Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ізолятори повітряних ліній



Основне призначення ізоляторів повітряних ліній - ізолювати проводи від опор і інших несучих конструкцій. У більшості випадків ізолятори витримують значні механічні навантаження. Їхній матеріал повинен бути також пристосований до роботи на відкритому повітрі під впливом змінних температур, опадів, сонця і т.д. Ізолятори повітряних ліній виготовляють головним чином з фарфору, спеціального скла. Механічна міцність останніх вище, а розміри й маса менше, чим у фарфорових. При електричному пробої скляні ізолятори руйнуються, що значно спрощує контроль над їхнім станом.

Ізолятори повітряних ліній залежно від їхнього способу кріплення на опорі розділяють на штирові й підвісні.

Штирові ізолятори кріплять на штирях (рис. 2.9) або гаках і застосовують у сільських мережах при напрузі до 35 кВ включно. Низьковольтні ізолятори й ізолятори високої напруги в лініях з невеликими прольотами й проводами малих і середніх перетинів кріплять на гаках, а з більшими прольотами й перетинами - на штирях, що зміцнюються на траверсах (поперечках).

Для ліній напругою 0,38 кВ застосовують штирові ізолятори (рис. 2.10, а) різних розмірів. На прямих ділянках проводи кріплять до головки ізолятора, а на поворотах лінії - до шийки. Для ліній напругою 10 кВ призначені штирові ізолятори ШФ10 (рис. 2.10, б), для ліній напругою 20 і 35 кВ - ізолятори П1Ф35 (рис. 2.10, в).

Рис. 2.9. Схеми штиря (а), гаків для ліній високого (б) і низького (в) напруги

Рис. 2.10. Схеми штирових ізоляторів: а - типу ТФ; б - ШФ10; в - ШФ35

Крім того, для ліній напругою 35 кВ і вище використовують підвісні ізолятори. У верхній частині такого ізолятора є вушко, а в нижній - серга. Серга верхнього ізолятора входить у вушко нижнього, утворюється міцне з'єднання декількох ізоляторів - гірлянда. Вушко верхнього ізолятора кріплять до опори, а до серги нижнього ізолятора кріплять провід. Число ізоляторів у гірлянді залежить від напруги лінії й матеріалу опор.

На повітряних лініях напругою 6... 110 кВ у гірляндах підвісних ізоляторів на напругу 6...10 кВ повинен бути один ізолятор, на 20 кВ - два, 35 кВ - три, на 110 кВ - сім-вісім ізоляторів.

Лінії напругою 110 кВ і вище можна прокладати тільки на підвісних ізоляторах, 35 кВ і нижче - на штирових або підвісних.

Лекція 3





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2150 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...