Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ампелографія і селекція винограду



Ампелографія - наука, яка вивчає види і сорти винограду, а також закономірності зміни їх властивостей під впливом природних умов і діяльності людей шляхом сортової агротехніки. Ампелографія внаслідок всебічного вивчення сортів винограду виділяє найбільш цінні з них, роздробляє сортову агротехніку, проводить класифікацію сортів.

Сорт винограду - це група рослин, схожих по морфологічним ознакам і біологічним властивостям, які отримані із насіння або вічка і стійко передающіх нащадкам ці ознаки і властивості при вегетативному розмноженні.

Від сорту у виноградарстві у в значному ступеню залежить урожайність, якість винограду і вина, стійкість рослин до хвороб і шкідників, несприятливим погодним умовам, їх довговічність, а також рентабельність отраслі. Новий сорт приводить до збільшення врожаю на 25-30%.

З метою піддержання існуючих сортів у доброму стані, оновлення їх і виведення нових сортів проводиться селекційна робота.

Складною селекційною роботою в отрослі виноградарства є масова, клонова і фітосанітарна селекція, інтродукція сортів, штучна гібридизація та ін.

Основними напрямками в селекційній роботи у виноградарстві є:

- виведення високоврожайних сортів з високою якістю плодів,

- скорочення вегетаційного періоду сортів,

- позбавлення поганого зав'язування плодів, їх горошиння,

- підвищення стійкості сортів проти грибних захворювань і шкідників,

- підвищення морозо -і зимостійкості, посухостійкості сортів,

- підвищення філоксеростійкості сортів винограду з метою вирощування кореневласних насаджень,

- створення великоплідних(великоягідних) безнасінневих сортів,

- виведення сортів, забезпечуючи добру транспортабельність, лежкість і тривале зберігання,

Під впливом зовнішньої середи та агротехніки відбувається мінливість сортів зі створенням клонів. Чим старше сорт, тим більше формується індивідуумів.

Спостерігається фізіологічне одряхління сортів. Крім того, на плантаціях можуть зустрічатися примесі інших сортів. Тому на виноградниках виконують таку роботу, як апробація, масова і фіто санітарна селекція.

Апробація - це виробниче обстеження виноградників, маточників і шкілок, під час якого встановлюють їх сортовий склад. її проводять в той час, коли морфологічні ознаки пагонів, листків, грон, ягід, проявляються найбільш повно. Апробацію проводять один раз у молодому віці.

Після апробації на виноградниках проводиться масова селекція, яка спрямована на поліпшення сортового составу з метою підвищення урожайності насаджень і отримання чисто сортового дйеадкового матеріалу. Задача підвищення врожайності рішається шляхом ліквідації примесей, безплідних і маловрожайних кущів основного сорту, а також пошкоджених вірусними і бактеріальними хворобами.

Основним методом селекції є штучна внутрішньовидова, внутрішньо сортова, міжсортова, і міжродова селекція.

Інтродукція - це перенесення в якусь державу або місцевість окремих видів, сортів або форм рослин, які раніше там не росли. Це характерне явище для світового виноградарства.

Клонова селекція - відбирають найбільш врожайні рослини (брунькові мутації) і розмножують їх.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...