Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Геологічні процеси в областях поширення багатолітньомерзлих гірських порід



Поверхневі шари ґрунтів та гірських порід підлягають сезонному промерзанню взимку та відтаюванню у весняно-літній період. Закономірності цього процесу, а також температурний режим шарів визначаються умовами теплообміну на поверхні Землі, складом порід та рівнем їхньої зволоженості. Найбільша глибина промерзання порід фіксується в північних приполярних районах, найменша – у південних. Верхній шар ґрунтів та гірських порід, який підлягає періодичному промерзанню та відтаюванню, характеризується великою динамічністю процесів і називається активним шаром. Проте, на відміну від шару, який підлягає сезонному промерзанню, тобто активного, на широких просторах півночі Північноамериканського та Євразійського континентів нижче сезонного шару залягають мерзлі гірські породи, котрі не відтаюють влітку і знаходяться в мерзлому стані впродовж багатьох тисячоліть. Такі породи називають багатолітньомерзлими гірськими породами, а зону їхнього поширення – мерзлотною зоною літосфери, або – кріолітозоною (грец. “ кріос ” – холод). Відповідно і наука, яка вивчає кріолітозону та процеси, пов’язані з нею, називається геокріологією, або мерзлотознавством. Фундатором цієї науки був М.І.Сумгіний. Особливого розвитку вона набула за останні чотири десятиліття, і з її допомогою вирішуються такі важливі народногосподарські проблеми, як розвиток гірничо-видобувної промисловості, будівництво залізничних та автомобільних доріг, промислових і житлових споруд в районах розвитку багатолітньої мерзлоти. Разом з тим виникла необхідність всебічного вивчення багатолітньомерзлих порід, геологічних процесів, пов’язаних з ними та оцінку їхнього впливу на будівництво різноманітних споруд, об’єктів експлуатації корисних копалин, тощо.

Багатолітньомерзлі гірські породи, як вже зазначалося вище, користуються поширенням у північній частині північної півкулі і займають близько 25% площі суходолу (рис. 5.47). Згідно з результатами мерзлотно-температурного районування тут виділяється декілька широтних зон, які відрізняються, насамперед, за глибиною промерзання гірських порід.

Рис. 5.47. Поширення багатолітньої мерзлоти в північній півкулі Землі(за Т. Певе).

Зони мерзлоти: 1 – суцільної; 2 – острівної.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...