Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст програми курсу



МОДУЛЬ 1. БАЗОВІ ФОРМИ СОЦІАЛЬНОГО

ТЕМА 1. ВСТУП ДО СОЦІОЛОГІЇ

Виникнення соціології як самостійної наукової дисципліни. Об'єкт і предмет соціології. Поняття соціального. Місце соціології в структурі сучасного наукового знання. Особливості соціологічного підходу.

Структура соціологічного знання. Загально-соціологічна теорія і її значення в соціології. Теорії середнього рівня. Емпіричні дослідження. Основні функції соціології.

Макро- та мікросоціологія як основні методологічні підходи до вивчення суспільства. Їх порівняльний аналіз. Переваги та недоліки кожного з підходів.

ТЕМА 2. КУЛЬТУРА ЯК СОЦІАЛЬНЕ ЯВИЩЕ

Поняття культури. Матеріальна та духовна культури. Функції культури як соціального інституту. Основні базисні елементи культури: мова, символи, цінності, норми і технології.

Приклади культурного розмаїття. Роль соціальної диференціації та стратифікації у появі різноманітних культурних форм. Панівна культура. Субкультура та контркультура. Функції та різновиди контркультур. Елітарна, народна та масова культура. Ознаки та особливості масової культури.

Поняття етноцентризму та його форми. Культурний релятивізм. Зміни цінностей української культури.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 216 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...