Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Поняття, предмет правового регулювання та джерела міжнародного права



Походження терміна «міжнародне право» та визначення його поняття в сучасній науці. Історія виникнення та розвитку міжнародного права. Міжнародне публічне та міжнародне приватне право.

Поняття сучасного міжнародного права, його особливості та соціальна природа. Міжнародне право, як сукупність договірних і звичаєвих норм, що регулюють відносини суб’єктів міжнародного права в процесі їх міжнародного спілкування. Предмет і об’єкт міжнародного права. Основні риси сучасного міжнародного права. Об’єктивна потреба забезпечення загальнолюдських цінностей. Природа юридично обов’язкової сили міжнародного права. Функції міжнародного права.

Проблеми аналізу системи міжнародного права. Поняття й основні принципи побудови системи сучасного міжнародного права. Структура міжнародного права. Галузь міжнародного права. Інститут міжнародного права. Специфічні особливості норм міжнародного права, порядку їх створення та застосування. Види міжнародно-правових норм та їхня класифікація. Концепція «м’якого права» (soft law). Ієрархія норм міжнародного права. Взаємодія норм міжнародного права з нормами інших систем регулювання міжнародних відносин. Форми і способи реалізації норм міжнародного права. Міжнародно-правовий та внутрішньодержавний механізм реалізації норм міжнародного права.

Поняття «джерела міжнародного права». Особливості становлення джерел міжнародного права, їх класифікація й загальна характеристика. Міжнародний договір. Міжнародний звичай. Загальні принципи права. Рішення міжнародних органів та організацій. Рішення міжнародних судів та арбітражних трибуналів. Доктрина міжнародного права. Національне законодавство та рішення національних судів.

Сутність і принципи міжнародного правотворчого процесу. Односторонні акти держави у міжнародному правотворчому процесі. Участь громадськості у міжнародному правотворчому процесі. Кодифікація і подальший розвиток міжнародного права.

Значення проблеми співвідношення міжнародного і внутрішньодержавного права. Теорії співвідношення міжнародного і внутрішньодержавного права. Доктрина міжнародного права про здійснення його норм у внутрішньодержавній сфері. Конституційне право і судова практика держав щодо співвідношення національного та міжнародного права. Національне законодавство та міжнародна судова практика. Національне законодавство України, її судова практика та міжнародне право.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 473 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...