Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 39. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування



Семінарські заняття: 4 годин.

Самостійна робота: 4 годин.

Питання семінарського заняття № 1:

1. Усиновлення:

а) поняття та суб’єкти усиновлення;

б) порядок усиновлення;

в) правові наслідки усиновлення;

г) недійсність та скасування усиновлення: правові наслідки.

2. Опіка та піклування над дітьми:

а) поняття та суб’єкти опіки та піклування над дітьми;

б) правовий статус суб’єктів опіки та піклування над дітьми;

в) припинення опіки та піклування. Звільнення опікуна, піклувальника від їх обов’язків.

Література:

основна[1; 11, ст.ст. 207-256; 84; 96, с. 197-227];

додаткова [108; 109; 313].

Теми рефератів, доповідей:

1. Таємниця усиновлення:

2. Поняття та умови виникнення усиновлення.

Література: [108; 109].

Завдання на самостійну роботу:

1. Самостійно опрацювати:

- припинення опіки, піклування над дитиною.

При підготовці використати положення ст. 250 Сімейного кодексу України.

При вивченні матеріалу необхідно врахувати, що підстави для припинення опіки та піклування передбачені ст. ст. 76, 77 ЦК України.

Опіка над малолітньою дитиною припиняється при передачі дитини батькам чи усиновлювачам, а також у разі досягнення підопічним 14-річного віку. У цьому разі особа, яка здійснювала обов'язки опікуна, стає піклувальником без спеціального рішення щодо цього.

Піклування припиняється у разі досягнення підопічним повноліття, реєстрації шлюбу неповнолітньої особи або надання їй повної цивільної дієздатності.

2. Ознайомитися із судовою практикою:

А) Ознайомитися з постановою пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30.03.2007 р. // http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=v0003700-07

Чи встановлюється законодавством максимальний вік особи, яку всиновлюють?

Які особливості усиновлення підкинутих дітей, а також дітей, знайдених під час стихійного лиха, або за інших надзвичайних умов?

Б) Ознайомитися з рішенням Роздільнянського районного суду Одеської області по справі № 2-1047/2008 р. // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/3102644

3. Вирішити ситуаційне завдання:

Позивачі звернулися до суду з вимогою скасувати усиновлення. В судовому засіданні вони пояснили, що рішенням Городоцького міського суду від 12 червня 2007 року ними було усиновлено неповнолітнього вихованця притулку для дітей Дмитра. Згідно цього ж рішення, йому було присвоєно прізвище усиновителів Іванов та по-батькові усиновителя Іванович.

Позивачі пояснили, що виконуючи сумлінно свої батьківські обов'язки, вони дбали, піклувалися та виховували Дмитра, але в останній час поведінка сина стала не передбачуваною і їх відносини змінилися. Особливо ситуація загострилася коли сину виповнилося 18 р.: він став порушувати громадський порядок, вживати спиртні напої, застосовувати до них фізичну силу. На ґрунті цього між ними склалися такі неприязні стосунки, що подальше спільне сімейне проживання неможливе.

У зв’язку з цим Позивачі просять суд винести рішення про скасування усиновлення, присвоївши Дмитру прізвище та по-батькові, яке він мав до усиновлення.

Дмитро у судовому засіданні погодився на скасування усиновлення, однак, щодо прізвища, то він вважає, що має право і бажає його зберегти. Крім цього, він заявив, що не бажає виїжджати з помешкання, яке належить Івановим, оскільки проживав там тривалий час, тому має право ним користуватися.

Чи може у даному випадку суд скасувати усиновлення щодо повнолітньої особи?

Якщо так, то на якій підставі?

Чи може у даному випадку Дмитро зберегти прізвище своїх усиновителів?

Чи залишиться у Дмитра право користування житлом Іванових у випадку скасування усиновлення?

4. Виконати завдання:

Складіть алгоритм усиновлення дитини громадянами України.

При складанні алгоритму використайте матеріали з офіційного сайту Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини // http://www.ditu.gov.ua/national/2471

Питання семінарського заняття № 2:

1. Патронат над дітьми.

2. Прийомна сім’я:

3. Дитячий будинок сімейного типу.

Література:

основна[1; 11, ст.ст. 252-256; 96, с. 227-233];

додаткова [55, 56; 313; 321; 322].

Теми рефератів, доповідей:

1. Правове регулювання влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

2. Охорона дітей, позбавлених батьківського піклування, у радянський період.

3. Правова природа договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу.

Література: [313; 321; 322].

Завдання на самостійну роботу:

1. Самостійно опрацювати:

- плата за виховання дитини.

При підготовці використати положення ст. 254 Сімейного кодексу України.

При вивченні матеріалу необхідно врахувати, що істотною умовою договору про патронат є його ціна,тобто розмір плати за виховання дитини. Відповідно до норм ЦК України ціна в договорі може бути змінена після укладення договору лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом (ст. 632 ЦК України). Як правило, не допускається зміна ціни у договорі в односторонньому порядку.

Плата за виховання дитини патронатному вихователю встановлюється на засадах диспозитивності - за домовленістю між патронатним вихователем та органом опіки та піклування з урахуванням віку дитини, стану її здоров'я та інших чинників, які мають істотне значення.

Виплата патронатному вихователю плати за виховання дитини є обов'язком органу опіки та піклування.

2. Ознайомитися із судовою практикою:

Ознайомитися з рішенням Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області по справі № 2-57/2011 // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/15003768

3. Виконати завдання:

Ознайомитися з авторефератом Москалюка В.Ю. «Дитячий будинок сімейного типу як форма улаштування дітей, позбавлених батьківського піклування (цивільно-правовий аспект)» // http://www.nbuv.gov.ua (шукати: інформаційні ресурси - електронний фонд - електронна бібліотека авторефератів дисертацій).

Які майнові відносини складаються між батьками вихователями та вихованцями дитячих будинків сімейного типу?

Які особисті немайнові відносини складаються між батьками вихователями та вихованцями дитячих будинків сімейного типу?

4. Скласти проект документу:

Ви юрисконсульт міськради. Вам дали завдання підготувати проект угоди про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу.

Складіть проект угоди. При складанні проекту використайте матеріали з офіційного сайту Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини // http://www.ditu.gov.ua/family-forms/2591





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 792 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...