Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна установка та її електрична схема. Принципова схема дослідної установки для повірки однофазного ватметра електродинамічної системи шляхом зіставлення вимірюваної ним потужності з величиною



Принципова схема дослідної установки для повірки однофазного ватметра електродинамічної системи шляхом зіставлення вимірюваної ним потужності з величиною потужності, розрахованої за показаннями амперметра та вольтметра, наведена на рис.1.1. Установка складається з елементів кола, рекомендований перелік яких наведено в дод. 4. Затискачі вимикача джерела напруги та реостатів активного навантаження змонтовані на відповідній ділянці лицьової панелі універсального лабораторного стенда. Між собою елементи кола з’єднуються за допомогою контактних перемичок (показані потовщеними лініями) і провідників з наконечниками.

Ватметр РW, як прилад електродинамічної системи, має два вимірювальних кола: послідовне, яке утворює нерухома котушка, і паралельне – послідовно з’єднані рухома котушка та додатковий резистор R. По відношенню до навантаження кола нерухома котушка ввімкнута як амперметр, а рухома котушка та резистор – як вольтметр. Індуктивність рухомої котушки відносно мала, а додатковий резистор виготовляється безреактивним. Тому вважають, що повний опір кола напруги ватметра практично активний, і струм, що проходить в цьому колі, збігається за фазою з підведеною напругою. Зверніть увагу, що в такому разі обертовий момент вимірювального механізму ватметра, пропорційний скалярному добутку векторів струмів, що проходять через його обмотки і фактично пропорційний cos φ навантаження кола.

У схемі передбачена можливість регулювання сили струму та напруги у вимірювальних колах ватметра від нуля до номінальних значень, якими є його вищі граничні межі вимірювання за струмом і напругою відповідно.

Напруга регулюється плавно за допомогою потенціометра RR1–високоомного реостата. Зверніть увагу, що обмотка потенціометра контактами Х1 і Х2 приєднується безпосередньо до клем джерела напруги та струмового кола, а до контакту Х3 приєднуються вихідні кінці котушки вольтметра та кола напруги ватметра. Оскільки напруга в колі обмежена і не повинна перевищувати (220 ± 11) В, то очевидно, що повірку усього діапазону шкали ватметра можна зробити тільки у разі, якщо його межа вимірювання за напругою становить не більше як 150 В.

Сила струму в послідовному колі регулюється спочатку дискретно (реостатами EL1 – EL6), а потім плавно (реостатом RR2) і повинна дорівнювати вибраному значенню номінального струму ватметра.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 235 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...