Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. У методичних вказівках пропонується студентам ознайомитися з методами лабораторних досліджень, з прийомами експериментальних спостережень і вимірювань на



У методичних вказівках пропонується студентам ознайомитися з методами лабораторних досліджень, з прийомами експериментальних спостережень і вимірювань на приладах, застосовуваних при проведенні гідрогеологічних та моніторингових робіт.

Методичними вказівками переслідується мета доповнення до теоретичного курсу, "Гідрогеологія", та прищеплення навичок до самостійних досліджень.

У методичних вказівках розглядаються основні види лабораторних і камеральних робіт, що використовуються при постановці спеціальних гідрогеологічних досліджень.

Велику увагу приділено визначенню фізичних властивостей піщаних порід. Розглядаються методи визначення щільності, об'ємної маси, пористості порід, вказуються розрахункові прийоми визначення цих показників.

Докладно викладаються методи лабораторних визначень гранулометричного складу, застосовуваних при гідрогеологічних роботах. Приділяється увага розрахунково-графічній обробці отриманих результатів та можливості визначення гідрогеологічних параметрів за допомогою формул і графіків.

Одна робота присвячена фільтраційним властивостям піщаних і піщано-глинистих порід на приладах, які нерідко використовуються при польових гідрогеологічних роботах.

Приділяється увага заповнення таблиць, визначення фільтраційних параметрів, побудові гідрогеологічних графіків.

Мета методичних вказівок - допомогти студентам оволодіти прийомами роботи с лабораторними приладами та навчити обробляти і аналізувати отримані результати.

При виконанні завдань використовуються методичні вказівки і література по дисципліні, що вивчається.

За кожним завданням необхідно відповісти на питання для самоперевірки, представити письмово записку пояснення з докладним описом виконаної роботи.

1 Правила техніки безпеки та охорони праці, які необхідні при проведенні лабораторних робіт

Згідно “ Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально - виховного процесу в установах і закладах освіти ”, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 563 від 01.08.2001р., та інструкції по техніці безпеки при проведенні лабораторних робіт по дисципліні ГІДРОГЕОЛОГІЯ

До роботи на устаткування допускаються студенти, яки пройшли інструктаж по техніці безпеки під керівництвом провідного викладача з відповідним оформленням в журналі по техніці безпеки.

Перед початком необхідний ознайомитися з технічним описом і інструкцією з експлуатації устаткування, використовуваного в лабораторній роботі. Безпосередньо перед виконанням лабораторних робіт потрібно перевірити стан робочого місця і справність апаратури.

Вся апаратура має бути заземлена і обладнана індивідуальними захисними запобіжниками. Робота на несправному устаткуванні недопустима.

Лабораторні роботи студенти виконують під безпосереднім керівництвом викладача.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 156 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...