Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні фонди, їх склад, оцінка, структура і ефективність використання



І. Основні фонди в залежності від цільового призначення поділяються на такі групи:

  1. Основні фонди виробничого призначення – функціонують у сфері матеріального виробництва, неодноразово беруть участь у виробничому процесі, поступово зношуються і переносять свою вартість на створюваний продукт частинами в міру зношення: будівлі, споруди, силові машини і обладнання, транспортні засоби, робочі машини, виробничий інвентар та інструмент тощо.
  2. Невиробничі основні фонди – функціонують у галузях невиробничої сфери. Вони безпосередньо не беруть участь у процесі виробництва і призначені для невиробничого споживання: житлові будинки, культурно-побутові об’єкти, будинки медичного призначення, багаторічні насадження.

ІІ. В залежності від використання основні засоби поділяють на:

  1. Діючі – використовуються у господарстві.
  2. Недіючі – не використовуються у цей період часу у зв’язку з тимчасовою консервацією підприємства або окремих цехів.
  3. Запасні – устаткування, що перебуває в резерві.

ІІІ. За ознакою належності:

  1. Власні.
  2. Орендовані основні засоби – взяті у тимчасове користування у фізичних і юридичних осіб за відповідну орендну плату. Орендовані основні засоби показують у балансі орендодавця, тим самим виключається можливість подвійного обліку одних і тих самих засобів.

Основні засоби оцінюються так:

  1. Первісна вартість – це фактична їхня вартість на момент уведення в дію чи придбання.
  2. Відновлювальна вартість – вартість основних засобів після переоцінки.
  3. Ліквідна вартість – вартість основних засобів після закінчення строку експлуатації за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем.
  4. Балансова вартість – облікова вартість, яка рівняється після придбання засобів первісній, а після переоцінки – відновлювальній.

Структура основних фондів – процентне співвідношення окремих видів основних фондів в їх загальній сумі. Вона залежить від спеціалізації господарств. У складі основних фондів с/г підприємств значний обсяг займають будинки, спорудження, продуктивна худоба й ін. групи основних фондів, що відбивають специфіку галузі.

Забезпеченість господарств основними фондами характеризують такі показники:

  1. Фондозабезпеченість – характеризує, скільки припадає основних фондів на одиницю земельної площі. Цей показник визначається шляхом ділення середньорічної суми основних виробничих фондів на площу с/г угідь і множення на 100.
  2. Фондоозброєність праці – це показник, який означає, скільки припадає основних виробничих фондів на одного середньорічного працівника. Він визначається шляхом ділення середньорічної суми основних фондів на середньорічну чисельність працівників.

Ефективність використання основних фондів характеризують такі показники:

  1. Фондовіддача – характеризує скільки виробляється ВП на одиницю основних фондів. Визначається за формулою:

Ф від. = , де

Ф від. – фондовіддача;

ВП – вартість валової продукції, у. о.;

Ф осн. – середньорічний обсяг основних виробничих фондів с/г призначання, у. о.

  1. Фондомісткість – характеризує, скільки припадає основних виробничих фондів на одиницю ВП. Це зворотний показник фондовіддачі.

Ф міст. =

  1. Норма прибутку – це % співвідношення прибутку до суми основних і оборотних виробничих фондів. Цей показник характеризує ефективність використання основних і оборотних коштів і визначається за формулою:

Н п = х 100 %, де

Н п – норма прибутку;

Ф осн. – основні фонди, тис. грн.;

Ф обор. – оборотні фонди, тис. грн.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...