Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічна характеристика. Спайдер для роботи з насосно-компресорними розрізного типу



Максимальний крутний момент, Н·м:

на першій швидкості 12000

на другій швидкості 4000

Спайдер для роботи з насосно-компресорними розрізного типу

і буровими трубами - діаметром 60, 73, 89, 102 і 114 мм

ГОСТ 633, ГОСТ 631

Вантажопідємність, кН 600

Керування:

основне дистанційне, гідравлічне

допоміжне ручне

Гідроротор для роботи з насосно-компресорними гідропривідний

і буровими трубами діаметром 60, 73, 89 мм

ГОСТ 633, ГОСТ 631

Максимальний момент сили на столі, Нм 9000

Частота обертання, сˉ1 0,16 - 1,16

Прохідний отвір стола, мм 142 Н14

Вертлюг ВЭ-50А ТУ 26-16-300

Вантажопідємність, кН 500

Робочий тиск, МПа, не більш 16

Лебідка допоміжна гідропривідна

Допустиме навантаження на гаку 20

поліспаста допоміжної лебідки, кН, не більш

Швидкість навивки канату на 0,1 – 0,22

першому шарі, м/с

Кратність поліспаста 2

Привід промивного насоса ланцюговий

Частота обертання сˉ1, не більш:

перша швидкість 4,73

друга швидкість 9,36

Тиск, МПа, не більш:

у гідросистемі 20

у пневмосистемі 0,6-0,8

Максимальна швидкість руху 50

при повній масі на вищій передачі, км/год

Кути звісу (з навантаженням), град, не менш:

передній 30

задній 20

Габаритні розміри установки: 13217x3200x4300 13217x2640x4120

(довжина х ширина х

висота), не більш

Повна маса установки в транс- 30000 27136

портному положенні, кг, не більш

Розподіл повної маси по осях, кг, не більш:

на передню вісь 7200 6197

на задній візок 22800 20939

Маса установки із спорядженням

і запчастинами, кг, не більш: 31430 28667

Умовна глибина проведення операцій, м, не більш:

з насосно-компресорними трубами діаметром 89 мм 3000 4200

буровими трубами діаметром 89мм 2600

Механічний ротор для роботи із спірально-конічною зубчастою передачею

з насосно-компресорними і буровими трубами

діаметром 60, 73, 89 мм ДСТУ 633, ДСТУ 631

Вантажопідємність, кН 600

Максимальний момент сили на столі, Н·м 15000

Частота обертання, сˉ1, не більш:

на першій швидкості 0,23

на другій швидкості 0,46

Прохідний отвір стола, мм 142 Н14

Промивний насос: НБ 125

подача при частоті обертання трансмісійного вала 4,73 сˉ¹, 6

при діаметрах втулок 80 мм і тиску 16 МПа, кВт, не менш

подача при частоті обертання трансмісійного вала 9,36 сˉ1,

діаметрах втулок 127 мм і тиску 6 МПа, л/с, не менш 10000

Середнє напрацювання на відмову устаткування

установки протягом гарантійного терміну, год, не менш: 500

Призначений ресурс до капітального ремонту, год, не більш: 10000

Призначений термін служби, років, не більш 9

Рівень шуму на робочих місцях, дб, не більш: 80

Еквівалентне кореговане значення віброприскорення, дБ,

не більш 62

Освітленість, лк, не менш:

ротора 100

лебідки 75

гакоблока 30

прийомних містків 10

Заходи з електробезпеки. Експлуатація електроустаткування установки повинна проводитися відповідно до «Правил технічної експлуатації електроустановок споживача» і «Правил техніки безпеки експлуатації електроустановок». До монтажу надійного заземлення установки, виконаного відповідно до норм з техніки безпеки, напругу 380 В на установку подавати забороняється.

Для забезпечення працездатності електроустаткування перед початком роботи установки на свердловині слід зробити огляд, при якому все електроустаткування повинно бути знеструмлене. При огляді слід перевірити цілісність ізоляції і наявність заземлення установки.

Заходи безпеки при роботі установки. Забороняється залишати важіль гальма в піднятому стані, тому що при спрацьовуванні обмежувача висування верхньої секції щогли, натисканні на педаль гальма, натисканні кнопки «Гальмо вкл» або зникненні напруги живлення 24 В від бортової мережі важіль гальма різко падає вниз і може травмувати персонал. Забороняється перебувати на робочому майданчику в зоні дії важеля ручного гальма. При виявлення підтікань палива або масел роботи на установці повинні бути призупинені. Підтікання повинні бути повністю усунені. Підтікання на землю повинні бути зчищені і утилізовані. При вітрі більш 15 м/с роботи на свердловині повинні бути припинені, буровий рукав опущений на землю або містки, талевий блок прикріплений до вустя свердловини, натягнутий із зусиллям 10…12 т і загальмований. При очікуванні штормової погоди слід перевести щоглу в транспортне положення. Навантаження на гаку повинне контролюватися індикатором ваги ГІВ-6, установленим на нерухливій вітці талевого канату, з реєстрацією навантаження на діаграмну стрічку.

Забороняється: експлуатація установки з несправним або неперевіреним індикатором ваги, а також без реєстрації навантаження; працювати зі знятими кожухами; працювати з несправними або невідрегульованими обмежниками вантажопідємності й підйому гакоблока; робити загвинчування (розгвинчування) труб з відкритими стулками спайдера й ключа; паркування транспортних засобів і розміщення будівель в секторах, які на циферблаті годинника можна позначити: з 2-години до 4-години, та з 8-години до 10-години (при орієнтуванні 12 год на вустя свердловини). Ці сектори є небезпечні при перевертанні установки. Не допускається робота установки в наступних випадках: одна сталка каната обірвана; на кроці сукання канату діаметром до 20 мм число обірваних дротів складає більше 5 %, а для канату діаметром більше 20 мм – більше 10 % всього числа дротів в канаті.

Заходи безпеки при пересуванні установк. При пересуванні установки своїм ходом слід керуватися правилами дорожнього руху і правилами проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів по автомобільних дорогах, вулицях і через залізничні переїзди, що діють у даній країні. Швидкість руху при переїздах обмежується 40 км/год.

Дії в екстремальних умовах. Під екстремальними умовами розуміють ситуації, при яких виникає небезпека аварії устаткування й загроза для життя й здоров’я обслуговуючого персоналу: пожежа на установці на різних етапах її використання, відмови систем установки, здатні привести до виникнення аварійних ситуацій, виникнення зовнішніх аварійних умов на місці роботи установки, необхідність екстреної евакуації обслуговуючого персоналу.

Порядок дій обслуговуючого персоналу в екстремальних ситуаціях наведено в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2 - Порядок дій обслуговуючого персоналу в екстремальних умовах

Екстремальна ситуація Порядок дій обслуговуючого персоналу
Пожежа на установці   1. Негайно заглушити двигун автошасі, виключити вимикач «маси» установки, відключити установку від мережі 380/220 В, після чого покинути робочі місця й одночасно повідомити про пожежу 2. Силами бригади ліквідувати загоряння за допомогою первинних засобів пожежогасіння (вогнегасник шасі, повстина, вода).
Розрив рукава підведення масла до гідродомкратів підйому щогли     1. Відпустити кнопку «Підйом щогли» або «Опускання щогли» на дистанційному пульті. Щогла під дією власної ваги, завдяки наявності заспокоювачів, повільно опуститься в транспортне положення. 2. Заглушити двигун автошасі. 3. Припинити витікання масла з розірваного рукава на землю будь-яким доступним способом (установкою в шланг дерев´яної пробки, зливом масла в чисту ємність і т.п.). 4. Закрити крани на гідробаку. 5. Зібрати й утилізувати протоки масла. 6. Замінити рукав, після чого випробувати систему підйому щогли
Вихід з ладу гідро- насоса на лінії гідродомкратів   1. З’єднати один з рукавів подачі масла до гідроротора зі штуцером під пультом керування, інші 3 штуцера подачі тиску до гідроротора заглушити штатними заглушками. 2. Установити рукоятку гідророзподільника в положення, відповідне до подачі масла на рукав. 3. Встановити щоглу в транспортне положення
Відмова гальма при спуску колони труб 1. Натиснути кнопку «Гальмо вкл» на електричному пульті керування й вилучити клинові підвіски ротора або спайдера. 2. Персоналу негайно покинути робочі місця й вийти на безпечну відстань (не менш 30 м від установки).
Не вимикається фрикційна муфта включення бурового барабана 1. Натисниут кнопку «Гальмо вкл» на пульті керування, потім натиснути і утримувати важіль гальма. 2. Заглушити двигун важелем екстреного вимикання двигуна та виключити зчеплення автошасі, після чого закрити кран подачі повітря в установку. 3. Стравити повітря із пневмосистеми, вилучити колону труб і посадити на клинові підвіски ротора або спайдера, вилучити й укласти гакоблок на робочий майданчик. 4. Відремонтувати фрикційну муфту.

Підготовка підіймальної установки до роботи на об’єкті. Робочий майданчик для підіймальної установки має бути спланований, забетонований і обладнаний якорями для кріплення відтяжок щогли з навантаженням 10 т. При роботі тиск у пневмосистемі підіймальноії установки (ПУ) має бути 0,65…0,8 МПа. При підготовці слід виконати розміщення ПУ на майданчику оператора, драбин, перил, огорож, установлення фундаментних балок. Віддаль від центра вустя до центра задніх аутригерів має бути 1500 мм, а повздовжня вісь ПУ має співпадати з віссю свердловини. Далі слід загальмувати ПУ ручним гальмом, а під задні колеса поставити чотири башмаки. Запустити двигун автошасі, досягти в пневмосистемі 0,65…0,85 МПа і натиснути кнопку «Робота». Відкрити вентиль подачі повітря в систему пневмокерування ПУ. Включити третю (КрАЗ-65053) або другу (КрАЗ-65101) передачу КП автошасі і першу передачу КВП. Включити гідронасос, дати попрацювати йому 7 хв і включити гідророзподільник в положення «Механізми».

Переключення пневморозподільників слід виконувати при включеному зчеплені. Далі опустити задню фундаментну балку із транспортного положення в робоче, поставити установку на опори гідродомкратів за допомогою ручки гідророзподільника «Гідродомкрати». При цьому слід починати установку з передніх гідродомкратів.

Найменший хід гідродомкратів має бути 100 мм після дотику до фундаментної балки (для розвантажування ресор). Потім встановити підкоси задніх гідродомкратів і зафіксувати вісями і шплінтами.Виконати підйом – опускання щогли із транспортного положення в робоче за допомогою кнопок «Підйом щогли», «Опускання щогли» дистанційного пульта, при тиску в гідросистемі не більше 8 МПа, на 100 мм три рази (з віддалі 15 м від установки).

Виконати кінцевий підйом щогли натисканням кнопки «Підйом щогли». Після укладання передньої частини щогли на башмаки слід зафіксувати передню частину пальцями із шплінтами. Виконати висування верхньої секції щогли на першій передачі КП автомобіля при знаходженні обслуговуючого персоналу на безпечній віддалі, рівній 30 м від установки,,за винятком машиніста, при цьому зусилля в нерухомій гілці талевого каната має бути не більше 4 кН. Слідкувати за спрацюванням обмежувача висування верхньої секції щогли, виконати посадку верхньої секції щогли на упори, опустити талевий блок, встановити відтяжки щогли на якорі і натягнути талрепами: передні – із зусиллям 5 кН, а задні – до усунення помітного провисання.

Після перевірки справності і регулювання системи обмеження вантажопідємності привести установку в робочий стан.

Перевірка підіймальної установки перед початком роботи на об’єкті. Перед початком роботи на об’єкті необхідно перевірити спрацювання обмежувача руху гакоблоку, який повинен зупинити гакоблок за два метри від рами. При спуску гакоблока слід перевірити дію гальма лебідки ручним і ножним гальмом. Перевірити дію на 2,3 і 4 передачах обмежувача, причому на 4 передачі зупинка має бути за 0,5 м від рами. Слід також перевірити укладання талевого каната на барабан при різних швидкостях лебідки, перевірити роботу гідроротора (або ключа) на всіх режимах пробним включенням в обидві сторони обертання; включити промивний насос і перевірити його роботу на протязі трьох хвилин; перевірити роботу гідророзкріплювача (або спайдера), систему виключення двигуна, відсутність витікання повітря і масла, нагріву корпусів підшипників; перевірити справність системи обмеження вантажопідйомності відповідно до інструкції. Перед установленням спайдера на вустя свердловини необхідно перевірити справність спайдера і його складових частин, відповідність планок підвіски і центратора діаметру колони; фіксацію планок і центратора; цілісність зубів плашок або клинів; фіксацію створок. При установленні спайдера на фланець вустя необхідно добитися його горизонтальності.

Зміну захватів гідроключа потрібно виконувати при виключеній гідросистемі; забороняється виконувати роботи по загвинчуванню - розгвинчуванню труб з відкритою створкою.

Перед підйомом щогли, після монтажу її і гідродомкратів на ПУ необхідно опресувати гідродомкрати і підвідну арматуру. Регулювання тиску проводиться запобіжним клапаном. Система перевіряється при тиску 1,5…2,0 МПа на протязі 2…3 хв. Підйом щогли має починатися при тиску 5 МПа. Підйом і опускання щогли регулюється вентилем (слід відкрити його на два – чотири оберти маховика). Перед опусканням щогли слід заповнити маслом гідродомкрати знизу і створити тиск 1,5…2,0 МПа. При опусканні щогли слід виконати подачу масла гідророзподільником у верхні порожнини домкратів тільки до переходу щогли через вертикальне положення. Підйом і опускання щогли проводиться тільки при одному мотор – насосі. Періодично слід підтягувати силові відтяжки у процесі роботи. Не рекомендується висувати верхню секцію при швидкості вітру 8…10 м/с. При висуванні і опусканні щогли всі гвинтові відтяжки потрібно розвести на максимально можливу величину.

Насосний причіп потрібно встановлювати так, щоби осі трансмісії і приводу насоса знаходились на одній вісі, а зміщення було не більше 10 градусів. Гідроротор слід встановлювати на фланці експлуатаційної колони.

Порядок роботи підіймальної установки на об’єкті. ПУ має обслуговувати бурильник і два помічника. Агрегат має працювати в наступних режимах: 1) підйом і опускання труб (основна лебідка); 2) загвинчування – розгвинчування труб або розбурювання цементних стаканів (гідроротор); 3) привід промивного насоса; 4) привід гідроротора.(Всі переключення передач мають бути при виключеному зчеплені двигуна. Всі режими роботи агрегата повинні здійснюватись на четвертій передачі коробки передач, підйом і опускання щогли на першій передачі.).

1 режим: 1-ша швидкість – нижча передача КВП і ШПМ

2-га швидкість – вища передача КВП і ШПМ

3-а швидкість - нижча передача КВП і ШПМ

4-а швидкість - вища передача КВП і ШПМ

2 режим: 1-ша швидкість – нижча передача КВП і один мотор-насос

2-га швидкість – вища передача КВП і один мотор- насос

3-а швидкість - вища передача КВП і ШПМ і два мотор-насоси

3 режим: 1-ша швидкість – нижча передача КВП

2-га швидкість – вища передача КВП

4 режим: 1-ша швидкість – нижча передача КВП

2-га швидкість – вища передача КВП

Технічна перевірка. Порядок і періодичність перевірки наведені в таблиці 1.3

Таблиця 1.3 - Порядок і періодичність перевірки

Назва Тип Кількість Документ, на основі якого проводиться перевірка
Вогнегасник Запобіжні клапани Опір ізоляції електроланок ОУ-2 КПО-16/8 КПО-8/Т20   ГОСТ 7276-7 Правила безпечної експлуатації судин, які працюють під тиском ПТБ і ПТЕ

Методи і засоби перевірки приладів повинні відповідати ГОСТ 8.002-71 і ГОСТ 8.513-84 Манометри повинні контролюватися за ГОСТ 15614 - 70 „Манометры, вакуумметры, мановакууметры показывающие и самопишущие. Методы и средства проверки”.

Результати перевірки треба заносити у формуляр установки.

Консервація. Заводська консервація забезпечує збереження станції на протязі 18 місяців з дня відвантаження, після цього проводиться переконсервація. Вона повинна бути законсервована, якщо зберігається більше одного місяця. При довготривалому зберіганні контроль стану консервації проводиться не рідше, як через 6 місяців. Консервація зовнішніх і внутрішніх поверхонь агрегатів здійснюється згідно інструкції.Крани, вентилі і засувки слід обезжирити, просушити і покрити мастилом НВК ГОСТ 19537-74. Слід зробити відмітку про консервацію у формулярі установки,закрити двері і люки і опломбувати їх.

Правила транспортування. Умови транспортування повинні відповідати групі 7 ГОСТ 15150-69. Розміщення С виконується відповідно „Технічних умов навантаження і кріплення вантажів”, затверджених МПС №Л-19187. Перед навантаженням у паливний бак АТЗ треба залити не менше 5л палив.Після навантаження вода повинна бути злита, клеми АКБ від’єднані.На скло дається ярлик з вказівкою про виконання цих операцій.Навантаження станції і вивантаження здійснюється своїм ходом або тягачем.

Види технічного обслуговування(ТО). Ттехнічне обслуговування піддіймальних установок розділяється на: щоденне технічне обслуговування (ЩО); технічне обслуговування № 1 (ТО-1); технічне обслуговування № 2 (ТО-2); сезонне технічне обслуговування(СО).При однозмінній експлуатації ТО-1 проводиться через 3 місяці експлуатації, ТО-2 - через 6 місяців експлуатації; при двох і тризмінній експлуатації ТО-1 проводиться через 1,5 місяці експлуатації, ТО-2 - через 3 місяці експлуатації; при роботах в районах з важкими кліматичними умовами (північні райони, вологий морський клімат) періодичність ТО-1 і ТО-2 знижується на 25%. Сезонне технічне обслуговування (СО) виконується двічі на рік при підготовці установки до зимової і літньої експлуатації.

Заходи безпеки при технічному обслуговуванні. До обслугновування електроустаткування допускаються електрики, що мають допуск до обслуговування електроустановок напругою до 1000 В. Забороняється: відкривати кришки електричних пультів, шафів, сполучних коробок, кінцевих вимикачів і фар під напругою; усувати негерметичності гідро- і пневмосистем під тиском. При обслуговуванні гідросистеми гідронасоси повинні бути відключені від трансмісії, при обслуговуванні пневмосистеми кран подачі повітря повинен бути закритий, а тиск зменьшено до нуля. Обслуговування механізмів повинне проводитися при непрацюючому двигуні автошасі. Зняті на час обслуговування кожухи, огорожі повинні бути встановлені на свої місця до включення відповідних механізмів. При проведенні робіт з технічного обслуговування установка повинна бути надійно заземлена; забороняється: куріння і розведення вогню ближче 20 м від установки; зварювання і різання металу без наряду-допуску, узгодженого з органом пожежного нагляду; підігрів елементів установки відкритим полум’ям(тільки водяна пара).Промивання деталей в легкозаймистих рідинах повинні опроводитися в спеціально відведених місцях. Використані ганчірки повинні збиратися в спеціальну тару і в кінці кожної зміни утилізуватись. Протоки паливно-мастильних матеріалів та спеціальних рідин повинні бути негайно видалені прибиранням, і утилізуватися. Ті, що потрапили на грунт повинні утилізуватися разом з просоченою землею. Установка і місця виконання технічного обслуговування повинні мати вогнегасники, скриню з піском, кошму і інш., медичну аптечку.

При технічному обслуговуванні автошасі необхідно дотримуватися мір безпеки, установлених керівництвом по експлуатації автошасі КрАЗ-65053 (КрАЗ-65101).

Можливі несправності підіймальних установок і методи їх усунення (наведені в таблиці 1.4

Таблиця 1.4 – Характерні несправності підіймальних установок і методи їх усунення

Несправності Причини Спосіб усунення
Перегріваються підшипники   Недостатня кількість мастила; забруднене мастило; надмірне затягування підшипників. Доповнити мастило до норми; замінити мастило; відрегулювати осьові зазори підшипників.
Стук в коробці віддбору потужності, розподільному редукторі, гідророторі Знос або руйнування підшипників; знос або руйнування шестерень; порушення регулюва­ння конічних підшипників Замінити підшипники; замінити шестерні; відрегулювати конічні підшипники.
Відсутній тиск в гідросистемі   Закриті крани всмоктування гідронасосів; недостатній півень оливи в баку Відкрити крани;   долити масло до нормального рівня.
Не створюють тиску гідронасоси   Вимкнені важелі приводу насосів;   засмітився запобіжний клапан гідрорзподільника; несправний гідронасос. Ввімкнути насос; розібрати і промити клапан;   попередньо переконавшись у наявності тиску при ввімкнені другого гідронасосу, замінити несправний насос
Не забезпечується макси­мальний крутний момент гідроротора Несправний гідронасос.   Замінити гідронасос  
Шум при роботі гідронасосів, ве­ Недостатній рівень оливи в баку; Долити масло до рівня;
Велике піноутворон­ня Підсмоктування повітря у місцях з’єдна­ння на лінії всмок­тування;   Підтягнути з’єднання або замінити рукави
Падіння ти­ску в гідроссистемі Забруднилось масло в гідросистемі;   Замінити фільтроелементи фільтрів; при наявності великої кілько­сті осаду в маслобаку, злити масло, промити бак чистим дизпаливом, маслобак залити добре профільтрованим маслом.
Швидке падіння тиску в пневмосистемі Витікання повітря через нещільності з’єднань або розри­ви рукавів Ліквідувати витікання ущільненням з’єднань або заміною рукавів

Перелік робіт для різних видів технічного обслуговуванняпідіймальної установки наведені в табпиці 1.5.

Таблиця 1.5 - Перелік робіт для різних видів технічного обслуговуванняпідіймальної установки

Зміст робіт Технічні вимоги
Щоденне технічне обслуговування (ЩО)
Виконати ЩО монтажно-транспортної бази автошасі КрАЗ Відповідно до КЕ на автошасі КрАЗ
Перевірити гальмівну систему лебідки Гальмівна система повинна бути відрегульована Знос гальмівних колодок повинен бути не більш 10 мм. Трішини на гальмівних барабанах при контролі зовнішнім оглядом не допускаються.
Перевірити роботу обмежувача висоти підйому гакоблока Ненавантажений гакоблок повинен зупинитися після спрацювання вимикача на відстані не менше 2 м від підкронблочної рами на вищій швидкості лебідки
Провести зовнішній огляд гідросистеми Протікання оливи не допускаються
Перевірити рівень оливи в редукторах, гідророторі, крапельницях мастила, ланцюгів лебідки Рівень оливи в редукторах повинен бути не нижче за нижні мітки щупів, крапельниці- повністю залиті, в гідророторі – не нижче за рівень пробки заливної горловини
Перевірити полягання канатів талевой системи і линви висунення верхньої секції Канати повинні відповідати технічним вимогам
Перевірити систему глушіння двигуна випробуванням Двигун повинен вимкнутися на протязі не більше 5 сек з моменту повороту рукоятки на пульті управління
Перевірити оглядом і випробуванням надійність кріплення елементів щогли кронблока, задньої опори, гакоблока, талевоі линви Не повинно бути ослаблення кріплення, кріпильні деталі повинні бути захищені від само відкручування
Перевірити електричні з’єднання візуально і перевірити затягування установлювальних і приєднувальних гвинтів Занести відмітку про обслуговування у вахтовий журнал перед початком зміни; пошкодження металорукавів, електропроводів і їх ізоляції, окислення паяння не допускаються; протікання і запотівання не допускаються
Технічне обслуговування № 1 (ТО-1)
При проведенні ТО-1 необхідно виконати роботи, передбачені ЩО, а також до датково виконати наступні роботи
Виконати ТО-1 автошасі КрАЗ Відповідно до КЕ на автошасі КрАЗ
Виконати перевірку і при необхідності регулювання системи освітлення Освітленість робочих місць повинна відповідати діючим на місцях експлуатації правилам безпеки в нафтовій і газовій промисловості
Перевірити полягання канатів відтяжок допоміжної лебідки, підвіски ключа і бурового рукава Канати повинні відповідати вимогам КЕ
Перевірити оглядом і випробуванням надійність кріплення рами до шасі, лебідки до рами, допоміжної лебідки до передньої опори, трубопроводів гідро - і пневмосистеми до рами. Ослаблення кріплень не допускається
Перевірити зовнішнім оглядом відсутність тріщин і деформацій в силових елементах установки: щоглі, рамі, передньої і задніх опорах, в передку і барабані лебідки, гідродомкратах, передньому буфері, гідророторі, спайдері, балконі Тріщини і деформації не допускаються
Промити фільтроелементи фільтрів гідросистеми в дизпаливі, злити відстій з гідробака до зникнення видимих крапель і забруднень Фільтроелементи повинні бути без забруднень, видимих неозброєним оком, наявність води і забруднень у відстої не допускається
Перевірити підтяганням надійність кріплення талевоі линви на барабані лебідки і на нерухомому кінці, надійність кріплення відтяжок, талевої линви на барабані допоміжної лебідки Канати повинні бути надійно закріплені
Перевірити рівень оливи в циліндричному і роздавальному редукторах Рівень оливи повинен бути між верхньою і нижньою відмітками
Перевірити рівень оливи в крапельницях змащування ланців лебідки Баки крапельниць повинні бути повністю заповнені маслом
Перевірити рівень оливи в гідробаку Рівень оливи повинен бути на рівні верхнього оглядового вікна
Змастити установку. Перевірити роботу установки. Згідно карти змащування
Технічне обслуговування № 2 (ТО-2)
При проведенні ТО-2 необхідно виконати роботи, передбачені ЩО, ТО-1, а також додатково виконати наступні роботи:
Виконати ТО-2 на автошасі КрАЗ. Перевірити працездатність гідросистеми і пневмосистеми при одночасно працюючих двох гідронасосах послідовним випробуванням роботи всіх органів (гідроротора, гідроключа, аутригерів гідродомкратів, гідророзпрямлювача, допоміжної лебідки, спайдера, зчеплення приводів ротора і промивального насоса гідронасосів); при необхідності провести регулювання, заміну кілець і манжет Відповідно до КЕ на автошасі КрАЗ Гідронасоси і гідромотори повинні працювати без різкого шуму, поштовхів, плавно, штоки гідроциліндрів повинні входити плавно, без ривків і заїдань, швидкість обертання гідроротора, гідроключа і допоміжної лебідки повинні відповідати параметрам; зубчасті муфти повинні включатися і вимикатися під дією пружин, зчеплення повинно включатися плавно і повністю; протікання оливи з гідросистеми і повітря з пневмосистеми не допускається
Розібрати і промити фільтри гідросистеми чистим гасом або дизпаливом, замінити фільтроелементи у фільтрах, зібрати фільтри і перевірити їх герметичність шляхом включення двох гідронасосів Не допускаються видимі на око забруднення фільтрів, фільтри повинні бути герметичні після складання
Перевірити надійність кріплення і контрування всіх болтових з’єднань випробовуванням Ослаблення кріплення і контрування не допускається
Провести змащування установки Відповідно до карти змащування
Перевірити випробуванням роботу механізму включення КВП КВП повинна включатися і вимикатися чітко без заїдань і не повинна само –виключатися
Перевірити випробуванням роботу системи управління паливним насосом двигуна При натисненні на педаль до упору оберти двигуна повинні бути 2100-100 об/хв (КрАЗ), 1700-100 об/хв (КрАЗ-65101); при відпуску педалі оберти двигуна повинні падати до холостих; заїдання троса і інших елементів приводу не допускається; при необхідності замінити трос.
Сезонне технічне о6слуговування (СО)
Підготовку установки до літнього і зимового періоду в експлуатації суміщати з черговим технічним обслуговуванням ТО-1 або ТО-2 і додатково виконати наступні роботи:
Провести СО автошасі КрАЗ Відповідно до КЕ автошасі КрАЗ
Замінити масло в гідросистемі, в роздвальному і циліндровому редукторах, редукторі допоміжної лебідки, гідророторі відповідно до карти змащування Масло повинне відповідати сезону експлуатації

Примітка: КЕ - керівництво з експлуатації автошасі

Змащування установки. Змащування проводиться при технічному обслуговуванні. Змащування автошасі КрАЗ проводитися відповідно до керівництва з експлуатації (КЕ) автошасі. Перед змащуванням необхідно вимити установку, видалити бруд з масельничок, пробок маслозаливних горловини і навколишніх місць. При заміні оливи в гідробаці після зливу оливи внутрішні поверхні бака повинні бути вичищені і вимиті чистим гасом або дизпаливом. Обслуговування і мащення карданного валу трансмісії установки повинні проводитись одночасно з обслуговуванням карданних валів базового шасі Хімотологічна карта мастильних матеріалів, вживаних в установці УПА-60Х, наведена в таблиці 1.6.

Таблиця 1.6 - Карта мащення

Найменування точки змащування (заправлення) К-сть точок змащування Основні марки, сезонність використання Дублюючі марки, сезонність використання Норма витрати всього, кг Періодичність заміни
Основна марка Дублююча марка
Барабан лебідки, зубчаті муфти ротора і бурового насоса   Солідол жировий ГОСТ 1033-79 Солідол синтетичний ГОСТ 4366-76 1,1 1 раз у 5 діб 1 раз у 5 діб
Вертлюжки   Те ж Те ж 0,1 Щоденно Щоденно
Циліндричннй редуктор, роздавальний редуктор   Масло трансмісійне ТСП-15В ГОСТ 23652-79 до мінус 250 С, ТСП-10 при температурі нижче мінус 250 С Масло трансмісійне ТАП-15В ГОСТ 23652-79 до мінус 250 С, ТАД-17 при температурі нижче мінус 250 С 1,1 на доливання; 78 на заміну Перевіряти рівень. При ЩО доливати до рівня, замінити при ТО-2
Крапельниці змащування ланцюгів лебідки   Масло індустріальне І-40, ГОСТ 20799-75 влітку, І-12 - взимку Масло індустріальне І-30, ГОСТ 20799-75 влітку, І-8 - взимку 0,8 Доливати перед кожною зміною
Гідробак гідросистеми   Масло індустріальне І-20, І-30 ГОСТ 20799-75 при температурі повітря від +50 С до +400 С, масло МГЕ-10А, ТУ 38-1 -307-69 при температурі від -400 С до +400 С Масло ВМГЗ ТУ 38-101.479-86 при температурі від -400 С до +400 С,   Через 6 місяців     Через 12 місяців Через 12 місяців
Ролики кронбло- ка, талевого бло- ка, ролики підйома верхньої секції щогли, ролики допоміжної лебідки, осі щогли і талевого блока   Солідол жировий ГОСТ 1033-79   Солідол синтетичний ГОСТ 4366-76 5,2 Через 1 місяць Через 1 місяць
Карданні вали (підшипники хрестовин)   Мастило № 158 ТУ 38.101.320-77 Літол-24 ГОСТ 21150-87 0,5 При ТО-2 При ТО-2
Замки верхньої секції щогли   Солідол жировий ГОСТ 1033-79 Солідол синтетичний ГОСТ 4366-76 0,2 Через 1 місяць Через 1 місяць
Шарнірні зєднання управління КВП, паливним насосом, гальмом лебідки, глушінням двигуна   Те ж Те ж 0,1 При необхідності При необхідності
Штовхач трансформр тиску ГІВ-6   Те ж Те ж 0,05 Через 1 місяць Через 1 місяць
Пневморозподільник   Кранол Солідол синтетичний ГОСТ 4366-76 0,1 Через 1 місяць Через 1 місяць

Технічні характеристики інших підіймальних установок наведені нижче





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 875 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...