Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір і розрахунок технологічного обладнання



Один за найголовніших розділів є вибір та розрахунок необхідного технологічного обладнання. Адже стрімкий розвиток шкіряного виробництва, розширення асортименту призводить до постійного вдосконалення обладнання.

Барабани – найбільш різноманітна група апаратів, які використовують для фізико – хімічних процесів шкіряного виробництва. Конкретний вибір типу барабану залежить від сировини, яку ми обираємо, також цеху технологічних процесів.

Проектом передбачено обробку крупної сировини, тому для рідинних обробок у відмочувально – зольному цеху обираємо барабани фірми «Валеро 3253»(Італія), у переддубильно-дубильному цеху «Валеро 33» (Італія), що виготовлені зі спеціальної породи деревини, забезпечені реверсуванням, обманним дном, механізованою кришкою, зливними клапанами. У фарбувально – жирувальному відділені обрані барабани фірми «Олсіна» (Іспанія), що обладнані всередині бочки спеціальним рукавом, який захоплює рідину та направляє її в резервуар для контролю. Резервуар забезпечений приладами для контролю за температурою та рН і ємністю з мішалкою для приготування розчинів та емульсій. Після приготування та контролю робочі розчини при необхідності підігрівають у теплообміннику і подають у барабан через патрубок. Для кращого та швидкого зливання відпрацьованих робочих розчинів всередині на днищах барабанів змонтовані уявні перфоровані днища та зливні клапани.

Міздрильні машини призначені для видалення прирізків сала та м’яса, підшкірної клітковини з бахтармяної сторони шкури. Під час операції міздріння не передбачено отримання однакової товщини шкурок по всій площі та високої якості оброблювальної поверхні. Машина зрізає тільки міздрю, товщину лишаючи різною по всій ділянці

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  


шкурки. Міздріння виконують так, щоб шкіра була притиснута до ножового валу рівномірно по всій площі.

Зупиняємось на виборі міздрильної машни «Oliver + Battle Дескармат», адже ця машина підходить найбільш як і економічно так і по продуктивності. Вибрана машина має найбільшу потужність у порівнянні з іншими, а також норма виробітку підходить нам найбільше, адже використовуємо не автоматизовану лінію виробництва, а робочу силу [11].

Проектом передбачено двоїння напівфабрикату дозволяє більш раціонально використовувати шкіряну сировину. Основною метою операції є зменшення або вирівнювання товщини матеріалу, отримати

верхній спилок верхній спилок заданої товщини. Найбільша точність двоїння досягається при розпилюванні сухого напівфабрикату, найменша – при двоїнні голини і сировини. Двоїльно – стрічкова машина фірми «Ріцці» призначення для більш крупної сировини, має велику ширину проходу [8].

Для віджимних процесів ми обрали машину фірми «Кела Інтапрес Л» (Німеччина) та для стругання і фарувально – жирувальних процесів – машини фірми «Світ» Чехія, Олсіна (Іспанія), АОРУ - 1800 К.

В процесі висушування проходить остаточне видалення надлишкової вологи та закінчується формування структури шкіряного напівабрикату. В шкіряному виробництві найбільш розповсюджені конвективний і контактний способи висушування.

Сушарки конвективного типу застосовуються для підсушування напівфабрикату хромового дублення, підвялювання та основного сушіння шкір для низу взуття. Сушіння може проводитись як у вільному так і у фіксованому стані напівфабрикату.

Перевагою конвективно – вакуумної сушарки «Дінатерм 2000», що призначена для конвективно – вакуумного висушування усіх видів шкір

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  


хромового дублення. На спеціальній конвеєрній стрічці шкіри послідовно проходять в автоматичному режимі обробку на окремих робочих місцях.

Для зволожування шкір використовуємо машину «Дифутерм». При роботі на машині шкіри укладають лицьовою стороною вгору на поверхню нижнього барабану. Під дією теплоти розігрівається верхня транспортувальна стрічка і з неї виділяється водяний пар, який і зволожує шкіру [10].

Для витягання обираємо машину витягально – м’якшильну валкового типу «Polvara» (Італія). Вали такої машини мають нарізку, що розходиться від середини у вигляді гвинтових ліній. Вали обертаються з однаковою частотою, причому виступи нарізки одного вала входять у впадини нарізки другого вала. Швидкість переміщення шкіри, що розташовані між валами, менше кругової швидкості валів, що призводить до деформації згинання і розтягування.

Для нанесення покриття розпилення застосовують для формування верхніх шарів покриття і закріплювачів. Хоча адгезій ні властивості покриття при цьому нижчі, але якість покриття і простота накладки апаратури забезпечує перевагу цього способу перед щітковим. Недоліком є велика втрата фарби (від 40 до 70%). Операція виконується за допомогою автоматичного чи ручного розпилювача, оснащеного на вихідному отворі форсункою для розпилення фарби та нанесення її тонким шаром на поверхню шкіри.

Гладильні машини набули широкого розповсюдження і поступово витісняють преси на операціях гладкого пресування та нарізки штучної мережівки дякуючи таким чином перевагам, як висока продуктивність, похідна дія, можливість автоматизації знімання шкіри після обробки.

Для шліфування шкіри застосовують непрохідні машини з послідовною обробкою відносно вузьких смуг і високопродуктивні прохідні агрегати, які забезпечують обробку шкіри за один прохід. Шліфування являє собою процес швидкісного різання матеріалу

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  


сукупністю абразивних зерен, закріплених на поверхні абразивного інструмента – шліфувального полотна.

Пресування гладке та нарізка штучної мережівки шкіри хромового дублення призначенні для надання їм необхідного зовнішнього вигляду для пресування гладкою плитою та нарізання штучної мережівки широкого використовуються непрохідний і гідравлічний преси.

Площа і товщина готової шкіри є показником, що характеризується ефективність виробництва та визначають виробничо – господарську діяльність підприємства. Усі вимірювальні машини можна розділити на групи за такими ознаками:

- машини електромеханічної дії;

- електронні контактної дії;

- електронні безконтактної дії.

Потребу в аппаратах для фізико-механічних процесів визначають за формулою:

(1.5)

маса партії сировини напівфабрикату, кг;

кількість сировини чи напівфабрикату, партій/добу;

тривалість циклу обробки, год;

d wsp:val="00FE45B3"/><wsp:rsid wsp:val="00FF16CB"/><wsp:rsid wsp:val="00FF7BEC"/></wsp:rsids></w:docPr><w:body><w:p wsp:rsidR="00000000" wsp:rsidRDefault="00C25F3E"><m:oMathPara><m:oMath><m:r><w:rPr><w:rFonts w:ascii="Cambria Math" w:h-ansi="Cambria Math"/><wx:font wx:val="Cambria Math"/><w:i/><w:sz-cs w:val="28"/><w:lang w:val="RU"/></w:rPr><m:t>E- </m:t></m:r></m:oMath></m:oMathPara></w:p><w:sectPr wsp:rsidR="00000000"><w:pgSz w:w="12240" w:h="15840"/><w:pgMar w:top="1134" w:right="850" w:bottom="1134" w:left="1701" w:header="720" w:footer="720" w:gutter="0"/><w:cols w:space="720"/></w:sectPr></w:body></w:wordDocument>"> маса одноразового завантаження сировини, кг;

тривалість роботи аппарату, год/добу.

Потребу в машинах визначають за формулою:

g w:val="EN-US"/></w:rPr><m:t>n</m:t></m:r></m:den></m:f></m:oMath></m:oMathPara></w:p><w:sectPr wsp:rsidR="00000000"><w:pgSz w:w="12240" w:h="15840"/><w:pgMar w:top="1134" w:right="850" w:bottom="1134" w:left="1701" w:header="720" w:footer="720" w:gutter="0"/><w:cols w:space="720"/></w:sectPr></w:body></w:wordDocument>"> (1.6)

d wsp:val="00FE45B3"/><wsp:rsid wsp:val="00FF16CB"/><wsp:rsid wsp:val="00FF7BEC"/></wsp:rsids></w:docPr><w:body><w:p wsp:rsidR="00000000" wsp:rsidRDefault="009211D8"><m:oMathPara><m:oMath><m:r><w:rPr><w:rFonts w:ascii="Cambria Math" w:h-ansi="Cambria Math"/><wx:font wx:val="Cambria Math"/><w:i/><w:sz-cs w:val="28"/><w:lang w:val="RU"/></w:rPr><m:t>Рџ- </m:t></m:r></m:oMath></m:oMathPara></w:p><w:sectPr wsp:rsidR="00000000"><w:pgSz w:w="12240" w:h="15840"/><w:pgMar w:top="1134" w:right="850" w:bottom="1134" w:left="1701" w:header="720" w:footer="720" w:gutter="0"/><w:cols w:space="720"/></w:sectPr></w:body></w:wordDocument>"> кількість сировини чи напівфабрикату, шт/добу;

норма виробітку, шт/зміну;

d wsp:val="00FE45B3"/><wsp:rsid wsp:val="00FF16CB"/><wsp:rsid wsp:val="00FF7BEC"/></wsp:rsids></w:docPr><w:body><w:p wsp:rsidR="00000000" wsp:rsidRDefault="005F2A57"><m:oMathPara><m:oMath><m:r><w:rPr><w:rFonts w:ascii="Cambria Math" w:h-ansi="Cambria Math"/><wx:font wx:val="Cambria Math"/><w:i/><w:sz-cs w:val="28"/><w:lang w:val="RU"/></w:rPr><m:t>n- </m:t></m:r></m:oMath></m:oMathPara></w:p><w:sectPr wsp:rsidR="00000000"><w:pgSz w:w="12240" w:h="15840"/><w:pgMar w:top="1134" w:right="850" w:bottom="1134" w:left="1701" w:header="720" w:footer="720" w:gutter="0"/><w:cols w:space="720"/></w:sectPr></w:body></w:wordDocument>"> число змін роботі обладнання


Таблиця 1.11- Потреба у технологічному обладнанні

Процес (операція) Найменування обладнання Добова кількість сировини Тривалість, год Одноразове завантаження, кг Норми виробітку, шт/год Добова тривалість роботи машини, год Потреба в одладнанні, одиниць Кількість робітників для обслуговування 1 машини, чол
маса, кг або кількість партій цілих шкур, шт елементів шкури, шт технологічної обробки допоміжного часу Циклу розрахункова кількість Резерв фактичний підлягає установленню
Відмочувально-зольні «Валеро3253» Італія     Цілі         -   10,6 0,4   1люд. на 4 апарата
Міздріння «Oliver + Battle» Дескармат     Цілі - - - -     0,746 0,254    
Двоїння Ріцці SPI-6 Італія   - - - - - -     0,895 0,105    
Переддубильно – дубильні «Валеро33» Італія     Цілі         -     10 %   -
Віджимання «Кела Інтапрес Л» Німеччина     Цілі - - - -     0,74 0,26    
Стругання «Світ» Чехія       - - - -     1,98 0,012    
Фарбувальн- жирувальні «Олсіна» Іспанія 13320(8 партій)   половинки       - -   5,3 0,7    
  АОРУ–1800К 13320(8 партій)   половинки   - - -     0,4475 0,5525    
Сушіння «Дінатерм 2000» 13320(8партій)   половинки - - - -     1,98 0,198    
Зволожування «Дифутерм» 133320(8партій)   половинки - - - -     0,895 0,0895    
Досушування «Scirocco S0700/2» 13320(8партій)   половинки - - - -     0,98 0,098    
Розпилювал ьний агрегат «Demar»800» 13320(8п артій)   половинки - - - -     1,7 0,17    
Пресування «Svit»(Чехія) 13320(8 партій)       половинки - - - -     1,4 0,014    
«Svit»(Чехія)     1,6 0,016    
Розпилюваня «Demar» 13320(8 партій)   половинки - - - -     2,04 0,204    
«Demar»     1,79 0,179    
Шліфувальна машина «Svit 07760/D1» (Чехія) 13320(8 партій)   половинки - - - -     1,19 0,119    
Тяжка «Polwara»(Італія) 13320(8 партій)   половинки - - - -     0,895 0,0895    
Вимірювальн машина «Loto SOFT-R» 13320(8 партій)   половинки - - - - -          
                               

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  
1.7 Розрахунок потреби в хімічних матеріалах

Добову потребу у хімічних матеріалах для рідинних обробок визначають за формулою:

(1.6)

Р – кількість партій які переробляються за добу

А – маса виробничої партії, кг

В – витрата хімічного матеріалу у %

Акт – активність хімічного матеріалу, % [5].

В таблиці 1.13 – 1.14 вказані розрахунки хімічних матеріалів для відмочувально-зольних,переддубильно-дубильних,фарбувально-жирувальних та оздоблювальних цехів

Таблиця 1.13 - Потреба у хімічних матеріалах
Процес Хімічний матеріал Вміст активної речовини Добова маса сировини, кг Витрата хім матеріалу, % Потреба у хім.матеріалі, кг/добу
Промивка Na₂CO₃     0,3 90,61
Відмочування Са(ОН) ₂     1,5  
Зоління Na₂S     1,5  
Промивка (NH₄)₂SO₄     0,25 55,5
Знезолювання (NH₄)₂SO₄        
М’якшення   Панкреатин     0,2 6,6
Протосубтилін     0,5  
Пікелювання NaCl     7,0  
Дублення Хромовий дубитель     0,25 55,5
Na₂CO₃     1,85 410,7
NaHCO₃     0,25 55,5
Додублювання Хром. дубитель     1,1 586,08
Na₂CO₃     0,1 13,32
Промивка Мурашина кис.     0,2 26,64

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  
Нейтралізація

Барвник     0,5 66,6
Форміат натрію     2,5  
  Бікарбонат натрію     0,8 106,36
Наповнювання - фарбування Синтанол EW – 321       1,0 133,2
Долаген NFW     1,0 133,2
Терготан РМВ     2,0 266,4
Базинтан SL     2,0 266,4
Барвник       399,6
Каштан       399,6
Жирування Синтол EN-321     6,0 799,2
Доланен NFN     4,0 532,8
Мурашина кислота     2,0 266,4
Фіксація Хромовий дубитель     1,5 799,2

Таблиця 1.14- Розрахунок хімічних матеріалів для оздоблення

П.ч. Асортимент готової продукції Площа готової продукці Витрати покривного с.м2 Кількіст обробок Потр. у покривному складі Компоненти покривного складу Потреба у хім.мат. кг/добу
Шкіра з природньою лицьової поверхнею
  Нанесення непігментованого просочувального грунту 1007,31   80,585       83,57 Акрилова емульсія,20% Вода    
  Нанесення пігментованого грунту 130,9       1964,2

Пігментний концентрат на нігрозині,20%

Розчин казеїну,10%

Воскова емульсія,20%

Алізаринове масло

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  
Дисперсія МХ-30,20%

Латекс ДММА-65ГП,20%

     
  Нанесення покривної фарби     1678,8             1678,5 Пігментний концентрат,40% Розчин казеїну,10% Розчин шелаку,10%   Кровяний альбумін, 10%   Алізаринове масло            
  Нанесення першого закрілення   1309,5       1180,7 Лак ЕНЦ-542,б/б Формалін,30% Вода      
  Нанесення другого закріплення 1309,5     1309,4 Лак НЦ – 573 Бутилацетат Спирт етиловий    
Шкіра зі шліфованою лицьовою поверхнею
  Нанесення просочувального грунту 1678,8     1798,6 Латекс ДММА-65ГП,40% ПАР(Правоцел) Спирт ізопропіловий Вода        
  Нанесення пігментованого грунту 1678,8 11720,3   1678,4

Пігментниконцентрат,40%

Воскова емульсія,20%

Алзаринов масло

Акрилова емульсія МБМ-3,20%

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  
Акрилова емульсія МБМ-20,10%

Латекс ДММА-65ГП,20%

Дисперсія МХ-30, 20%

Вода

                     
  Нанесення покривної фарби 1678,8     1678,5 Пігментниконцентрат,40% Розчин казеїну,10% Алзаринов масло Акрилова емульсія МБМ-3,20% Акрилова емульсія БМ-12,50% Нітроемульсійний лак ЕНЦ-542 Вода                    
  Нанесення закріплення 1678,8       Нітроемульсійні лаки: -НЦ-542, 17% Бутилацета Вода    
                 

Зм.
Лист
№ докум.
Підпис
Дата
Лист
 
000.00.00ШЗ  





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 903 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...