Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електроізоляційні лаки і компаунди



Велике значення в електроізоляційній техніці мають лаки і компаунди. В процесі виготовлення ізоляції їх використовують в рідкому стані, але в готовій ізоляції вони є в твердому стані.

Лаки – це колоїдні системи на основі природних і синтетичних смол, бітумів, ефірів целюлози і різноманітних їх композицій, які в процесі сушки після видалення з лаку розчин-ника, а також в результаті окислення, полімеризації або інших хімічних процесів утворюють лакову плівку.

Емалі – це лаки, що пігментовані високодисперсними неорганічними з’єднаннями. Використовуються в основному для покриття поверхонь. Непігментовані лаки, що використовуються для покриття листів електротехнічної сталі в розгалужених магні-топроводах і для емалювання проволоки, також називають емалями.

Просочувальні лаки застосовуються для просочування обмоток електричних машин і апаратів, у виробництві лакотканин, гнучких трубок і шарових пластиків. Просочування обмоток здійс-нюється з метою підвищення вологостійкості і нагрівостійкості ізоляції, покращення її теплопровідності, збільшення механічної та електричної міцності.

Лакова плівка повинна бути достатньо елас-тичною, щоб допускати розширення і стиск обмоток при коливанні температури і незначну вібрацію провідників при пуску і зупинці електродвигунів. При просочуванні целюлозних матеріалів такими лаками вони переходять з класу ізоляції Y в клас А.

Покривні лаки служать для утворення механічно міцної, гладкої, вологостійкої плівки на поверхні твердої ізоляції (часто – на поверхні попередньо просоченої пористої твердої ізоляції). Така плівка підвищує напругу поверхневого розряду і поверхневий опір ізоляції, створює захист лакованого виробу від дії вологи, розчин-ників і хімічно активних речовин, покращує зовнішній вигляд ізоляції.

До покривних лаків відносять також пігментовані емалі – лаки, в склад яких входять пігменти неорганічної будови (оксиди металів), що покращують механічну міцність та теплопровідність ізоляції. В напівпровідних лаках пігментом є вуглець. Плівки таких лаків мають низький питомий поверхневий опір (від 102 до 1010 Ом) і використовуються у виробництві електричних машин на високі робочі напруги для покращення картини електричного поля на границі пазових і лобових частин обмоток.

Клеючі лаки застосовуються для склеювання між собою твердих електроізоляційних матеріалів (наприклад, клейка листків слюди при виготовленні міканітів) або для приклеювання їх до металу. Поряд з високими електроізоляційними властивостями і низької гігроскопічності (загальні вимоги до всіх електроізоля-ційних лаків), клеючі лаки повинні забезпечувати високу адгезію до склеюваних матеріалів. Так, при виготовленні гетинаксу і текс-толіту, лак, що просочує окремі шари паперу або тканини і склеює ці шари один з одним, є одночасно просочувальним і клеючим.

Компаунди – просочувальні і заливочні системи, що не містять розчинника і в момент застосування при нормальній чи підвищеній температурі знаходяться в рідкому стані, а після застосування в результаті охолодження затвердівають. Внаслідок відсутності розчинників компаунди краще за лаки забезпечують герметизацію вузлів і деталей електричних машин і апаратів. Застосування заливочних компаундів дає змогу захистити ізоляцію від вологи і хімічно діючих речовин, збільшення розрядної напру-ги, покращення умов тепловідводу тощо.

В кабельній техніці велике значення мають кабельні компа-унди. До них відносяться:

– просочувальні кломпаунди (просочувальні кабельні маси), що служать для просочування паперової ізоляції силових кабелів і виготовляються з нафтового масла, до якого для підвищення в’язкості додають каніфоль або синтетичні смоли.

– заливні компаунди (заливні кабельні маси) застосовую-ться для заливки з’єднувальних, розгалужувальних і кінцевих муфт. Заливка компаундом кінців кабелів у муфтах дає змогу усу-нути можливість потрапляння вологи в ізоляцію кабелів і підви-щення пробивних напруг між окремими жилами кабелю і корпусом муфти.

Описані компаунди є термопластичними. Поряд з термо-пластичними компаундами широко застосовуються й термореак-тивні компаунди, зокрема епоксидні та поліефірні на основі орга-нічних матеріалів. Властивості таких компаундів описані в п.2.2.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 3603 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...