Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перевірка відсутності напруги



Перевіряти відсутність напруги необхідно покажчиком напруги, справність якого перед застосуванням повинна бути встановлена ​​за допомогою призначених для цієї мети спеціальних приладів або наближенням до струмоведучих частин, свідомо що знаходяться під напругою.

В електроустановках напругою вище 1000 В користуватися покажчиком напруги необхідно в діелектричних рукавичках.

В електроустановках напругою 35 кВ і вище для перевірки відсутності напруги можна користуватися ізолюючої штангою, торкаючись нею кілька разів до струмоведучих частин. Ознакою відсутності напруги є відсутність іскріння і потріскування. На одноланцюгових ПЛ напругою 330 кВ і вище достатньою ознакою відсутності напруги є відсутність коронування.

У РУ перевіряти відсутність напруги дозволяється одному працівнику з числа оперативного персоналу, що має групу IV - в електроустановках напругою вище 1000 В і має групу III - в електроустановках напругою до 1000 В.

На ПЛ перевірку відсутності напруги мають виконувати два працівники: на ПЛ напругою вище 1000 В - працівники, які мають групи IV і III, на ПЛ напругою до 1000 В - працівники, які мають групу III.

Перевіряти відсутність напруги вивірянням схеми в натурі дозволяється:

у ВРУ, КРУ і КТП зовнішньої установки, а також на ПЛ при тумані, дощ, снігопад у разі відсутності спеціальних покажчиків напруги;

у ВРУ напругою 330 кВ і вище та на дволанцюгова ПЛ напругою 330 кВ і вище.

При вивірки схеми в натурі відсутність напруги на вводах ПЛ і КЛ підтверджується черговим, в оперативному управлінні якого перебувають лінії.

Вивірка ПЛ у натурі полягає в перевірці напрямку і зовнішніх ознак ліній, а також позначень на опорах, які повинні відповідати диспетчерським найменуванням ліній.

На ПЛ напругою 6-20 кВ при перевірці відсутності напруги, яка виконується з дерев'яних або залізобетонних опор, а також з телескопічних вишок, покажчиком, що працюють на принципі протікання ємнісного струму, за винятком імпульсного, слід забезпечити необхідну чутливість покажчика. Для цього його робочу частину необхідно заземлювати.

На ПЛ у разі підвісці проводів на різних рівнях перевіряти відсутність напруги покажчиком або штангою і встановлювати заземлення слід знизу вгору, починаючи з нижнього проводу. При горизонтальній підвісці перевірку потрібно починати з найближчого проводу.

В електроустановках напругою до 1000В з заземленою нейтраллю при застосуванні двополюсного покажчика перевіряти відсутність напруги потрібно як між фазами, так і між кожною фазою і заземленим корпусом устаткування або захисним провідником. Допускається застосовувати попередньо перевірений вольтметр. Забороняється користуватися контрольними лампами.

Пристрої, що сигналізують про відключеному положенні апарата, блокуючі пристрої, постійно включені вольтметри і т.п. є лише додатковими засобами, що підтверджують відсутність напруги, і на підставі їх свідчень не можна робити висновок про відсутність напруги.





Дата публикования: 2015-06-22; Прочитано: 6827 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...