Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підприємницькій діяльності



Підприємництво здійснюється на мікроекономічному рівні – підприємстві. Воно передусім пов’язане із управлянням підприємством (виробництвом на підприємстві). Управління розглядається як процес координації і узгодженості у застосуванні усіх виробничих факторів метою одержання максимального доходу.

Управління виробництвом – особливий різновид продуктивної праці, яка спрямована на організацію процесу виробництва з метою досягнення бажаного результату. Управління підприємством відображає відносини власності, сам власник виробничих ресурсів на свій страх і ризик обирає методи і систему управління підприємством (управляє сам та наймає управителя – менеджера). Водночас усі підприємства (фірми) шукають найбільш оптимальну модель управління виробництвом і збутом.

Центральним елементом системи управління підприємством є менеджмент – цілеспрямовані систематизовані методи впливу на працівників та координація операцій підприємства (фірми) за умов ринкових відносин для досягнення даної мети.

Менеджмент фірми виконує такі функції:

- стратегічне управління плануванням, визначення ринкових перспектив і напрямів діяльності фірми;

- організація найдоцільнішої структури і системи управління фірмою;

- координація діяльності усіх підрозділів фірми, найдоцільніше використання виробничих факторів;

- управління людьми, створення відповідних умов і стимулів з метою найповнішого використання потенцій “людського капіталу”.

Управління фірмою колись здійснювалось підприємцем – власником фірми. Але із розвитком підприємництва відділилась від безпосереднього власника і виділилась у самостійну норму праці професіональних організаторів виробництва – менеджерів, котрі виконують функцію управління від імені власників, так і з’явився менеджмент.

Еволюція менеджменту означає розвиток принципів управління. Найважливішими з них є такі:

- управління на основі контролю виконанням рішень;

- управління на основі екстраполяції минулого у майбутнє;

- управління на грунті передбачення змін;

- управляння на грунті прийняття гнучких екстрених рішень, коли зміни передбачати неможливо.

Економісти-теоретики вважають, що сьогодні в управлінні фірмою діє останній принцип і передбачають, що він збережеться ще 10-15 років.

Зміст управління розкривається у здійсненні таких функцій:





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 653 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...