Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтез передавальних функцій фільтрів нижніх частот



У даному розділі розглянутий синтез фільтрів нижніх частот (ФНЧ), призначення яких з мінімальним ослабленням передавати коливання, частоти яких не перевершують заданої граничної частоти, званою частотою зрізу фільтру. В той же час коливання з більш високими частотами повинні істотно пригнічуватися.

Для ФНЧ з частотою зрізу ідеальна амплітудно-частотна характеристика (АЧХ) має вигляд, показаний на рис. 1, де K(jw) -комплексний коефіцієнт передачі по напрузі.

(4.1)

Рис. 1. Ідеальна АЧХ.

При цьому на форму фазочастотної характеристики ніяких обмежень не накладається. Такий підхід називається синтезом фільтру по заданій амплітудно-частотній характеристиці.

Ідеальна АЧХ (6.1) відповідно до теореми Випалини-Вінера фізично нереалізовувана [2, c. I93]. Тому ідеальну АЧХ апроксимують такою функцією, яка належить фізично реалізовуваному ланцюгу.

У радіотехніці найбільше поширення набули два способи апроксимації - Батерворса і Чебишева. Існують і інші способи апроксимації [3,4].

Один з можливих способів апроксимації ідеальної частотної характеристики ФНЧ побудований на використовуванні коефіцієнта передачі потужності

, (4.2)

де ωн = ω /ωc - безрозмірна нормована частота. Коефіцієнт передачі потужності є квадратом модуля комплексного коефіцієнта передачі по напрузі, тобто Кp(ω)= К*(jω)K(jω).

Фільтр нижніх частот, Кр(ωн), що має, визначуваний (4.2), називають фільтром Батерворса або фільтром з максимально-плоскою характеристикою. Ціле число n= 1,2,3 ... називається порядком фільтру. При будь-кому n, фільтр з коефіцієнтом передачі потужності (4.2) реалізовуваний [2].

У смузі пропускання фільтру, тобто при 0 £ wн £ 1 квадрат модуля комплексного коефіцієнта передачі по напрузі плавно зменшується із зростанням частоти. На частоті зрізу (при ωн = 1)ослаблення, що вноситься фільтром (по потужності), складає 10 lg 0.5 = 3 дБ незалежно від його порядку. Чим більше n, тимточніше апроксимується ідеальна АЧХ. На рис. 2 зображені графіки, побудовані по (4.2), для максимально-плоских АЧХ різних порядків. Порядок фільтру звичайно підбирає, виходячи з вимог, що пред'являються до ослаблення сигналів з частотами ω > ωc.

Рис.2. Нормована частотна характеристика фільтра Батерворса.

Наприклад, знайдемо порядок фільтру Батерворса з частотою зрізу ωc = 105c-1, який на частоті ω = 3 ωc забезпечував би ослаблення сигналу не гірше 26 дБ по відношенню до рівня при ω = 0.

Сформульована умова визначає порядок фільтру як найближче більше ціле число до рішення рівняння

 
 


або

 
 


.

Вирішуючи це рівняння, одержуємо n = 3.

При значной відбудови сигналу щодо смуги пропускання фільтру, коли ωн >> 1, з (4.2) одержуємо

,

тобто ослаблення, виражене в децибелах


Звідси витікає, що при збільшенні частоти в два рази ослаблення, що вноситься фільтром Батерворса, зростає приблизно на 20 n lg2 =

= 20 n 0.3 = 6 n дБ. Таким чином, для фільтру цього типу швидкість росту рівня придушення зовні смуги пропускання складає 6 n дБ на октаву або 20 n дБ на декаду.

Для синтезу структури ланцюга необхідно від коефіцієнта передачі потужності, заданого у формі (4.2), перейти до передавальної функції K (р). З цією метою введемо нормовану комплексну змінну pн = σн + jωн і запишемо (6.2) так [2]:

Kp (pн) = K (pн) K (-pн) = A12/ [1 + (- 1) npн2n ]. (4.3)

З (6.3) видно, що функція Kp (pн) на площіні комплексной змінной pн має 2 n полюсів, які є кореннями рівняння

1 + (-1) npн 2 n = 0. (4.4)

Всі ці корні лежать на колі одиничного радіуса з центром у початку координат. При n = 1 полюси коєфіціента потужності знаходяться з рівняння pн 2 = 1, тобто

pн1 = 1, pн2 = -1. (4.5)

Для n = 2 рівняння pн 4 = -1 має чотири корення

pн1 = ejπ/4, pн2 = ej3π/4, pн3 = ej5π/4, pн4 = ej7π/4. (4.6)

Нарешті, для фільтру 3-го порядку необхідно вирішити рівняння

pн 6 = 1, яке має шість коренів

pн1 = 1, pн2 = ejπ/3, pн3 = ej2π/3, pн4 = -1, pн3 = ej4π/3, pн4 = ej5π/3. (4.7)

Таким чином, загальна закономірність при будь-кому n така: всі полюси розташовані на однаковій кутовій відстані один від одного, рівному π /n; якщо n - непарне число, то першій корінь pн1 =1; якщо n - парно, то pн1 = exp ( /2 n).

Тепер скористаємося тим, що полюси коефіцієнта передачі потужності мають квадрантну симетрії, тобто їх число і конфігурація розташування в обох напівплощинах однакові. Це дозволяє вважати, що тільки ті полюси, які розташовані в лівій напівплощині, відповідають фільтру, що синтезується. Їх "дзеркальні копії" а правій напівплощині відповідають функції K () і відкидаються. Описаний принцип відбору полюсів передавальної функції є основним в процедурі синтезу фільтрів, оскільки на ньому надалі базується реалізація ланцюга.

Як приклад розглянемо задачу визначення передавальної функції ФНЧ з характеристикою Батерворса 2-го порядку. Очевидно, що передавальна функція визначається двома комплексно-зв'язаними полюсами, що лежать в лівій напівплощині (4.6):


Тоді маємо:

(4.8)

Таким чином, для реалізація ФНЧ при n =2 потрібна динамічна система 2-го порядку. Для будь-кого n передавальна функція фільтру Батерворса має вигляд:


(4.9)

де Zнi, i =1. n – відповідні полюси.

Широке вживання знаходить також і інший спосіб апроксимації АЧХ ідеального ФНЧ, що одержав назву чебишевської апроксимації. Коефіцієнт передачі потужності ФНЧ такого вигляду задається формулою:

(4.10)


де ε 1 - постійне число, зване коефіцієнтом нерівномірності характеристики в смузі пропускання; Тн (ωн) - багаточлен Чебишева n -го порядку. визначуваний виразом: [2].

(4.11)

Функція Tн (x) при будь-кому x, може бути знайдена з рекурентного співвідношення

(4.12)

причому Т0 (х) =1 і Т1 (х) = x.

Многочлени Чебишева часто використовуються в різних задачах апроксимації завдяки наступній властивості: серед всіх многочленів n -й ступеня з однаковими коефіцієнтами при старшому ступені аргументу вони найменше відхиляються від нуля на інтервалі

-1 < x < 1. В той же час при | x | >>1 абсолютні значення многочленів Чебишева дуже великі. При | x |® ¥ має місце асимптотика

. (4.13)

За допомогою таких многочленів можна вдало апроксимувати АЧХ ідеального ФНЧ: з (4.10) видно, що в межах смуги пропускання 0 < ωн < 1 величина Кр (ωн) гайдається від A 12 до A 12/(1+ e 2), а при

ωн >>1 фільтр забезпечуватиме велике ослаблення сигналу пропорційне e 2 22( n -1) ω 2 n.

На рис. 3 зображені типові графіки частотних характеристик передачі потужності для двох чебишевських фільтрів при n =2 і n =3.

Рис. 3. Нормована АЧХ фільтра Чебишева.

З графіків видно, що в смузі пропускання частотні характеристики фільтрів Чебишева немонотонні. Величина пульсацій ослаблення тим вище, чим більше ε. Як випливає з (4.10), збільшення ε приводить до більшого ослаблення сигналів зовні смуги пропускання. Підбором двох параметрів ε і n можна добитися виконання вимог, що пред'являються до фільтру, що синтезується, і по величині пульсацій в смузі пропускання, і по рівню придушення зовні смуги пропускання.

Величину пульсацій β звичайно характеризують відношенням максимального мінімального значень коефіцієнта передачі потужності в смузі пропускання, тобто при 0£ wн £1. Очевидно, що

, (4.14)

де 0£ e £1.

Оскільки значення β, як правило, задають в децибелах з (4.14) одержуємо вираз для необхідної величини коефіцієнта нерівномірності

, (4.15)

де величина β повинна бути в децибелах.

При вибраній величині коефіцієнта загасання порядок фільтру Чебишева можна визначити виходячи із заданого рівня придушення сигналів зовні смуги пропускання, тобто при ωн >1 шляхом рішення рівняння

, (4.16)

де γ - заданий рівень придушення в децибелах;ωн - нормована частота, відповідна заданому рівню придушення.

Рішення (4.16) досить громіздке. Читачу пропонується самостійно знайти це рішення. Вираз для порядку фільтру Чебишева має вигляд: [ 3 ]


, (4.17)

де arch() - зворотний гіперболічний косинус, який можна обчислювати по формулі [7]

(4.18)

Відзначимо, що порядок фільтру Чебишева повинен визначатися як найближче більше ціле число до величини, обчисленої по (4.17). Розглянемо приклад визначення порядку фільтру Чебишева при наступних початкових даних β =0,1 дБ, γ =30 дБ, ω =1,5.

З (4.17) знаходимо n = 6.26, таким чином порядок фільтру n = 7.

При однаковій величині порядку фільтр з чебишевською характеристикою дозволяє істотно краще пригнічувати сигнали, частоти яких лежать зовні смуги пропускання, або при однаковому рівні придушення зовні смуги пропускання фільтр Чебишева має менший порядок в порівнянні з фільтром Ваттерворса.

Як приклад розглянемо фільтр з чебишевською характеристикою 3-го порядку, який на частоті зрізу (ωн = 1) ослабляє потужність сигналу в 2 рази, тобто точно так, як і фільтр Батерворса. Визначимо рівень ослаблення сигналу, що вноситься цими фільтрами на частоті, в три рази перевищуючу частоту зрізу.

Спочатку знайдемо коефіцієнт нерівномірності ε. Як випливає з (4.14), для β = 2 маємо ε = 1. Многочлен Чебишева 3-го порядку відповідно до (4.12) має вигляд:

,


тоді рівень придушення сигналу чебишевським фільтром 3-го порядку з коефіцієнтом нерівномірності ε = 1 на частоті ω = 3 ωс складе

.


Для тих же початкових даних фільтр Батерворса третього порядку дає рівень придушення

,

що приблизно на 11 дБ гірше, ніж дає фільтр Чебишева.

Для знаходження передавальної функції чебишевського ФНЧ необхідне аналогічно тому, як і для фільтру Батерворса, спочатку визначити смуги коефіцієнта передачі потужності, які є корінями рівняння

(4.19)

Метод рішення цього рівняння досить громіздкий, і з ним можна ознайомитися в [8]. Практичні розрахунки виконують таким чином [2]. Спочатку обчислюють параметр


(4.20)

Потім знаходять полюси передавальної функції фільтру Батерворса того ж порядку і з тією ж частотою зрізу. Щоб перейти до полюсів передавальної функції чебишевського фільтру, абсцису кожного полюса фільтру Батерворса умножають на sha, а ординату – на cha.

Тоді як полюси фільтру Ваттерворса розташовуються на одиничному колі, полюси фільтру Чебишева лежать на еліпсі, рівняння якого в площинах комплексної змінної pн = σн + j ωн має вигляд:

 
 

Розрахувавши координати полюсів, можна записати вираз передавальної функції чебишевського ФНЧ у вигляді, визначеному виразом (4.9), де під Zнi, i = 1... n розуміються полюси фільтру Чебишева.

Розглянемо приклад знаходження передавальної функції фільтру Чебишева другого порядку з коефіцієнтом нерівномірності ε = 1.

Обчисливши параметр а по (4.20). Одержимо a = ln(1+Ö2) = 0.4407.

Відповідний фільтр Батерворса має передавальну функцію з двома полюсами zн 1=0.707(-1+ j), zн 2=0.707(-1- j).

Тоді абсциси полюсів передавальної функції чебишевського фільтру будуть рівні: -0.707 sha = -0.322, а ординати полюсів складуть

±0.707cha=±0.777.

Цей приклад ілюструє те, що перехід від максимально плоскої до чебишевської характеристики здійснюється шляхом наближення полюсів до уявної осі (рис.4). Переміщення їх по вертикалі не значне. З фізичної точки зору це означає, що коливальна система, відповідна чебишевському фільтру, володіє меншими втратами енергії.

Рис. 4. Наближення полюсів до уявної осі.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1084 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...