Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні терміни дисципліни. Біржові правовідносини – врегульовані правовими нормами суспільні відносини, що виникають, змінюються та/або припиняються в процесі утворення



Біржові правовідносини – врегульовані правовими нормами суспільні відносини, що виникають, змінюються та/або припиняються в процесі утворення, функціонування й розвитку біржових інститутів, мають особливий суб'єктний склад та характерне поєднання майнових і організаційних елементів.

Регулювання біржової діяльності – нормативно врегульована система способів і прийомів щодо відповідного впорядкування діяльності біржових інститутів й укладання біржових угод за встановленими правилами й вимогами.

Біржова угода – угода про взаємну передачу прав і обов'язків щодо майна (товарів, цінних паперів тощо), допущеного до обігу на біржі, що укладається учасниками біржі на біржових торгах у порядку, встановленому біржовим законодавством і біржовими статутами.

Міжбіржові угоди – біржові угоди, які укладаються сторонами через посередництво двох або більше бірж.

Товарна біржа – організація, що об’єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов’язаних з ним торговельних операцій.

Фондова біржа – організований ринок цінних паперів, де зосереджено попит і пропозицію цінних паперів, який сприяє формуванню біржового курсу та регламентує свою діяльність правилами і нормами.

Цінні папери – документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам.

Державне регулювання ринку цінних паперів – здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Ф’ючерсний контракт – стандартний документ, який засвідчує зобов’язання придбати (продати) цінні папери, товари або кошти у визначений час та на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін на момент виконання зобов’язань сторонами контракту. Основною метою ф’ючерсної угоди є не купівля або продаж, а страхування від негативних змін цін у майбутньому.

Опціон – стандартний документ, який засвідчує право придбати (продати) цінні папери (товари, кошти) на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією ціни на час укладення такого опціону або на час такого придбання за рішенням сторін контракту. Перший продавець опціону (емітент) несе безумовне та безвідкличне зобов’язання щодо продажу цінних паперів (товарів, коштів) на умовах укладеного опціонного контракту. Будь-який покупець опціону має право відмовитися у будь-який момент від придбання таких цінних паперів (товарів, коштів). Претензії стосовно неналежного виконання або невиконання зобов’язань опціонного контракту можуть пред’являтися виключно емітенту опціону. Опціон може бути проданий без обмежень іншим особам протягом строку його дії.

Брокери – члени біржі, які укладають контракти на продаж або купівлю товарів на замовлення клієнтів і отримують за свою роботу винагороду у вигляді комісійних.

Дилери – фізичні особи або фірми, що займаються купівлею-продажем цінних паперів, валют, товарів та діють від свого імені і за свій рахунок.

Котирування цін – реєстрація біржових цін згідно з біржовими правилами з їх наступною публікацією. Здійснюється за методом визначення ціни, за якою може бути виконана більшість доручень, що отримали брокери та методом простого опублікування цін, за якими на біржі укладаються угоди в діапазоні “від – до”.

Угоди з коротким строком поставки – біржові угоди, основною метою укладання яких є дійсний фізичний перехід товару від продавця до покупця у термін – 5 – 15 днів.

Хеджування – це страхування цінового ризику учасників біржової торгівлі, яке дозволяє мінімізувати їх фінансові втрати шляхом одночасного укладання форвардної та ф’ючерсної угоди на однаковий обсяг однакового товару. розрізняють два види хеджування: хеджування продажем (коротке) та хеджування покупкою (довге).

Андеррайтинг – купівля на первинному ринку цінних паперів з наступним їх перепродажем інвесторам; укладання договору про гарантування повного або часткового продажу цінних паперів емітента інвесторам, про повний чи частковий їх викуп за фіксованою ціною з наступним перепродажем або про накладання на покупця обов’язку робити все можливе, щоб продати якомога більше цінних паперів, не беручи зобов’язання придбати будь-які цінні папери, що не були продані.

Саморегулівна організація – неприбуткове об’єднання фінансових установ, створене з метою захисту інтересів своїх членів та інших учасників ринків фінансових послуг та якому делегуються відповідними державними органами, що здійснюють регулювання ринків фінансових послуг, повноваження щодо розроблення і впровадження правил поведінки на ринках фінансових послуг та/або сертифікації фахівців ринку фінансових послуг. Законами України з питань регулювання ринків фінансових послуг можуть бути передбачені додаткові повноваження, які можуть делегуватися саморегулівним організаціям.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ з/п Назви тем Кількість годин
Лекції Семінар Практичні заняття
1. Сутність і правове регулювання біржової діяльності     -
2. Правові основи діяльності товарних бірж в Україні   -  
3. Правове регулювання діяльності фондових бірж     -
Всього:      

Форма підсумкового контролю – залік.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 742 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...