Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заява про видачу судового наказу



Ст. 98 ЦПК України

Заява про видачу судового наказу подається у письмовій формі.

Заява має містити три обов’язкові елементи:

вимога стягувача;

обставини, на яких ґрунтується вимога;

документи, які підтверджують обґрунтованість вимоги.

1. найменування суду, в який подається заява;

суд визначається за правилами підсудності, назва та місцезнаходження суду www.co.urt.gov.ua

2. ім’я (найменування) заявника та боржника, а також ім’я (найменування) представника заявника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;

якщо заявник не має відомостей про місце проживання фізичної особи-боржника, він може звернутися до адресно-довідкового бюро відповідного підрозділу МВС України відповідно до Інструкції з організації роботи адресно-довідкових бюро в системі Міністерства внутрішніх справ України, затв. Наказом МВС України від 12.10.2010 №495. Якщо це юридична особа, то слід звернутися із запитом до органів державної статистики про видачу довіку з ЄДРПОУ або до державних реєстраторів про видачу витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

3. вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються;

4. перелік документів, що додаються до заяви.

Заява підписується заявником або його представником.

Додатки до заяви:

копії заяви та копії доданих до неї документів відповідно до кількості боржників;

до заяви, яка подається представником заявника, повинно бути додано документ, що підтверджує його повноваження;

документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Так, для отримання судового наказу за вимогою про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної палии, необхідно надати до суду документи, що безспірно підвтерджуют факт перебування заявника в трудових відносинах з боржником (трудова книжка, довідка з місця роботи) та розмір заборгованості працедваця із заробітної плати (довідку про заборгованість із заробтіної плати, яку видає бухгалтерія підприємства, установи, організації або фізична особа-працедавець, де або у якої працює чи працював заявник. Якщо необгрнутовано відмовляють у видачі такої довідки, слід звератится із запитом до керівництва підприємства, установи чи організації-працедавця відповідно до Закону України «Про звернення громадян» 1996р.

Судові витрати у наказному провадженні

Ст. 99 ЦПК України

За подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір у розмірі п'ятдесяти відсотків ставки, що визначається з оспорюваної суми в разі звернення в суд з позовом у порядку позовного провадження.

Якщо заява не відповідає вказаним вимогам, то суд залишає її без руху, надавши час для усунення недоліків чи сплати судових витрат.

Ч.1 ст. 100 ЦПК України

заявник у встановлений судом строк не усунув недоліки заяви про видачу судового наказу;

до моменту відкриття наказного провадження надійшло звернення заявника про повернення заяви про видачу судового наказу;

заяву подано недієздатною особою;

заяву від імені заявника подано особою, яка не має повноважень на вчинення такої дії;

справа не підсудна цьому суду.

Повернення заяви через зазначені підстави не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою після усунення її недоліків.

Ч. 3 ст. 100 ЦПК України

заявлено вимогу, за якою не може видаватися судовий наказ;

із заяви і поданих документів вбачається спір про право;

є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі у зв'язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін у спорі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав. Але, відмова від позову не позбавляє другу сторону права пред'явити такий самий позов до особи, яка відмовилась від позову;

у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому ж третейському суді виявився неможливим;

після смерті фізичної особи, а також у зв'язку з припиненням юридичної особи, які є однією із сторін у справі, спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

У разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті заяви про видачу судового наказу лише в частині цих вимог. У разі якщо заявлені вимоги між собою взаємопов’язані і окремий їх розгляд неможливий, то суд відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу.

Відмова у прийнятті заяви унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Ч. 7 ст. 100 ЦПК України

Питання про відкриття наказного провадження або відмову у прийнятті заяви про видачу судового наказу суддя вирішує не пізніше наступного дня з дня надходження заяви до суду, закінчення строку, встановленого для усунення недоліків заяви про видачу судового наказу.

Про відкриття наказного провадження суддя постановляє ухвалу.

Ст. 102 ЦПК України

Суд у триденний строк з моменту постановлення ухвали про відкриття наказного провадження видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень.

Ст. 103 ЦПК України

1. дата видачі наказу;

2. найменування суду, прізвище та ініціали судді, який видав судовий наказ;

3. ім'я (найменування) стягувача і боржника, їх місце проживання або місцезнаходження;

4. посилання на закон, на підставі якого підлягають задоволенню заявлені вимоги;

5. сума грошових коштів, які підлягають стягненню, а також розрахунковий рахунок боржника (юридичної особи) в установі банку, з якого повинні бути стягнуті грошові кошти, якщо такий повідомлений заявником;

6. сума судових витрат, що сплачена заявником і підлягає стягненню на його користь з боржника;

7. відомості про порядок та строки подання заяви про скасування судового наказу.

Судовий наказ має відповідати вимогам до виконавчого документа, та обов'язково містити положення про: дату видачі судового наказу стягувачу, дату набрання судовим наказом законної сили та строк пред’явлення судового наказу до виконання.

Судовий наказ складається і підписується суддею у двох примірниках, один з яких залишається у справі, а другий скріплюється печаткою суду і видається стягувачу після набрання ним законної сили.

НАДІСЛАННЯ БОРЖНИКОВІ КОПІЇ СУДОВОГО НАКАЗУ

Ст. 104 ЦПК України

Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням.

Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів.

Днем отримання боржником копії судового наказу є дата, зазначена у поштовому повідомленні про вручення. У разі якщо боржник відмовляється від отримання копії судового наказу або відсутній за вказаною адресою, днем отримання боржником копії судового наказу є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову боржника отримати копію судового наказу чи відмітки про відсутність боржника за вказаною адресою.

Особливості скасування судового наказу

Наказ може бути скасований тільки судом, який його видав.

Наказ може бути скасований тільки за заявою боржника чи органів та особіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Заява про скасування судового наказу розглядається у відкритому судовому засіданні з повідомленням осіб, що беруть участь у справі.

Строк подання заяви про скасування судового наказу. Боржник має право протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування.

Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Ст. 105 ЦПК України

ЗМІСТ ЗАЯВИ ПРО СКАСУВАННЯ СУДОВОГО НАКАЗУ

найменування суду, в який подається заява;

ім'я (найменування) стягувача та боржника, а також ім'я (найменування) представника боржника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;

наказ, що оспорюється;

посилання на обставини, які свідчать про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача;

посилання на докази, якими боржник обґрунтовує свої заперечення проти вимог стягувача;

перелік документів, що додаються до заяви.

До заяви, яка подається представником боржника, має бути додано документ, що підтверджує його повноваження.

Заява підписується боржником або його представником і подається з її копією та копіями доданих до неї документів для надання стягувачеві.

Етапи розгляду заяви про скасування судового наказу

Ст. 105-1 ЦПК України

1. Заява про скасування судового наказу реєструється у день її надходження до суду та не пізніше наступного дня передається визначеному судді.

2. Про залишення заяви про скасування судового наказу без розгляду чи про прийняття такої заяви до розгляду суд постановляє ухвалу. Питання про прийняття заяви про скасування судового наказу до розгляду суд вирішує не пізніше наступного дня після її передачі визначеному судді.

3. Копія ухвали про прийняття заяви про скасування судового наказу до розгляду не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається стягувачу та боржнику. Разом з копією ухвали стягувачу та боржнику надсилається повідомлення про час і місце розгляду заяви про скасування судового наказу, а стягувачу надсилається також копія такої заяви та доданих до неї документів.

4. Заява про скасування судового наказу розглядається судом протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про прийняття такої заяви до розгляду у відкритому судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про час і місце розгляду заяви про скасування судового наказу, не перешкоджає розгляду такої заяви.

1. залишити заяву про скасування судового наказу без задоволення;

2. скасувати судовий наказ та роз'яснити, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті у позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред'явлення позову;

3. змінити судовий наказ.

Про залишення заяви про скасування судового наказу без задоволення та про скасування судового наказу суд постановляє ухвалу, а в разі зміни судового наказу видає судовий наказ.

АПЕЛЯЦІЙНОМУ ОСКАРЖЕННЮ ПІДЛЯГАЮТЬ:

змінений судовий наказ

судовий наказ, щодо якого суд прийняв ухвалу про залишення заяви про його скасування без задоволення.

НАБРАННЯ СУДОВИМ НАКАЗОМ ЗАКОННОЇ СИЛИ ТА ВИДАЧА ЙОГО СТЯГУВАЧЕВІ ст. 106 ЦПК України

У разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом трьох днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили і суд видає його стягувачеві для пред’явлення до виконання.

Якщо суд за результатами розгляду заяви про скасування судового наказу прийняв ухвалу про залишення такої заяви без задоволення або змінив судовий наказ, то судовий наказ чи змінений судовий наказ набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судовий наказ чи змінений судовий наказ, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1111 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...