Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Використання, як форма реалізації норм права



Використання - форма реалізації повноважних правових норм, яка полягає в активній чи пасивній поведінці суб'єктів, що здійснюється ними за їхнім власним бажанням (наприклад, реалізація законодавства про право на вищу освіту).

Використання або невикористання своїх суб'єктивних прав - добровільна справа громадян, за невикористання своїх суб’єктивних прав відповідальність не наступає. Особа сама вирішує яким правом їй зручніше скористатись.

 
 


Суб'єктивне право іноді визначається як "дозвіл". З точки зору реалізації права, це неточно. Громадянину дозволено все, що не заборонено законом. Тому відсутність заборони вже означає дозвіл. У громадянському суспільстві суб'єктивне право - не "міра дозволеного", а можливість поведінки, гарантована юридичними засобами, забезпечена необхідністю відповідної поведінки зобов'язаних осіб і невідворотністю примусового відновлення порушеного права і покарання його порушників.

Існує різниця у використанні права суб'єктами приватного та публічного права. Для громадян та інших учасників відносини громадянського суспільства суб'єктивні права є способом вираження і охорони їх інтересів, і вони використовують або не використовують можливості, закладені в правах, у відповідності зі своїми бажаннями та інтересами. Ніхто не може бути примушений до використання свого права або нести відповідальність за те, що не використовував його. Особливість використання права державними органами і посадовими особами (суб'єктами публічного права) полягає в тому, що для досягнення поставленої перед ними мети вони зобов'язані використовувати надані їм права, нерідко іменовані - "правомочності". З метою здійснення правосуддя суд не тільки має право, але і зобов'язаний в необхідних випадках викликати і допитувати свідків, витребувати документи та інші письмові чи речові докази; державна інспекція безпеки дорожнього руху має право і зобов'язана перевіряти стан транспортних засобів і забороняти використання несправних; керівник установи з метою підтримання трудової дисципліни має право і зобов'язаний накладати дисциплінарні стягнення на порушників трудової дисципліни.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 1283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...