Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №1. Визначення гранулометричного складу гірських порід



Визначення гранулометричного складу гірських порід.

Мета роботи:

студенти повинні оволодіти наступними вміннями:

- визначати гранулометричній склад крихких порід ситовим мето­дом і мето­дом Сабаніна;

- навчиться будувати гранулометричну криву і вміти її аналізувати;

- визначати за гранулометричний кривій ефективний діаметр;

- визначати за гранулометричний кривій коефіцієнт неоднорідності;

- визначати за допомогою гранулометричний кривій найменування гірської породи (за таблицею Приклонського).

Завдання на підготовку до лабораторної роботи

Гірські породи - сукупність будь-яких твердих речовин Землі, що можуть бути використані як основа, матеріалу або середовище інженерного спорудження. До порід відносяться будь-які природні мінеральні асоціації, що сформувалися в результаті природних геологічних процесів.

За фізико-механічними властивостями гірські породи поділяться на скельні, зцементовані і пухкі. Скельні породи характеризуються масивністю і мають дуже високу механічну міцність.

Зцементовані гірські породи мають високу механічну міцність, але при високих напругах розсипаються на окремі складові компоненти. (Пісковики, конгломерати).

Пухкі гірські породи мають найменшу механічну міцність і складаються з окремих елементарних часток, зв'язок між якими або відсутній, або порушується при незначному механічному впливі. Це піски, глини, гравій, і т.д. Пухкі гірські породи мають найбільше поширення.

Властивості пухких гірські породи визначаються, насамперед, відносним утриманням грубозернистих часток різного розміру.

Відносне вагове утримання часток пухких фракцій в складі абсолютно сухих гірських порід називається гранулометричним складом.

Визначення властивостей і складу гірських порід має велике значення в практиці досліджень інженерної гідрогеології. Взаємодія підземних вод і гірських порід у значній мірі залежить від розмірів часток, що складають породи, тобто від механічного (гранулометричного складу).

Існує декілька методів гранулометричного аналізу. До прямих методів, що дозволяють розділяти гірські породи на фракції з визначеним діаметром, належать ситовий і седіментаціїний.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...