Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуація після міграції капіталу в країнах між якими рухається капітал



Показник Країна А Країна В
Кількість капіталу, яким володіє країна ОK1 K1K2
Кількість капіталу, що вкладений у країні ON NK2
Ставка відсотку rW rW
Доходи власників капіталу ОrW LК1 K1LrWK2
Зміни в доходах власників капіталу Збільшення на rA rWLР Зменшення на LЕrBrW
Доходи власників інших факторів виробництва rWrmaxМ rWrmaxМ
Зміни в доходах власників інших факторів виробництва Зменшення на rA rWМР Збільшення на МЕrBrW
Національний дохід країни Оrmax МLK1 K1LMrmax K2
Зміни у національному доході країни Збільшення на МLР Збільшення на МLЕ

Фахівець з міжнародної економіки розуміє, що в результаті міграції капіталу в країні А, що була його експортером, підприємницька активність зменшується, а в країні В, що була імпортером капіталу, – зростає. Ці економічні ефекти пояснюються змінами в розмірі ставки відсотка, за якими можуть отримати кредити власники інших факторів виробництва для розвитку власного бізнесу.

Для визначення наслідків міграції робочої сили між країнами фахівець з міжнародної економіки має вміти побудувати відповідну графічну модель та обчислити економічні ефекти міграції, що відчувають усі верстви населення в обох країнах-учасницях. Для розвитку такої компетенції розглянемо приклад розв’язання задачі на тему «Міграція робочої сили»:

Задача 2. За наведеним рисунком (рис. 3.17) визначте напрямок міграції робочої сили та усі економічні ефекти, що виникають в обох країнах в результаті міграції.

Розв’язання. Як видно з рис. 3.17, до здійснення міграційних процесів між країнами в країні А середній рівень заробітної платні складає 2 тисячі $ на рік, в країні В – 6 тисяч $ на рік. Таким чином, після зняття обмежень на рух робочої сили між країнами спостерігається відтік робочої сили з країни А в країну В. Розглянемо наслідки міграції робочої сили для країни А. До міграції кількість зайнятих в країні складає 17 млн. осіб, середньорічний рівень заробітної платні – 6 тисяч $. Приплив іноземної робочої сили у кількості 8 млн. осіб (22 – 14) відображається переміщенням кривої пропозиції з S1 до S2. Як це видно з графіку, мігранти займають 5 млн. вільних робочих місць й витискують 3 млн. осіб робітників країни А. Таким чином, роботодавці країни А виграють внаслідок збільшення пропозиції робочої сили та зменшення її вартості області (a+b).


Рис. 3.17. Економічні ефекти від міграції робочої сили

В нашому прикладі виграш складає:

0,5 * (17 + 22) * (6 – 4) = 39 млрд. $.

Робітники країни А втрачають область (а) внаслідок скорочування зайнятості та зменшення рівня заробітної платні. Втрати складають:

0,5 * (14 + 17) * (6 – 4) = 31 млрд. $.

Виграш країни-імпортера робочої сили в цілому відображає область (b) і є різницею між втратами робітників країни та виграшем роботодавців. В нашому прикладі він складає:

39 – 31 = 8 млрд. $.

Дещо інші економічні ефекти спостерігаються у країні, що є експортером робочої сили. Еміграція робочої сили у розмірі 8 млн. чоловік відображається на рисунку зміщенням кривої сукупної пропозиції з S1 до S2. Зменшення пропозиції робочої сили змушує роботодавців країни В збільшити ставку заробітної платні в країні до 3 тисяч $ на рік. При цьому кількість зайнятих в країні досягає 12 млн. осіб. Загальна кількість зайнятих підданих країни В як у самій країні, так і за кордоном складає 20 млн. осіб (12 млн. в середині країни В + 8 млн. в країні А). Таким чином, завдяки збільшенню кількості зайнятих та підвищенню середньої ставки заробітної платні для робітників країни В незалежно від країни, в якій вони працевлаштовані, спостерігається виграш від міграції робочої сили. Виграш складає область (c+d+e). При цьому область (с) є виграшем робітників, які залишились працювати в країні В, область (d+e) відображає виграш мігрантів. Втрати роботодавців країни В обумовлені зменшенням пропозиції робочої сили на ринку праці країни та підвищенням середньорічної ставки заробітної платні. Відображені на рисунку областю (c+d).

В нашому прикладі втрати роботодавців країни В складають:

0,5 * (12 + 16) * (3 – 2) = 14 млрд. $.

Виграш робітників, що залишились працювати в країні В:

0,5 * (8 + 12) * (3 – 2) = 10 млрд. $.

Виграш мігрантів:

0,5 * (8 + 8) * (3 – 2) = 8 млрд. $.

Виграш країни В складає область (е) і є різницею між виграшем робітників країни та втратами роботодавців:

(10 + 8) – 14 = 4 млрд. $.

Якщо в задачі надається середньочасова ставка заробітної платні, для розрахунків економічних ефектів потрібно перемножувати отриманні значення на річний фонд робочого часу одного робітника в країні.

Задача 3. Попит на $ США на валютному ринку України завданий у табл. 3.8.

Таблиця 3.8





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 688 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...