація. Рівновага підприємства-монополіста у довгостроковому періоді. Досягнення та утримання монополістом ринкової влади.

Аналіз поведінки реальних монополій. Економічні наслідки монополізації галузі. Порівняльна оцінка конкурентного та монопольного ринків. Потреба державного регулювання монополії, антимонопольна політика.

ТЕМА 2.5. Олігополія та монополістична конкуренція

Нечисленність підприємств в олігополістичних галузях. Загальна взаємозалежність олігополістів. Однорідність або диференційованість продукту. Високі бар'єри для вступу до галузі. Асиметричність ринкової влади олігополістів.

Олігополістична взаємозалежність та еволюція способу дій учасника ринку. Ринкові лідери та аутсайдери. Моделювання поведінки олігополістів за функціями їх реакції на ринкові зміни. Теорія ігор у моделюванні олігополії.Взаємозалежність олігополістів, цінові війни та схильність до змови. Таємні змови, мовчазні згоди та легальні угоди. Картелі. Нецінова конкуренція.

Суспільна оцінка олігополістичного ринку. Ефективність олігополії порівняно з іншими ринковими структурами. Економічні наслідки олігополії. Можливості державного регулювання за олігополії.

Спільні риси та відмінності монополістичної конкуренції порівняно з досконалою конкуренцією та чистою монополією. Нецінова конкуренція за даної ринкової структури.

Еластичність попиту за монополістичної конкуренції. Прибутковість і збитковість підприємства у короткостроковому періоді.

Суть і передумови розвитку нецінової конкуренції. Поглиблення диференціації продукту: позитивні наслідки і загрози. Реклама товару. Вплив рекламної діяльності на обсяг продажів і витрат.

Наслідки нецінової конкуренції споживачів: діапазон, споживчого вибору і втрати вільного часу. Позитивний і негативний аспекти рекламної пропаганди товарів.

Змістовий модуль 3. Ринки факторів виробництва та ефективність ринкової системи

ТЕМА 3.1. Ринок факторів виробництва

Попит на продукти та фактори виробництва. Ринки факторів виробництва, їх функції в економіці. Споживання факторів виробництва: цілі та обмеження. Граничний продукт виробничого ресурсу.

Виробнича функція, витрати виробництва та попит на фактори виробництва. Вплив різновиду структури ринку товару на похідний попит.

Похідний попит за досконалої конкуренції на ринку товару. Індивідуальний та галузевий попит на фактори виробництва. Функція похідного галузевого попиту. Зміна обсягу попиту та попиту в цілому. Цінова еластичність попиту на ресурс виробництва. Порівняння граничного виторгу та граничних витрат товаровиробника при споживанні одного фактора виробництва. Вартісний граничний продукт і ціна фактора. Умова довгострокової рівноваги підприємства з урахуванням похідного попиту.

Праця як фактор виробництва, її мобільність. Суть та особливості використання поняття «заробітна плата». Характеристики досконало конкурентного ринку праці. Граничний виграш виробника від найму праці. Обґрунтування рішення про найм. Попит окремого виробника на працю. Формування галузевого та ринкового попиту на працю.

Ринкова пропозиція праці на досконало конкурентному ринку. Еластичність пропозиції праці для галузей з різною динамікою витрат на виробництво. Обґрунтування вибору робітника щодо праці та відпочинку. Ефекти доходу та заміщення щодо зміни заробітної плати. Криві пропозиції праці. Ринкова пропозиція послуг праці. Диференціація заробітної плати. Рівновага на ринку праці. Попит монополії на працю і монопольна рівновага. Монопсонічний та олігопсонічний ринки, їх особливості.

Контроль профспілок над пропозицією робочої сили, рівнем заробітної плати та продуктивністю праці. Дискримінація на ринках робочої сили.

ТЕМА 3.2. Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту

Поняття ринкової рівноваги, її аналіз. Часткова та загальна рівновага. Необхідність визначення ринкової системи як цілого, дослідження взаємодії та взаємозалежності її частин. Аналіз загальної рівноваги, його етапи. Ефект зворотного зв'язку. Система рівнянь загальної рівноваги за Вальрасом. Закон Вальраса.

Рівновага обміну. Необхідність і вигоди ринкового обміну. Порівняння граничних норм заміщення пар товарів, що обмінюються. Крива контрактів. Парето-ефективний розподіл. Діаграма Еджворта. Ефективність при обміні. Крива контрактів. Парето-ефективний розподіл. Крива можливостей споживачів. Загальна рівновага за Парето.

Ефективність у виробничій сфері. Розподіл виробничих ресурсів. Діаграма Еджворта. Крива виробничих контрактів. Парето-ефективний розподіл ресурсів.

Загальна рівновага та економіка добробуту. Сукупна (зведена) ефективність конкурентних ринків (при обміні, при використанні вкладень у виробництво, на ринку товарів). Причини обмеженої спроможності ринкового регулювання: наявність ринкової влади, непрозорість ринків і неповна або асиметрична інформація, вплив зовнішніх ефектів. Теорія загальної рівноваги та політика у галузі економіки добробуту. Критерії оцінки добробуту.

ТЕМА 3.3. Інституціональні аспекти ринкового господарства

Сучасна економічна теорія права власності як сукупність санкціонованих норм поведінки. Трансформування власності та ринкові процеси.

Загальні, специфічні, інтерспецифічні ресурси фірми. Контрактна концепція фірми. Трансакційні витрати.

Поняття про зовнішні ефекти. Суспільні та індивідуальні витрати (вигоди). Корегуючі податки та субсидії. Теорема Коуза. Забруднення навколишнього середовища. Роль держави у вирішенні екологічних проблем.

Споживчі властивості громадських благ: загальнодоступність, неконкурентність та невиключеність. Попит на громадські блага та їх ефективний обсяг. Забезпечення громадськими благами: можливості ринку і держави.

Структура змістових модулів за видами робіт

для студентів денної форми навчання (4 р.н.)

№ п/п Назва змістових модулів Кількість годин
Лекції Практичні Самостійна робота
Модуль 1. Теорія поведінки споживача
1. Предмет і метод мікроекономіки      
2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача      
3. Ординалістська теорія поведінки споживача      
4. Аналіз поведінки споживача      
5. Попит і пропозиція, їх взаємовідносини      
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 2. Теорія виробництва та ринкових структур
6. Мікроекономічна модель підприємства      
7. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника      
8. Витрати виробництва      
9. Ринок досконалої конкуренції      
10. Монопольний ринок      
11. Олігополія та монополістична конкуренція      
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 3. Ринки факторів виробництва та ефективність ринкової системи
12. Ринок факторів виробництва      
13. Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту      
14. Інституціональні аспекти ринкового господарства      
Форма модульного контролю - тестування
Всього –144      
Форма підсумкового контролю - екзамен

Структура змістових модулів за видами робіт

для студентів денної форми навчання (2 р.н.)

№ п/п Назва змістових модулів Кількість годин
Лекції Практичні Самостійна робота
Модуль 1. Теорія поведінки споживача
1. Предмет і метод мікроекономіки      
2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача      
3. Ординалістська теорія поведінки споживача      
4. Аналіз поведінки споживача   -  
5. Попит і пропозиція, їх взаємовідносини      
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 2. Теорія виробництва та ринкових структур
6. Мікроекономічна модель підприємства      
7. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника      
8. Витрати виробництва      
9. Ринок досконалої конкуренції      
10. Монопольний ринок      
11. Олігополія та монополістична конкуренція      
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 3. Ринки факторів виробництва та ефективність ринкової системи
12. Ринок факторів виробництва      
13. Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту      
14. Інституціональні аспекти ринкового господарства      
Форма модульного контролю - тестування
Всього -108      
Форма підсумкового контролю - екзамен

Структура змістових модулів за видами робіт

для студентів заочної форми навчання (4 р.н.)

№ п/п Назва змістових модулів Кількість годин
Лекції Практичні Самостійна робота
Модуль 1. Теорія поведінки споживача
1. Предмет і метод мікроекономіки - -  
2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача   -  
3. Ординалістська теорія поведінки споживача -    
4. Аналіз поведінки споживача - -  
5. Попит і пропозиція, їх взаємовідносини      
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 2. Теорія виробництва та ринкових структур
6. Мікроекономічна модель підприємства      
7. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника      
8. Витрати виробництва - -  
9. Ринок досконалої конкуренції   -  
10. Монопольний ринок   -  
11. Олігополія та монополістична конкуренція - -  
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 3. Ринки факторів виробництва та ефективність ринкової системи
12. Ринок факторів виробництва - -  
13. Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту - -  
14. Інституціональні аспекти ринкового господарства   -  
Форма модульного контролю - тестування
Всього -144      
Форма підсумкового контролю - екзамен

Структура змістових модулів за видами робіт

для студентів заочної форми навчання (2 р.н.)

№ п/п Назва змістових модулів Кількість годин
Лекції Практичні Самостійна робота
Модуль 1. Теорія поведінки споживача
1. Предмет і метод мікроекономіки - -  
2. Теорія граничної корисності та поведінки споживача   -  
3. Ординалістська теорія поведінки споживача -    
4. Аналіз поведінки споживача - -  
5. Попит і пропозиція, їх взаємовідносини      
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 2. Теорія виробництва та ринкових структур
6. Мікроекономічна модель підприємства      
7. Варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника   -  
8. Витрати виробництва - -  
9. Ринок досконалої конкуренції - -  
10. Монопольний ринок - -  
11. Олігополія та монополістична конкуренція - -  
Форма модульного контролю - тестування
Модуль 3. Ринки факторів виробництва та ефективність ринкової системи
12. Ринок факторів виробництва - -  
13. Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту - -  
14. Інституціональні аспекти ринкового господарства - -  
Форма модульного контролю - тестування
Всього -144      
Форма підсумкового контролю - екзамен

Структура змістових модулів за видами робіт





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...