Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Місце металургійного комплексу в економіці



Металургійний комплекс — сукупність галузей добувної і об­робної промисловості, підприємства якої видобувають руди чор­них і кольорових металів, виробляють чавун, сталь, прокат, труби, електроферосплави, кольорові метали, кокс, вогнетриви, нерудну сировину для металургії та оброблюють метал.

Металургійний комплекс є базовою галуззю економіки Украї­ни і має провідне значення для розвитку держави. Він є головним джерелом надходжень до господарського обігу конструкційних матеріалів, основою розвитку машинобудування, металообробки та будівництва. Крім того, металургійний комплекс є головним джерелом валютних надходжень до бюджету держави від прода­жу металопродукції на зовнішніх ринках.

Металургійний комплекс визначає не тільки економічну, а й політичну незалежність держави і тому в багатьох країнах світу користується значною державною підтримкою в галузі фінансів, кредитів і податкових пільг.


За даними ООН, частка продукції, виготовленої з використан­ням чорних і кольорових металів, становить 70—75 % валового національного продукту держави. Це повною мірою стосується і економіки України, де на чорні і кольорові метали припадає 92— 95 % усього обсягу конструкційних матеріалів, які застосовують­ся в машинобудуванні. Метали і надалі зберігатимуть роль основ­ного конструкційного матеріалу.

Частка продукції металургійного комплексу у промисловому виробництві в 2000 р. становила: за випуском продукції — 29,8 % (у 1990 р. — 12,1%), за чисельністю працюючих — 13,4% (у 1990 р. — 6,6 %), за вартістю промислово-виробничих фондів — 19,7 % (в 1990 р. — 15,7 %). У галузевій структурі комплексу пере­важає продукція чорної металургії — 91,9 %, частка продукції кольо­рової металургії становить 8,1 %. Металургійний комплекс налі­чує 623 підприємства, включаючи малі (з них 255 підприємств на самостійному балансі), на яких працюють понад 536 тис. осіб.

Металургійний комплекс України має вагомий науковий по­тенціал, досить розвинуту структуру науково-дослідних, проект­но-конструкторських інститутів і організацій металургійного та широкого прикладного профілю. Це дає змогу науково і технічно забезпечити: розвиток і технічне переозброєння металургійного комплексу на сучасній основі з використанням світового досвіду; розроблення оригінальних технологічних процесів і устаткуван­ня, принципово нових видів металопродукції. Лише чорну мета­лургію обслуговують понад 30 галузевих і академічних науково-дослідних інститутів, 4 проектно-конструкторських організацій та багато лабораторій і наукових відділень вищих навчальних закладів.

За наявними потужностями металургійний комплекс України зна­ходиться на п'ятому місці у світі після Японії, США, Китаю та Росії.

Металургія виконує провідну роль у районотворенні. У металур­гійних районах створюються сприятливі умови для розвитку вироб­ництв, які споживають багато металу. Це підприємства важкого, ене­ргетичного, транспортного машинобудування, автомобілебудування, сільськогосподарського машинобудування. Супутніми до металургії є галузі хімічної промисловості, підприємства якої використовують відходи доменного виробництва і побічні продукти коксування вугіл­ля (бензол, феноли, кам'яновугільна смола). Виключно чоловіча за­йнятість на підприємствах металургійного комплексу зумовлює роз­виток у металургійних районах галузей, де використовується праця жінок: легкої, харчової промисловості, сфери послуг. Таким чи­ном, металургія є суттєвим чинником утворення промислових вузлів, промислових районів, територіально-промислових комплексів.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...