Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції рекреації



Рекреація відноситься до такого виду діяльності, який стає необхідною умовою нормального людського життя, засобом компенсації напруги, відновлення працездатності і умовою продовження самого виробництва. Основне її завдання - відновлення і розвиток фізичних та психічних сил кожного члена суспільства, всесторонній розвиток його духовного світу. При цьому вищою потребою, яка повинна задовольнятися в першу чергу, як вважають Н.С. Міроненко, І.Х. Твердохлебов, є розвиток духовного світу людини, його творчих здібностей. В даний момент в науці немає загальноприйнятої класифікації суспільних функцій рекреації,проте їх можна розділити на три основні групи:

1) медико-біологічні;

2) соціально-культурні;

3) економічні.

Медико-біологічні функції передбачають санаторно-курортне лікування і оздоровлення. Оздоровлення шляхом поїздки на курорт - один з шляхів вирішення проблеми зняття виробничої і позавиробничої психічної втоми людини.

Соціально-культурні функції є провідними функціями рекреації. Культурні, або духовні, потреби – це потреби пізнання в найширшому сенсі, пізнання навколишнього світу і свого місця в ньому, сенсу і призначення свого існування.

Економічні функції направлені на просте і розширене відтворення робочої сили. Рекреація зберігає суспільно необхідний час. Завдяки рекреації підвищується працездатність людей, збільшується тривалість періоду збереження працездатності, що веде до збільшення фонду робочого часу внаслідок зменшення захворюваності, підвищення життєвого тонусу.

До економічних функцій рекреації слід також віднести:

Ø прискорений розвиток господарської структури певної частини території країни;

Ø розширення сфери застосування праці, тобто збільшення зайнятості населення за рахунок рекреаційного обслуговування і в галузях, опосередковано пов'язаних з рекреацією;

Ø істотний вплив на структуру балансу грошових доходів і витрат населення по території країни на користь рекреаційних районів;

Ø підвищення ефективності іноземного туризму як джерела надходження іноземної валюти.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 4853 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...