Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Активами



2. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА дисципліни “ОБЛІК У БАНКАХ”

Тема 1. Загальні засади ведення бухгалтерського обліку і
звітності в банках

Сутність та основні принципи бухгалтерського обліку в банках. Передумови та необхідність поділу бухгалтерського обліку на фінансовий управлінський, податковий. Організація операційної діяльності в банках. Облікова політика банку. Первинні документи та регістри бухгалтерського обліку. Характеристика Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України. Ведення синтетичного обліку за балансовими рахунками. Поняття контррахунків та їх характеристика. Порядок визначення позабалансових рахунків (активний або пасивний). Характеристика аналітичного обліку. Звітність банку.

Тема 2. Облік капіталу банку

Характеристика банківської системи України. Порядок державної реєстрації та ліцензування діяльності банків. Характеристика капіталу банку як залишкового інтересу банку в активах за вирахуванням зобов’язань.Структура балансових рахунків класу 5 Плану рахунків «Капітал банку».Облікова процедура реєстрації банку та змін до статутного капіталу. Облік операцій з викупу банком акцій власної емісії та їх дальшої реалізації. Бухгалтерський облік операцій, пов’язаних із нарахуванням дивідендів та розрахунками з акціонерами (засновниками). Облік операцій з формування фондів і резервів банку. Облік операцій, пов’язаних із субординованим боргом.

Тема 3. Облік фінансових результатів діяльності банку

Визнання доходів і витрат банку. Класифікація доходів і витрат банку. Загальні принципи відображення в бухгалтерському обліку доходів і витрат банку. Порядок відображення в бухгалтерському обліку доходів банку. Структура класу 6 «Доходи» Плану рахунків. Порядок відображення в бухгалтерському обліку витрат банку. Структура класу 7«Витрати» Плану рахунків. Зміст податкового обліку. Порядок закриття рахунків доходів (витрат) та підрахунок фінансових результатів діяльності банку.

Тема 4. Облік касових операцій банку

Організація ведення касових операцій у банках. Облік операцій з приймання готівки від клієнтів через каси банків. Облік операцій з видачі готівки клієнтам з кас банків. Облік операцій з інкасації готівки клієнтів банку. Облік операцій з підкріплення банків готівкою національної валюти територіальними управліннями Національного банку. Облік операцій із здавання готівки, у тому числі не придатної до обігу, до територіального управління. Облік операцій із недостач банкнот (монет). Облік операцій з передавання готівки між банками. Облік внутрішньобанківських та інших операцій банків з використанням готівки.Облік операцій у разі виявлення надлишків або недостач під час проведення касових операцій.

Тема 5. Облік кредитних операцій банку

Сутність кредиту. Класифікація кредитних операцій банку. Складові елементи кредитної політики банку. Етапи процесу кредитування. Відображення в обліку кредитних операцій на дату укладення кредитного договору. Облік наданих кредитів. Облік забезпечення кредитних операцій. Облік погашення заборгованості за наданими кредитами. Облік отриманих кредитів. Облік простроченої та безнадійної заборгованості за наданими кредитами.Облік простроченої заборгованості за отриманими кредитами. Бухгалтерський облік кредитних ліній.Облік кредитів овердрафт. Облік операцій репо. Облік факторингових операцій.Бухгалтерський облік операцій з консорціумного кредитування.Бухгалтерський облік гарантій та авалів.Бухгалтерський облік кредитів овернайт. Облік операцій з урахування векселів. Облік іпотечних кредитів. Бухгалтерський облік формування спеціальних резервів за наданими кредитами. Бухгалтерський облік використання спеціальних резервів за наданими кредитами.

Тема 6. Облік вкладних (депозитних) операцій у банках

Сутність депозитних операцій. Класифікація депозитних операцій банку. Відображення в бухгалтерському обліку вкладних (депозитних) операцій на дату укладення договору банківського вкладу (депозиту) на міжбанківському ринку. Бухгалтерській облік залучених вкладів (депозитів). Бухгалтерський облік розміщених вкладів (депозитів). Бухгалтерський облік вкладів (депозитів) овернайт. Бухгалтерський облік операцій з повернення вкладу (депозиту). Бухгалтерський облік коштів, залучених за ощадними (депозитними) сертифікатами. Бухгалтерський облік простроченої заборгованості за розміщеними вкладами (депозитами). Бухгалтерський облік простроченої заборгованості за залученими вкладами (депозитами) на міжбанківському ринку. Бухгалтерський облік формування спеціальних резервів за розміщеними вкладами (депозитами). Бухгалтерський облік використання спеціальних резервів за розміщеними вкладами (депозитами).

Тема 7. Облік операцій банку за безготівковими розрахунками

Сутність безготівкових розрахунків. Організація безготівкових розрахунків. Облік розрахунків із застосуванням платіжних доручень, платіжних вимог – доручень, платіжних вимог, розрахункових чеків. Облік розрахунків за акредитивами. Облік безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток.

Тема 8. Облік операцій з цінними паперами в банках

Сутність та класифікація цінних паперів. Загальні принципи оцінки та обліку цінних паперів у портфелях банку. Облікові процедури відображення операцій з цінними паперами у торговому портфелі: облік придбання цінних паперів у торговий портфель банку; облік переоцінки балансової вартості цінних паперів у торговому портфелі банку до їх справедливої вартості; облік визнання доходів за цінними паперами в торговому портфелі банку; облік реалізації (продажу) цінних паперів з торгового портфеля банку; облік погашення емітентом боргових цінних паперів у торговому портфелі банку. Облікові процедури відображення операцій з цінними паперами у портфелі банку на продаж: облік придбання цінних паперів у портфель банку на продаж; облік переоцінки балансової вартості цінних паперів у портфелі банку на продаж до їх справедливої вартості; облік визнання доходів за цінними паперами в портфелі банку на продаж; облік зменшення корисності цінних паперів у портфелі банку на продаж та формування резервів; облік інвестицій в асоційовані та дочірні компанії в портфелі банку на продаж; облік переведення цінних паперів з портфеля на продаж в інші портфелі; облік зміни методу оцінки акцій та інших цінних паперів з нефіксованим прибутком у портфелі банку на продаж; облік реалізації (продажу) цінних паперів з портфеля на продаж; облік погашення емітентом боргових цінних паперів у портфелі банку на продаж. Облікові процедури відображення операцій з цінними паперами, що утримуються в портфелі банку до погашення: облік придбання цінних паперів у портфель банку до погашення; облік визнання доходів за цінними паперами в портфелі банку до погашення; облік зменшення корисності цінних паперів у портфелі банку до погашення та формування резервів; облік переведення цінних паперів з портфеля до погашення; облік погашення цінних паперів у портфелі до погашення. Облікові процедури відображення операцій зобліку інвестицій в асоційовані та дочірні компанії: облік здійснення інвестицій в асоційовані та дочірні компанії; облік інвестицій в асоційовані компанії за методом участі в капіталі; облік дивідендного доходу за інвестиціями в асоційовані і дочірні компанії; облік зменшення корисності інвестицій в асоційовані і дочірні компанії; облік переведення інвестицій в асоційовані та дочірні компанії в інші портфелі; облік реалізації інвестицій в асоційовані та дочірні компанії. Облік комісійних операцій банку з цінними паперами. Облік боргових цінних паперів власної емісії.

Тема 9. Облік операцій банку в іноземній валюті

Класифікація операцій банку з іноземною валютою. Рахунки, що використовуються в Інструкції для відображення в обліку операцій в іноземній валюті.Відображення в бухгалтерському обліку операційв іноземній валюті за умовами спот. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з купівлі-продажу іноземної валюти для власних потреб банку на дату розрахунку. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з купівлі-продажу іноземної валюти за дорученням клієнтів. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з купівлі-продажу іноземної валюти на міжнародному ринку та на валютному ринку України. Відображення в бухгалтерському обліку переоцінки активів і зобов'язань в іноземній валюті.

Тема 10. Облік операцій банку з основними
засобами та нематеріальними активами

Критерії визнання основних засобів та нематеріальних активів. Рахунки, що використовуються для обліку операцій банків України з основними засобами та нематеріальними активами. Облік придбання і створення основних засобів і нематеріальних активів. Облік основних засобів і нематеріальних активів, придбаних в обмін на інші активи. Облік поліпшення основних засобів та вдосконалення нематеріальних активів. Облік інвестиційної нерухомості. Порядок переоцінки основних засобів. Порядок переоцінки нематеріальних активів. Порядок нарахування амортизації основних засобів і нематеріальних активів. Методи нарахування амортизації основних засобів і нематеріальних активів. Визнання зменшення корисності основних засобів і нематеріальних активів. Облік вибуття основних засобів і нематеріальних активів. Облік гудвілу. Загальні вимоги щодо відображення в бухгалтерському обліку лізингу (оренди). Облік фінансового лізингу. Облік оперативного лізингу (оренди). Порядок обліку операцій застави. Інвентаризація основних засобів та нематеріальних активів: порядок проведення інвентаризації, відображення результатів інвентаризації в обліку.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 464 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...