Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Результати реформ



Грарний сектор економіки України: шляхи поглиблення реформ

Результати реформ

У 2000 р. окреслилися перші результати кардинальних перетворень в аграрному секторі, що засвідчують становлення ринкових відносин на селі і мають величезне політичне, економічне та соціальне значення.

Це, насамперед, відродження приватної власності на землю і майно, створення умов для розвитку приватного господарювання, запровадження ринкових механізмів у стосунках між селянами - власниками і суб'єктами господарювання на основі оренди землі та майна, забезпечення селянам права одержувати прибуток від своєї власності шляхом безпосереднього використання її в господарському обороті або здачі в оренду.

Вперше за роки незалежності України виробництво валової продукції сільського господарства збільшилося у минулому році порівняно з 1999 р. на 9,2%. Значно зменшилась кількість збиткових підприємств, у 10 разів зменшилась сума збитків. Закладено фундамент зростання аграрного виробництва на 2001 р. Озимих зернових посіяно 8,9 млн. га, виорано на зяб 11 млн. га, що більше, ніж у 1999 р.

Особливо зросла рентабельність рослинницької продукції, зокрема зерна - більше ніж у 4 рази. Виробництво цукрових буряків, овочів, картоплі перетворилося із збиткового на прибуткове. Знизився рівень збитковості продукції тваринництва, зокрема, молока - втричі.

Зміцненню фінансового стану сільськогосподарських підприємств сприяли запровадження приватного господарювання, активна розбудова аграрного ринку, зниження податкового навантаження.

Водночас потрібна велика і напружена робота з подолання наслідків тривалої відсутності реального власника на землю та майно, нееквівалентності міжгалузевих економічних відносин, пов'язаних з ними виснаження матеріально-технічної бази, погіршення фінансового стану галузі, занепаду соціальної сфери села, а також з дальшої розбудови аграрного ринку.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...