Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спортивне харчування. Контроль маси тіла



План:

1. Скидання ваги

2. Набір ваги

3. Підгонка ваги для видів спорту з ваговими категоріями

4. Порушення харчування

5. Виправлення порушення харчування

Енергетичний баланс в організмі наступає тоді, коли кількість енергії, що поглинається з їжею, відповідає кількості тієї, що витрачається. Якщо ж енергія, що поглинається, витрачається не повністю, енергетичний баланс виявляється позитивним, що, природно, призводить до збільшення маси тіла. І навпаки, при негативному балансі люди худнуть. Для оцінки композиції тіла найчастіше застосовують антропометричні вимірювання - об'єм грудей, талії і так далі. Рекомендується проводити такі вимірювання один раз на два місяці одним і тим же способом – тоді можна буде легко оцінити правильність підібраної дієти і/або адекватність фізичних навантажень.

Скидання ваги

Якщо спортсменові необхідно скинути вагу (зайвий жир) - робити це треба поступово, ретельно підбираючи відповідну дієту. У спробах досягти невиправдано низької ваги спортсмени ризикують серйозно підірвати своє здоров'я, не кажучи вже про фізичну силу і спортивну форму. Слід дуже обережно підходити до даного питання, швидкі способи скидання ваги не повинні використовуватися – спортсменам не рекомендується голодувати, а також зневоднювати організм. Інтенсивні тренування впродовж довгого періоду часу також ставлять під загрозу здоров'я, але якщо вони необхідні, проводити їх слід зі всією обережністю.

Таким спортсменам, як веслярі, тріатлоністи або бігуни, під час тренувальних періодів потрібна величезна кількість енергії з їжею, щоб не допустити прогресуючої втрати маси.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 226 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...