Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розбивання осі моста та опор



Перед початком будівництва розбивають вісь моста, лінію крайніх паль (стояків) і за прийнятою схемою моста – вісі берегових опор, а також рамних (клітинних) і перших пальових опор (рис. 60).

Розбивання осі моста при ширині перешкоди 100 м проводиться, як правило, візуальним провішуванням, а при ширині більш ніж 100 м і в умовах недостатньої видимості – за допомогою інструментів (нівеліру, саперного далекоміру тощо). Вісь мосту позначається на обох берегах перешкоди встановленням віх білого кольору. Відстань між віхами на берегах приймається 8-10 м. Лінії крайніх паль (стояків) позначаються віхами іншого кольору.

Вісі берегової опори, а також окремих проміжних рамних (клітинних) опор на мілині розбивають перпендикулярно вісі моста і прив’язують до реперного кілка, який забитий на зрізі води під час інженерної розвідки водної перешкоди.

Розбивання осі берегової опори, а також визначення положення майданчика під неї проводять у відповідності зі схемою моста у такій послідовності:

визначають перевищення майданчика, що відповідає низу прогінної споруди, за допомогою віхи з поділками, яка встановлена на реперному кілку, і рейки з рівнем; границі майданчика для берегової опори позначають кілками, що забиваються до заданого рівня її поверхні;

визначають горизонтальну відстань від віхи до осі берегової опори і забивають кілок у створі моста;

розбивають вісь берегової опори за допомогою кутоміра, встановленого на забитий кілок (або мотузкового трикутника зі сторонами 3:4:5) і позначають її кілками, які забиваються на відстані 3,5 м від осі моста.

 
 


Рисунок 60 – Розбивка осі мосту та опор:

1 – віха (прапор); 2 – вісь мосту; 3 – лінія крайніх паль (стійок); 4 – реперний кілок;
5 – кілок; 6 – вісь опори; 7 – вісь колоди берегової опори; 8 – мотузковий прямокутник

Розбивання осей проміжних опор на березі й суходолі (мілині) проводиться після розбивки вісі берегової опори. Для цього відміряють від осі берегової опори відстані, що кратні довжині прогінної споруди моста, і забивають кілки у місцях перетину осей опор і моста. Розбивка і позначення осей проміжних опор виконується аналогічно розбивці берегової опори.





Дата публикования: 2014-10-29; Прочитано: 631 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...