Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконати перевірочний розрахунок редукторної пари



Технічним завданням передбачено проектування нестандартних, одноступінчастих закритих передач індивідуального виробництва.

Розрахунок зубчастої (черв'ячної) закритої передачі проводиться у два етапи: перший розрахунок — проектний, другий — перевірочний.

Проектний розрахунок виконується по контактних допустимих напругах, з метою визначення геометричних параметрів редукторної пари. У процесі проектного розрахунку задаються цілим рядом табличних величин і коефіцієнтів; результати деяких розрахункових величин округляють до цілих або стандартних значень; у пошуку оптимальних рішень доводиться неодноразово робити перерахунки. Тому після остаточного визначення параметрів зачеплення виконують перевірочний розрахунок

Перевірочний розрахунок повинен підтвердити правильність вибору табличних величин, коефіцієнтів і отриманих результатів у проектному розрахунку, а також визначити співвідношення між розрахунковими і допустимими напругами, згинаючої і контактної витривалості. При незадовільних результатах перевірочного розрахунку потрібно змінити параметри передачі і повторити перевірку.

Проектний і перевірочний розрахунки не можна розглядати як просте арифметичне завдання, що зводиться до підстановки в певну формулу тих або інших вихідних даних. Для рішення цього завдання потрібно її всебічний аналіз, облік специфічних факторів роботи всього машинного агрегату, а також окремих деталей і вузлів передачі.

Так, при всій конструктивній розмаїтості загально промислових редукторів вони мало розрізняються за техніко-економічними характеристиками і для них типові середні вимоги до технічного рівня, критерієм якого є відношення маси редуктора m, кг, до моменту Т 2, Н м (див. табл. 1.5), на тихохідному валу. В ескізному проектуванні попередньо можна прийняти

(3.1.)

Це дає можливість орієнтовно прогнозувати значення головного параметра редуктора ( — міжосьова відстань для циліндричної і черв'ячної передач, — зовнішній ділильний діаметр колеса для конічної передачі), що і визначить його навантажувальну здатність, масу, габарити та технологічні особливості виготовлення.

а) Визначити масу редуктора m = (0,1...0,2) Т 2, кг.

б) Вибрати передбачуваний діапазон величини головного параметра редуктора , по табл. 3.1.

При проектному розрахунку головного параметра на контактну міцність бажано одержати його величину в передбачуваному діапазоні, що забезпечить достатній критерій технічного рівня редуктора . Для досягнення цього можна при необхідності варіювати середньою твердістю НВср матеріалу колеса з менш міцним зубом (2.1, п. 2, в), тому що встановлено, що існує статистична залежність . При невеликих значеннях моменту Т 2 можливо одержати низький критерій технічного рівня .

У проектованих приводах розраховують одноступінчасті зубчасті передачі зовнішнього зачеплення: закриті циліндричні косозубі і конічні з круговим зубом; відкриті циліндричні та конічні — прямозубі. Порядок розрахунку передач з прямими і непрямими зубами однаковий, тому в приведеній методиці розрахунку закритих передач з непрямими зубцями в окремих пунктах вказано особливості розрахунку відкритих — з прямими зубцями.

Черв'ячні одноступінчасті передачі розраховують у закритому виконанні з верхнім, нижнім або бічним розташуванням циліндричного черв'яка.

Таблиця 3.1.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 435 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...