Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ROČNÍ DOBY (OBDOBÍ) — POČASÍ — ČAS



Rok se dělí na čtvero ročních období. Jsou to: jaro, léto, podzim a zi­ma. Na jaře se příroda probouzí z dlouhého zimního spánku. Paprsky jasného slunce zahřívají zemi, stromy raší. Louky se zelenají. Je na nich čerstvá tráva. Vysoko na nebi zpívají a štěbetají ptáci. V polích, zahradách i na loukách pracuje plno lidí: sejí obilí, sázejí mladé strom­ky a keře.

Den se prodlužuje, slunce vystupuje výše a přichází léto. Je horko. Na polích zraje obilí. Nastává doba žní. Pro obyvatele měst je to doba dovolené. Lidé utíkají z dusných ulic na venkov, do lázní, do hor nebo k moři.

Ale ponenáhlu se dny opět krátí, noci bývají chladnější, blíží se podzim. Ráno bývá mlha v údolích, listí žloutne a opadává. Lesy říd­nou. Na Slovensku i na českých a moravských vinicích nastává vino­braní.

A nakonec listí opadne, stromy jsou holé, blíží se zima. Obloha je šedá, nebe je zataženo, často prší, fouká studený vítr a nakonec padá sníh. A tu je zase veselo. Všude je bílo, na horách je krásně a doma je útulno.

* * *

Dnes je špatné počasí. Od rána prší, je mlha. Minulý týden bylo hezky. Bylo zima, ale svítilo slunce. Teď je zase zamračeno a fouká vítr. Brzy (brzo) se smráká. V zimě jsou dny krátké.

Jaká je předpověď počasí na zítřek? Bude oblačno až zataženo, mí­sty déšť, teplota ve dne plus pět až plus sedm stupňů, v noci kolem nuly. V horských oblastech mráz.

Československo má středoevropské počasí. Zima bývá mírná, mrzne obvykle jen v prosinci a v lednu. Léto není příliš horké, ale teplota vystupuje někdy až k třiceti stupňům Celsia. Nejkrásnějším ročním obdobím je jaro. Podle kalendáře nastává jaro jedenadvacátého března, ale skutečnými jarními měsíci jsou měsíce duben a květen. Loni byl velmi teplý podzim. Teprve v listopadu se počasí zhoršilo.

* * *

— Ty jdeš ven?1 Obleč se pořádně: na teploměru je patnáct stupňů pod nulou.

— Nedá se nic dělat2, před devátou hodinou musím být ve škole.Vez­mu si kožich. Letos je krutá zima.

— V úterý se má oteplit, bude asi zase padat sníh.

* * *

— Kolikátého je dnes?3

— Dnes je pátek devatenáctého března3.

— Tak příští týden nastane podle kalendáře jaro, ale počasí na to ne­vypadá.

— Ano, pozítří v neděli bude první jarní den.

* * *

— Kdy pojedete letos na dovolenou?4

— Patnáctého června. Letos máme dovolenou dříve. Týden dovolené jsme si nechali na zimu.

— My pojedeme až v srpnu na čtrnáct dní.

— Dovolenou nastupujete4 prvního srpna?

— Ne, pětadvacátého července.

* * *

— Kolik je hodin?3

— Za pět minut dvanáct (čtvrt na dvanáct, půl dvanácté, tři čtvrti na dvanáct).

— V kolik hodin budeš odcházet?

— V jednu hodinu (ve třináct hodin) a vrátím se po druhé (po čtrnácté) hodině.

— Už bude skoro dvanáct a Karel dosud nepřišel. Věra přišla v jede­náct deset.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 442 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...