Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст і завдання статистичного зведення



У результаті статистичного спостереження отримують значну кількість різноманітних відомостей про кожну одиницю досліджуваної сукупності. Проте, щоб на основі цих відомостей можна було зробити певні висновки, потрібно всю масу окремих даних привести до відповідного порядку, систематизувати, обробити і на цій основі дати зведену характеристику всієї сукупності фактів за допомогою узагальнюючих статистичних показників. Цього досягають на другому етапі статистичного дослідження, який називається зведенням і групуванням статистичних матеріалів.

Отже, статистичним зведенням називається наукове оброблення первинних даних статистичного спостереження з метою отримання узагальнюючих характеристик досліджуваного явища або процесу за низкою суттєвих для них ознак.

Перш ніж приступити до зведення зібраного первинного матеріалу його потрібно проконтролювати і прийняти. Попередній теоретичний аналіз повинен сприяти тому, щоб під час зведення не втрачалися основні риси досліджуваних явищ в загальних підсумках. Опрацьований матеріал необхідно перевірити за повнотою охоплення обстежуваних одиниць і якістю отриманих про них даних. Якість і повноту зібраної інформації перевіряють за допомогою логічного і лічильного контролю, виявлені дефекти виправляють. Важливою умовою своєчасного і правильного проведення статистичного зведення є суворе дотримання звітної дисципліни. І тільки після того, як весь первинний статистичний матеріал старанно проконтрольований і належним чином виправлений, можна розпочинати його зведення.

Зведення може бути просте – як вузькотехнічна операція за підрахунком підсумків первинного статистичного матеріалу, а також складне – яке передбачає групування даних, розробку системи показників, підрахунок групових і загальних підсумків та виклад результатів зведення у вигляді статистичних таблиць або графіків.

Статистичне зведення проводять за наперед розробленою програмою, яка відповідає завданням статистичного дослідження з урахуванням прийнятої форми організації зведення.

За формою організаціїзведення буває централізоване і децентралізоване.

За централізованої форми організації зведення всі матеріали спостереження обробляють і синтезують у Державному комітеті статистики України. Суттєвою перевагою даної форми зведення є те, що вона дає можливість його автоматизації і використання єдиної методології оброблення даних.

За децентралізованої форми організації зведення матеріали спостереження обробляють та узагальнюють на місцях, а в центральні органи надсилають зведену інформацію за регіонами. Децентралізована форма зведення дещо дешевша й оперативніша за централізовану.

На практиці поєднують територіально-децентралізовану і централізовану форми зведення.

У залежності від завдань статистичного дослідження програма зведення установлює групувальні ознаки, кількість груп та макети розроблювальних таблиць. Програма повинна бути складена таким чином, щоб в результаті зведення отримати матеріал, який характеризує досліджуване явище з різних його боків.

Для успішного здійснення статистичного зведення складається план його проведення. План має містити розв’язання питань організації зведення, куди входять: послідовність і терміни виконання окремих частин зведення, оформ­лення його результатів у вигляді таблиць, публікацій у вигляді статистичних збірників та ін.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 1643 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...