Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз експлуатаційних витрат у локомотивному депо



Осн овною задачею локомотивного депо є виконання запланованого обсягу роботи при найменших витратах матеріальних і трудових ресурсів.

Експлуатаційні витрати по економічних ознаках враховуються за такими економічними елементами:

фонд оплати праці;

відрахування на соціальні заходи;

матеріали;

паливо;

електроенергія;

амортизаційні відрахування;

інші витрати.

До складу витрат депо згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 “Витрати» входять: прямі, загальновиробничі та адміністративні витрати.

Прямі витрати – це витрати, що можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта витрат єкономічно доцільним шляхом.

Загальновиробничі витрати - це витрати на утримання загально-виробничого персоналу, на підготовку кадрів, охорону праці, охорону навколишнього середовища, дослідницькі і випробувальні роботи, винахідництво і раціоналізацію, утримання і ремонт обладнання, виробничих будівель і споруд, утримання котелень, внутрішнього транспорту, витрати на водопостачання, обов’язкове страхування, податки та збори, інші витрати.

Адміністративні витрати – це витрати на утримання апарату управління, службових легкових автомобілів, плата за послуги банків та інше.

По способу включення в собівартість експлуатаційні витрати підрозділяються на прямі і непрямі. Прямими витратами – називають витрати, пов'язані з виконанням одного виду продукції (наприклад, витрати по роботу дизель-поїзду включаються в собівартість пасажирських перевезень), до непрямих відносяться - витрати по виконанню декількох видів продукції (робіт) (наприклад, витрати по екіпіруванню тепловозів відносяться і до вантажного, і до пасажирського руху).

Планують і враховують витрати депо по видах робіт і по статтях витрат згідно Номенклатури витрат по основній діяльності підприємств залізничного транспорту України, затвердженої наказом №57-Ц від 10.02.2000 р. зі змінами та доповненнями.

Згідно Номенклатури витрати локомотивного депо поділяються на:

прямі витрати по перевезеннях (для депо статті 60- 137);

прямі витрати допоміжного господарства – складів палива, їдалень, підсобно-допоміжної діяльності (статті від 307 до 497);

загальновиробничі витрати (статті 500-529);

адміністративні витрати (статті 500-562);

витрати на збут (статті 585–593);

інші витрати операційної діяльності (статті 600-635).

Витрати на оплату праці плануються, виходячи з планового контингенту, діючих згдно наказу Укрзалізниці тарифних ставок та посадових окладів та встановлених доплат та надбавок. Відрахування на соціальні заходи беруться згідно діючим на даний час розмірам внесків від фактичного фонду оплати праці (на 2006 рік – 37,51%)

Витрата на матеріали планують декількома способами. Найбільша частка витрат матеріалів у локомотивному депо приходиться на поточний ремонт локомотивів. Ці витрати визначають по плановій програмі ремонту і собівартості одиниці ремонту визначеного виду ремонту та серії локомотивів.

Витрати мастильних матеріалів на експлуатаційні потреби приписного парку плануються: дизельне масло - у відсотках від планових витрат дизельного палива в натурному виразі, інші мастильні - по нормах витрат мастильних матеріалів, установлених відповідно до наказу Укрзалізниці на 1000 локомотиво-км. Мастильні й обтиральні матеріали планують на підставі норм витрат мастильних матеріалів у грошовому виразі на 1000 локомотиво-км, установлених по звітним даним, і загального пробігу приписних локомотивів у границях їхніх ділянок обертання.

Для маневрових локомотивів витрати на мастильні матеріали планують по нормах на 1 год. роботи маневрового локомотива. Витрати на матеріали по екіпіруванню (пісок, обтиральні матеріали) плануються.

Інші незначні витрати по матеріалам плануються на основі звітних даних за попередній рік.

У локомотивному депо паливо витрачається тепловозами на тягу поїздів, опалення будинків, роботу автотранспорту та кранів на залізничному ходу, для технологічних потреб депо, а електроенергія - електровозами на тягу поїздів, на роботу устаткування, технологічні потреби, освітлення території і будівель депо.

Потреба в паливі й електроенергії на тягу поїздів визначають на підставі заданого локомотивному депо обсягу тонно-кілометрової роботи і норми витрати палива й електроенергії на 10000 т.км брутто.

Норми витрат палива і електроенергії на 10 000 т-км брутто локомотивна служба встановлює локомотивному депо за видами тяги на рік з розбивкою по кварталам з урахуванням впливу наступних основних факторів: зміни в плановому періоді структури локомотивного парку, частки видів руху в загальних тонно-кілометрах брутто, середньої маси і швидкості руху потягів, застосування рекуперативного гальмування при електричній тязі і досвіду передових машиністів по економії палива й електроенергії, підвищення якості ремонту і кваліфікації локомотивних бригад.

Витрати палива (електроенергії) залежить і від використання локомотивів, скорочення їхніх простоїв у шляху слідування, підвищення маси потяга, зниження допоміжного пробігу. Так, ліквідація однієї стоянки локомотива з потягом у закритого сигналу дає економію 50 - 60 квт-год. електроенергії чи 50 кг палива, підвищення маси потяга на 1 % знижує норму витрати палива на 0,2 %, скорочення допоміжного пробігу на 1 % — на 0,2 % і т.п.

Норми витрат палива і електроенергії для маневрової роботи встановлюють на 1 локомотиво-годину на підставі дослідних поїздок. Розрахунок по потребі в па ливі на плановий період локомотивному депо роблять в умовному паливі. Усі сорти і види натурного палива переводять в умовне за допомогою спеціальних коефіцієнтів (еквівалентів).

Планову суму коштів на паливо й електроенергію для тяги поїздів визначають виходячи з потрібної кількості палива і електричної енергії і ціни за 1 т умовного палива і 1 кВт- год. електроенергії.

Витрата енергоресурсів для інших потреб, крім тяги потягів, планують по кількості споживачів, їхньої потужності, часу і нормам витрати на одиницю роботи.

Амортизаційні відрахування розраховують згідно П(С)БО 7 “Основні засоби” протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта за методом нарахування, який встановлюється Обліковою політикою Укрзалізниці. Нарахування амортизації проводиться щомісячно, прямим методом. Сума відрахувань залежить від первісної вартості об’єкта амортизації, строку корисного використання та ступеню його зносу.

По елементу "інші витрати " у локомотивному депо планують витрати на оплату рахунків за виконані послуги, знижку з вартості форменого одягу, добові витрати на відрядження, надбавка за розїздний характер роботи, піднімальні, лікарняні й інші виплати працівникам депо, що не входять до фонд заробітної плати, витрати по винахідництву і раціоналізації, підготовці кадрів, вартість води, стоків, канцелярські та типографські витрати, витрати по механізованій обробці обліково-звітних документів, податки і збори, витрати на страхування, тощо. Більшу частину інших витрат планують по звітним даним минулого року з урахуванням обсягів робіт та цін.

Експлуатаційні витрати локомотивного депо Лозова приведені в таблиці 1.7.


 
 

Аналіз витрат проводиться окремо по ремонту основних фондів та експлуатаційні витрати без ремонтів.

З даних таблиці 1.7 бачимо, що в цілому експлуатаційні витрати (без ремонтів) склали 40832,3 тис. грн., що на 4265,2 тис. грн. більше плану, до звіту 2005 року – збільшення витрат на 7616,0 тис. грн.

1..По елементу “Витрати на оплату праці” – перевитрати 347,3 тис. грн. або 3,8 % до плану за рахунок:

доплати за роботу у вихідні дні у зв’язку зі збільшенням обсягу перевезень до плану на 22,7% - 82,7 тис.грн.;

одноразового заохочення згідно наказа начальника дороги -28,0тис.грн..

індексації заробітної плати – 36,0 тис.грн.;

виплати компенсації при звільненні – 35,1 тис.грн.;

роботи локомотивних бригад для забезпечення електрифікації по ст..Коломак згідно телеграми 13А від 27.11.06р. – 30,0 тис.грн..

До 2005 року перевищення склало 1944,3 тис. грн.. (20,2%) за рахунок підвищення заробітної плати.

2. “Відрахування на соціальні заходи” – перевитрати 52,1 тис. грн. (0,4%). за рахунок перевитрат по фонду оплати праці та зменшення відсотка відрахувань (план – 39%, звіт – 38,0%)

До 2005 року збільшення на 518,4 тис. грн.. (24,1%) за рахунок підвищення заробітної плати.

3. По елементу “Матеріали” перевитрати до плану склали 841,4 тис. грн., у т. ч.

Мастильні - перевитрати 116,1 тис. грн. за рахунок збільшення обсягу перевезень з теплотяги до плану на 16,4% та збільшення ціни.(планова 3220,4 грн., фактична 4248,6 грн.).

Інші матеріали – 725,3 тис. грн. за рахунок установки лінійного обладнання та запасних частин та вузлів, не передбачених плановими калькуляціями, а саме: електричні машини - 44од. на суму 426,9 тис.грн.;

колісні пари - 35 од. на 212,8 тис. грн..;акумуляторні батареї (ТО-3 ВЛ11) – 6 од. на суму 60,0 тис. грн.; камери дугогасительні (6од.) - 58,0 тис.грн., катушки 4 од. - 42,8 тис.грн.¸реле 3 од. – 35,2 тис.грн..

До минулого року по елементу “Матеріали” маємо збільшення витрат на 720,0 тис. грн за рахунок мастильних матеріалів – 177,5 тис. грн., (збільшення обсягу перевезень та ціни), а також збільшення собівартості технічного обслуговування з-за установки лінійного обладнання з заводського ремонту зі значною вартістю.

4. По елементу “Паливо” на тягу поїздів перевитрати до плану склали 3041,2 тис. грн. (17,4%) у зв’язку зі збільшенням ціни на дизельне паливо проти плану на 11,7 % (планова 2250 грн.за 1т.у п., фактична 2513,7 грн. за 1т.у п.) та збільшення обсягу перевезень на 16,4%.

До 2005 року збільшення витрат на 2969,0 тис. грн. (20,4%) у зв’язку з ростом ціни на паливо на 25,4%.

4. 1. По елементу “Паливо” на інші потреби перевитрати до плану склали в цілому 291,9 тис. грн. (24,0%), у т. ч.:

газ природний – перевитрати 38,1 тис. грн. (11,0%) за рахунок збільшення ціни (14,8%), до минулого року аналогічно (фізичний обсяг зменшився);

вугілля – перевитрати 5,0 тис. грн. за рахунок збільшення витрат вугілля в зимовий період на обігрів будинків відпочинку локомотивних бригад у зв’язку з погодними умовами;

бензин – збільшення на 9,9 тис. грн. (14,6%) за рахунок збільшення доставки локомотивних бригад;

дизельне паливо – перевитрати 253,9 тис. грн. (37,4%) за рахунок: різниці в ціні – 64,0 тис. грн.; збільшення послуг локомотивів залізничним підприємствам - 74,1 тис. грн. (план 129,4 тис. грн., звіт – 203,5 тис. грн.); збільшення обсягів робіт автотрактрної техніки – 115,8 тис. грн.

До 2005 року збільшення витрат на 431,1 тис. грн. (54,8%) у зв’язку з ростом ціни на всі види палива.

5. По елементу “Електроенергія” на тягу поїздів перевитрати склали

719,6 тис. грн. (16,6%) у зв язку з ростом обсягу перевезень з електротяги на 26,6% до плану.

До 2005 року збільшення витрат на 1181,9 тис. грн. (30,6%) у зв’язку зі збільшенням обсягу перевезень на 13,0%,

5.1. По елементу “Електроенергія” на інші потреби перевитрати склали

16,8 тис.грн. (4,8%) у зв’язку з ростом ціни на електроенергію на 7,0% (планова – 28,1 коп., фактична 30,0 коп.)

До 2005 року збільшення витрат на 83,5 тис. грн. (29,1%) у зв’язку з ростом ціни на електроенергію на 20,0%.

6. По елементу “Амортизація” перевитрати склали 1,1 тис. грн. за рахунок дооцінки основних засобів.

7. По елементу “Інші” економія до плану склала 1044,4 тис. грн. за рахунок: збільшення послуг локомотивів, переданих інших залізничним підприємств Південної залізниці - 18,1 тис. грн., зняття загально-виробничих витрат по ПДД – 99,1 тис. грн.; зменшення витрат на воду та каналізацію проти плану – 569,3 тис. грн., збільшення витрат по роботі локомотивів для підприємств залізниці - 397,4 тис.грн..

До минулого року економія склала 923,5 тис. грн. за рахунок збільшення послуг локомотивів, переданих інших залізничним підприємств Південної залізниці, збільшення суми загально-виробничих витрат по ремонту та ПДД; зменшення витрат на обов’язкове страхування майна, споруд та контингенту.

Аналіз витрат по ремонту основних фондів.

В цілому по ремонту основних фондів маємо перевитрати 1715,6 тис. грн. до плану, до звіту 2005 року – збільшення витрат на 4291,0 тис. грн.

1..По елементу “Витрати на оплату праці” – перевитрати 36,8 тис. грн. до плану за рахунок утримання контингенту на 2 чол. більше плану у звязку зі збільшенням програми ремонту (план –61, звіт –63, право – 65 чол.).

До 2005 року перевищення склало 246,2 тис. грн.. (30,1%) за рахунок підвищення заробітної плати.

2. “Відрахування на соціальні заходи” – перевитрати 1,0 тис. грн.. за рахунок перевитрат по фонду оплати праці. До 2005 року збільшення на 85,7 тис. грн.. за рахунок підвищення заробітної плати.

3. По елементу “Матеріали” перевитрати до плану в цілому склали 1464,7 тис. грн.:

По статті 68 (ПР-2) – перевитрати 172,8 тис. грн. за рахунок установки тягових електродвигунів ТЛ-2к з ремонту на Львівському ЛРЗ (8 од.) на суму 362,9 тис. грн. проти 191,8 тис. грн., передбачених плановою калькуляцією, та мотор-вентиляторів (4 од.) на суму 60,6 тис. грн., не передбачених плановою калькуляцією.

По статті 69 (ПР-1) – перевитрати 326,2 тис. грн. за рахунок установки лінійного обладнання з ремонту на Львівському ЛРЗ, не передбаченого плановою калькуляцією: тягових електродвигунів ТЛ-2к (4 од.) на суму 180,0 тис. грн., колісних пар (12 од.) на суму 243,7 тис. Грн

По статті 70 (ПР-3П) - економія 59,7 тис. грн. у звязку з установкою запасних частин та матеріалів менше, ніж передбачено плановою калькуляцією.

По статті 102.1 (ПР-3 ТЕП70) перевитрати 226,6 тис. грн. пояснюються установкою на тепловоз кришок циліндра (16 од.) на суму 277,9 тис. грн., не передбачених плановою калькуляцією.

По статті 102.2 (ПР-3 ЧМЕ3) перевитрати 685,3 тис. грн. пояснюються установкою на тепловози ЧМЕ3 колісних пар з ремонту на Дніпропетровському ТРЗ у кількості 151 од. на суму 1492,2 тис. грн. проти 633,6 тис. грн., передбачених плановою калькуляцією.

По статтям 104, 104.1 та 104.2 (ПР-1 2ТЕ116, ТЕП70 та ЧМЕ3) маємо економію в цілому 192,2 тис. грн. у звязку з корегуванням програми ремонту в сторону зменшення на 8 од.

На ремонті обладнання, будівель та споруд витрати матеріалів склали 305,7 тис. грн, з них 143,6 тис. грн. – на реконструкцыю очисних споруд. Планом передбачалася сума, достатня тільки на витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи.

До минулого року по елементу “Матеріали” маємо збільшення витрат на 1629,2 тис. грн. за рахунок збільшення програми ремонту на 1 одиницю ПР-3 ТЕП70, 5 одиниць ПР-3 ЧМЕ3 та 1 одиницю ПР-3П ВЛ11, а також збільшення планової собівартості ремонтів в порівнянні з минулим роком.

4. По елементу “Паливо” перевитрати склали 43,9 тис. грн. (38,5%) у

звязку зі збільшенням ціни на дизельне паливо проти плану на 22,7%, збільшенням програми ремонту тепловозів та перевитратами дизельного палива до плану.

Норма витрат дизельного палива на виконану програму ремонту згідно Інструкції ЦТ-0078 складає 46,7 т, фактично витрачено 43,7 т (93,6% від норми), планом доведено 38,7 т.

До 2005 року збільшення витрат на 47,3 тис. грн. (42,8%) у зв’язку з ростом ціни на паливо на 23,8% та збільшенням програми ремонту на 1 од. ПР-3 ТЕП70 та 5 од. ПР-3 ЧМЕ3.

5. По елементу “Електроенергія” економія склала 1,9 тис. грн. у звязку

з корегуванням програми ремонту в сторону зменшення (ПР-1 тепловозів на 8 одиниць).

До 2005 року збільшення витрат на 2,7 тис. грн. (13,9%) у зв’язку з ростом ціни на електроенергію на 18,5%.

6. По елементу “Інші” перевитрати склали 171,1 тис. грн. за рахунок збільшення суми витрат на ремонт, переданих з інших депо Південної залізниці на 1002,3 тис. грн. проти плану (ТЧ-3 – на 729,5 тис. грн., ТЧ-12 – на 492,9 тис. грн.).

До минулого року витрати збільшилися на 2279,9 тис. грн. у зв’язку зі збільшенням витрат на ремонт, переданих з інших депо Південної залізниці на 1398,9 тис. грн. та суми стороннього підряду на 1372,6 тис. грн (заводський ремонт – на 1048,9 тис. грн., підряд по очисним спорудам – на 323,7 тис. грн.).

Важливим показником ефективності роботи підприємства та використання коштів локомотивним депо є собівартість перевезень – це сума всіх експлуатаційних витрат підприємства, що приходиться на одиницю продукції (роботи). У локомотивному депо визначають планову і звітну собівартість узагальненого виміру роботи – 1000 т.км брутто у всіх видах руху:

(1)

де: – загальна сума експлуатаційних витрат, руб.;

-тонно-кілометри брутто.

Крім того, планується собівартість вимірників експлуатаційної роботи і собівартість одиниці поточного ремонту і технічного обслуговування.

Собівартість кожного виду експлуатаційної роботи визначається розподілом витрат, віднесених на визначений вид роботи, на величину вимірника.

Собівартість перевезень локомотивного депо наведені у таблиці 1.8.

Таблиця 1.8 – Собівартість перевезень

Найменування показника Звіт 2005 р. 2006 р. % до плану % до 2000 р.
План Звіт
Собівартість перевезень на 1000 т-км брутто 14,56 18,80 17,70 94,1 121,6

Собівартість експлуатаційної роботи залежить від ряду факторів: від роду тяги, потужності рухомого складу, показників використання рухомого складу та ін.

Найважливішими шляхами зниження собівартості перевезень є зріст продуктивності праці, поліпшення використання локомотивного парку, упровадження досягнень науково-технічного прогресу.

На рисунку 6 наведено структуру експлуатаційних витрат у 2006 році за питомою вагою, яку займають витрати за елементами.

Рисунок 6 – Кругова діаграма ваги експлуатаційних витрат

З аналізу кошторису видно ефективність електричної тяги в порівнянні з дизельною. Так, при виконанні з електротяги обсягу перевезень у 1,8 рази більше, ніж з тепловозної тяги, витрати на електроенергію для тяги поїздів у 3,5 рази або 12 446,3 тис. грн. менш, ніж на паливо з дизельної тяги.

1.4.1 Фінансовий план та його аналіз

Фінансовий аналіз - це глибоке вивчення даних звітності. Аналіз господарської діяльності локомотивного депо є засобом систематичного всебічного контролю і перевірки виконання плану. Головною задачею аналізу є виявлення невикористаних внутрішніх резервів. Для цієї мети і здійснюється перевірка виконання плану по кількісних і якісних показниках. Охарактеризувати фінансове положення підприємства – значить, дати оцінку виконання фінансового плану.

Аналіз виробничо-фінансової діяльності дає можливість підвести підсумки роботи локомотивного депо, розробити заходу щодо подальшого підвищення ефективності роботи. Однак такий аналіз не дає можливості вжити оперативних заходів по ліквідації можливих недоліків у момент їхнього виникнення. Тут великого значення набуває поточний аналіз експлуатаційної роботи депо, ділянки за декаду, добу.

Згідно наказу № 256 – Ц “Укрзалізниці” пункту 3 “Про зміни принципів організації фінансування структурних підрозділів основної діяльності залізниць”, починаючи з першого кварталу 1997 року фінансування відособлених структурних підрозділів здійснюється відповідно до кошторису експлуатаційних витрат без утворення фінансового результату, тобто доходи плануються на рівні витрат.

Прибуток, тобто перевищення доходів над витратами, планується тільки з підсобно-допоміжної діяльності та іншої операційної діяльності.

Загальний фінансовий результат роботи локомотивного депо складається з прибутку по підсобно-допоміжній діяльності та іншій діяльності за мінусом витрат по операційній діяльності.

Основні фінансово-економічні показники по локомотивному депо Лозова за 2006 рік в порівнянні з планом та з 2005 роком наведено у таблиці 1.11.

Таблиця 1.11 Основні фінансово-економічні показники за 2006 рік.

Найменування Показники, тис. грн. Відхилення, %
2005 р. 2 006р.
Звіт План Звіт від плану від звіту
ДОХОДИ          
Від перевезень 39944.3 45870.5 51851.3 113.0 129.8
Від ПДД 1794.9 1439.7 1964.1 136.4 109.4
в т. ч. на сторону 1793.8 1438.7 1476.4 102.6 82.3
Від іншої операц. діяльності 108.1   134.1 219.8 124.1
Інша діяльність 436.4       120.8
Разом 42283.7 47411.2 54476.5 114.9 128.8
           
ВИТРАТИ          
Від перевезень 39944.3 45870.5 51851.3 113.0 129.8
Від ПДД   1174.6 1654.2 140.8 110.3
в т. ч. на сторону 1498.9 1174.6   100.5 78.7
Від іншої операц. діяльності   140.1 185.5 132.4 88.8
Інша діяльність 353.6   463.3 1286.9 131.0
Разом 42006.9 47221.2 54154.3 114.7 128.9
           
ФІНАНСОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ          
Від перевезень          
Від ПДД 294.9 265.1 309.9 116.9 105.1
в т. ч. на сторону 294.9 264.1 296.4 112.2 100.5
Від іншої операц. діяльності -100.9 -79.1 -51.4 65.0 50.9
Інша діяльність 82.8 4,0 63.7   76.9
Разом 276.8 190,0 322.2 169.6 116.4
           
Надзвичайні витрати     33.4    
Фінансовий результат          
після оподаткування 276.8 190,0 288.8 152.0 104.3

В 2006 р. при запланованому фінансовому прибутку 190,0 тис. грн. одержано прибуток 288,8 тис. грн., що становить 152,0% до плану, в тому числі:

- з експлуатації одержано нульовий результат згідно доведеного кошториса;

з підсобно-допоміжної діяльності одержано прибуток 309,9 тис. грн., що складає 116,9 % до плану;

з іншої операційної діяльності збиток складає 51,4 тис. грн. за рахунок

виплати матеріальної допомоги непрацюючим, витрат на здешевлення побутового палива, на безкоштовні квитки, відрахування профкому;

з іншої діяльності одержано прибуток 63,7 тис. грн. від оприходування

старопридатних запчастин.

Також депо мало надзвичайні витрати у сумі 33,4 тис. грн. від незапланованої роботи локомотивних бригад влітку 2006 р. по станціям Мелітополь–Федорівка (при ліквідації стихійного лиха по ст. Новобогданівка).

З підсобно-допоміжної діяльності одержане доходів від робіт та послуг в сумі 1964,1 тис. гри., що складає 136,4 % до плану. В порівнянні з минулим роком доходи збільшилися на 9,4%.

Одержані доходи розподілилися наступним чином:

паливне господарство – 212,7 тис. грн. за рахунок відпуску вугля

населенню;

господарство робітничого постачання (їдальня) – 281,8 тис. грн.;

ремонт локомотивів – 506,1 тис.грн. (ремонт ПР-3 ВЛ11 для

Придніпровської залізниці, ПР-2 ЧМЕ3 для УДЦ «Укрспецвагон», ПР-3П ЧМЕ3 для НВП “Електропривід”, ПР-3 ТГМ4А та ТЕМ2 для ТОВ «Магістраль-Юг»);

інші види послуг – 963,5 тис. грн., з них:

послуги локомотивів (УДЦ «Укрспецвагон», Південно-Східна

залізниця) – 863,7 тис. грн.

ремонт вузлів та агрегатів (електричних машин) – 53,2 тис. грн.;

технічний огляд локомотивів, навчання та іспити локомотивних

бригад (ДП «Хімпром») – 30,2 тис. грн.

реклама – 16,4 т. грн.

Рентабельність послуг в цілому склала 18,7%, стороннім (нетранспортним) організаціям –30%.

Аналіз плану по труду.

Аналіз продуктив ності праці і заробітної плати дозволяє визначити, наскільки ефективно використовуються на підприємстві трудові ресурси, ощадливо витрачається фонд заробітної плати, та виявити внутрішні резерви росту продуктивності праці.

Основні задачі аналізу продуктивності праці і фонду заробітної плати:

-оцінка змін рівня продуктивності праці на підприємстві і у його

підрозділах, аналіз факторів, що впливають на продуктивність праці, виявлення резервів подальшого її підвищення;

-вивчення чисельності, складу і структури робочої сили,

використання робочого часу, відповідності кваліфікації робітників виконуваній роботі, умов праці і відпочинку;

-вивчення даних про витрати фонду оплати праці в цілому

по підприємству і окремим підрозділам, категоріям працівників, динаміки середньої заробітної плати, вплив відхилень чисельності працівників і середньої заробітної плати на витрату фонду оплати праці, вивчення темпів росту заробітної плати.

Продуктивність праці — основний показник ефективності суспільного виробництва.

Продуктивність праці не тільки характеризує кількість продукції, виробленої в одиницю часу, але і визначає витрати робочого часу, а відповідно і витрата заробітної плати на одиницю продукції. Тому аналіз продуктивності праці тісно зв'язаний з аналізом використання фонду заробітної плати, у ході якого особливу увагу приділяють відповідності темпів їхнього росту.

При аналізі фонду заробітної плати виявляють абсолютне і відносне відхилення його фактичної величини від планової в цілому по підприємству (дорозі, відділенню), його підрозділам, окремим професіям. Перелік факторів, що впливають на фонд заробітної плати, приведений на рисунку 7.

Рис. 3 Фактори впливу на фонд заробітної плати

Абсолютне відхилення визначається як різниця між фактично нарахованим фондом заробітної плати і плановим. Відносне відхилення являє собою різницю між фактично нарахованим фондом заробітної плати і плановою його величиною, скоректованої на відсоток виконання завдання по обсягу перевезень. Однак абсолютні перевитрати чи економія не враховує впливу обсягу перевезень, що може бути і більше, і менше планового.

Щоб врахувати цей вплив на витрати по оплаті праці, з фактичними зіставляють планові витрати, скореговані на виконаний обсяг перевезень

Завдання по росту продуктивності праці, як і плановий фонд оплати праці, ліміт чисельності робітників та службовців, затверджується підприємствам вищестоящою організацією.

У плані указуються фактори, що забезпечують намічений ріст продуктивності: збільшення обсягу перевезень, впровадження нової техніки, підвищення фондовіддачі, скорочення ручної праці, механізація й автоматизація робіт, впровадження передових методів організації праці, раціональне використання робочого часу, розвиток трудового змагання, а також закріплення кадрів, ріст їхньої кваліфікації, поліпшення культурно-побутових умов. Відповідно і аналіз продуктивності праці варто робити, вивчаючи вплив кожного фактора окремо.

Аналіз виконання плану по праці — основа виявлення внутрішніх резервів у використанні трудових ресурсів, раціонального використання працівників і їхнього робочого часу. Систематичне вивчення динаміки продуктивності праці, причин, що обумовили її відхилення від планового завдання в цілому по підприємствах, окремим структурним підрозділам, господарствам, групам працівників ведучих професій, аналіз факторів, що впливають на темпи росту продуктивності праці, представляють необхідна умова для розробки заходів, спрямованих на подальше її підвищення.

Як джерела аналізу використовують дані звітів:

про чисельність працівників і фонд заробітної плати (по дорозі і

дирекціям дороги — “ЦТО 1”, по лінійних підприємствах — “УТО-1”, “АТО-1”);

про виконання норм виробітку і заробітній платі робочих окремих

професій (форми “ДТО-4”, “ТТО-4”, “ТТО-5”);

про прийом, звільнення і переміщення працівників (“УТО-8”); про

стан трудової дисципліни (“ЦТО-7” і “АТО-7”);

про виробничо-фінансову діяльність дороги, відділення дороги

(звіти БО-11, БО-19), а також матеріали ревізій і перевірок, виробничих нарад.

Враховуючи, що продуктивність праці по депо визначається кількістю тонно-кілометрів брутто, що приходиться на одного працівника в експлуатації, при аналізу продуктивності праці вивчають вплив зміни обсягу перевезень та чисельності контингенту як в цілому по депо, так і по основним його групах.

Виконання плану по продуктивності праці, середньомісячній заробітній платі, фонду заробітної плати характеризується даними, приведеними в табл. 1.12.

Таблиця 1.12 – Виконання плану по продуктивності праці

    2 005р. 2 006р. % до
    звіт план звіт плану  
ПЕРЕВЕЗЕННЯ            
Локомотивні бригади            
Обсяг продукції млн.ткм 2744.2 2433.8 2986.4 122.7 108.8
Середньооблік.            
чисельність чол.       100.5 102.1
Фонд оплати            
праці тис.грн. 3943.8 4680.0 5025.1 107.4 127.4
Середньомісяч.            
зарплата грн. 1748.1 2041.9 2181.0 106.8 124.8
Продуктивність тис. ткм          
праці брутто 14596.8 12742.4 15554.2 122.1 106.6
  на 1 роб          
Екіпіровка та подача палива            
Обсяг продукції кільк.       100.0 95.3
Середньооблік.            
чисельність чол.       100.0 93.0
Фонд оплати            
праці тис.грн. 410.4 457.3 464.1 101.5 113.1
Середньомісяч.            
зарплата грн. 795.3 952.7 966.9 101.5 121.6
Продуктивність один.          
праці на 1 роб 151.1 154.7 154.7 100.0 102.4
Технічне обслуговування            
Обсяг продукції привед. 433.77 406.34 428.73 105.5 98.8
  одиниць          
Середньооблік.            
чисельність чол.       101.7 95.3
Фонд оплати            
праці тис.грн. 758.1 884.0 890.4 100.7 117.5
Середньомісяч.            
зарплата грн. 987.1 1227.8 1216.4 99.1 123.2

Продовження таблиці 1.12

Продуктивність пр.од.          
праці на 1 роб 6.78 6.77 7.03 103.8 103.7
             
Поточний ремонт            
             
Обсяг продукції привед. 381.46 426.430 426.430 100.0 111.8
  одиниць          
Середньооблік.            
чисельність чол.       103.3 101.6
Фонд оплати            
праці тис.грн. 644.11 795.1 821.3 103.3 127.5
Середньомісяч.            
зарплата грн. 865.7 1086.2 1086.4 100.0 125.5
Продуктивність пр.од.          
праці на 1 роб 6.15 6.99 6.77 96.8 110.0
Локомотивне депо            
             
Обсяг продукції млн.ткм 2744.2 2433.8 2986.3 122.7 108.8
Середньооблік.            
чисельність чол.       100.3 100.2
Фонд оплати            
праці тис.грн. 8476.3 10282.7 10666.8 103.7 125.8
Середньомісяч.            
зарплата грн. 1220.0 1482.5 1532.6 103.4 125.6
             
Продуктивність тис. ткм          
праці брутто 4739.6 4210.7 5148.8 122.3 108.6
  на 1 роб          

Продуктивність праці для робітників локомотивного господарства вимірюється показником тонно-кілометрів брутто, які приходяться на одного працівника локомотивного господарства, зайнятих експлуатацією:

(2)

де – продуктивність праці, тис. тонно-кілометрів брутто /чол..;

– обсяг перевезень, млн..т – км. бр.;

чисельність експлуатаційного персоналу.

Як видно з таблиці, продуктивність праці експлуатаційного контингенту в цілому по депо у звітному році зросла до плану на 22,3%, до минулого року – на 8,6%.

Ріст продуктивності праці обумовлено зростанням обсягу перевезень на 22,7% до плану звітного року, та на 8,8% до минулого року.

До плану звітного року продуктивність виросла на

5148,8 – 4210,7 = 938,1 тис. т-км бр. за рахунок:

ріст продуктивності за рахунок росту обсягу перевезень

тис т-км. бр/чол

зменшення продуктивності за рахунок збільшення контингенту до плану

тис. т-км бр.

Разом ріст склав

тис. т-км. бр/чол.

або

До звіту минулого року продуктивність виросла на

5148,8 – 4739,6 = 409,2 тис. т-км бр. за рахунок:

ріст продуктивності за рахунок росту обсягу перевезень

тис. т-км. бр/чол

зменшення продуктивності за рахунок збільшення контингенту

тис. т-км. бр/чол

Разом ріст склав:

тис. т-км бр/чол.

або

Резервом збільшення продуктивності праці при збереженні чисельності контингенту є збільшення обсягу перевезень, поліпшення використання локомотивів та робочого часу.

Поліпшення використання локомотивів – це збільшення маси поїздів і технічної швидкості, проведення великовагових поїздів, суміщення технічного обслуговування та екіпірування.

Поліпшення використання робочого часу вимагає: ліквідування простоїв, зменшення слідування бригади пасажирами та скорочення часу очікування роботи.

Продуктивність праці на екіпіруванні, технічному обслуговуванні та поточному ремонту локомотивів визначається кількістю одиниць роботи, яка приходиться на одного працівника. Для екіпірування – це кількість екіпіровок за рік, для технічного обслуговування та поточного ремонту локомотивів – це кількість приведених одиниць ремонту. Приведені одиниці

визначаються добутком фізичних одиниць програми ремонту на нормативні коефіцієнти, затверджені наказом №052-ЦЗ від 15.11.02 р. Нормативний коефіцієнт визначається діленням трудомісткості даного виду ремонту на приведену трудомісткість (230 нормо-годин). Продуктивність праці залежить від доведеної програми ремонту і вцілому по ТО та ПР виконана.

Чисельність контингенту по локомотивному депо планується та враховується по трьом основним джерелам:

перевезення - 576 чол., з них ремонт основних фондів –

78 чол. (поточний ремонт локомотивів - 60 чол., ремонт будівель та споруд – 12 чол., ремонт обладнання – 6 чол.)

підсобно-допоміжна діяльність - 19 чол.

Основні виробничі групи, які відносяться до експлуатації і по яким здійснюється планування контингенту та фонду оплати праці:

локомотивні бригади – 194 чол. (машиністи та помічники машиністів

тепловозів та електровозів);

робітники, зайняті екіпіруванням локомотивів – 40 чол.

(екіпірувальники, машиніст насосної установки, машиніст компресорних установок, тощо);

технічне обслуговування – 57 чол. (слюсарі з ремонту рухомого

складу, зайняті на технічних обслуговуваннях ТО-2, ТО-3, ТО-5 та токарі з обточування колісних пар ТО-4);

поточний ремонт локомотивів – 60 чол. (слюсарі з ремонту рухомого

складу, мийники-прибиральники рухомого складу, електрогазозварювальник, токарі, зайняті на поточних ремонтах рухомого складу, коваль, заливальник свинцево-оловянистих сплавів, маляр на фарбуванні локомотивів, столяр тощо);

інші ремонти – 18 чол. (робітники зайняті на поточному ремонті

будівель і споруд - маляри, столяри, муляри, покрівельники; та зайняті ремонтом обладнання – слюсарі – ремонтники, слюсарі – електрики, тощо)

інші (обслуговування виробничих приміщень, обладнання,

утримання внутрішнього транспорту, обслуговування котельної та будинків відпочинку бригад, загальновиробничий персонал, майстри, техніки, інженери-технологи, апарат управління, тощо).

З підсобно-допоміжної діяльності депо надає послуги локомотивів, ремонт локомотивів, які не належать залізниці, ремонт електричних машин

Кваліфікація робітників локомотивного депо відповідає виконуваній роботі. Розряд робітників переглядається і підвищується при умові підвищення їх кваліфікації.

Умови праці та відпочинку додержується згідно діючого законодавства. У локомотивному депо відсутні понаднормові роботи та роботи у вихідні та святкові дні, крім тих робіт які передбачені графіком роботи. Простої та недоробки мають місце тільки в роботі локомотивних бригад у зв’язку з графіком руху поїздів.

Виконання плану з праці за 2006 рік в порівнянні з планом та з 2005 роком наведено в таблиці 1.13

Таблиця 1.13 – Виконання плану з праці

Найменування показника   2006 рік % до плану % до 2005 р
2 005р. План Право Звіт
СЕРЕДНЬОСПИСКОВА ЧИСЕЛЬНІСТЬ, усього:            
        100.5 100.5
Перевезення         100.3 100.2
Ремонт основних фондів         102.5 102.5
Адміністративний персонал         100.0 100.0
у т.ч. перевезення         100.0 100.0
Підсобно-доп. діяльність         105.9 112.5
Локомотивні бригади         100.5 101.6
У т.ч. перевезення         100.5 102.1
У т.ч. машиністи         100.0 99.1
Технічне обслуговування         100.0 93.8
у т.ч. перевезення         101.7 95.3
Екіпірування         100.0 93.0
Поточний ремонт локомотивів         103.3 101.6
ФОНД ОПЛАТИ ПРАЦІ            
Основна діяльність - усього: 8642.1 10481.9   10914.7 104.1 126.3
Перевезення 8476.3 10282.7   10666.8 103.7 125.8
Ремонт 816.7 1026.1   1062.6 103.6 130.1
Інша діяльність       2.1    
Адміністративний персонал 569.5 741.6   748.3 100.9 131.4
У т.ч. перевезення 557.1 726.0   733.0 101.0 131.6
Підсобно-доп. діяльність 165.8 199.2   245.8 123.4 148.3
Локомотивні бригади 3963.9 4680.0   5025.1 107.4 126.8
У т.ч. перевезення 3943.8 4680.0   5022.2 107.3 127.3
У т.ч. машиністи 2700.2 3103.0   3329.8 107.3 123.3
Технічне обслуговування 768.2 890.5   896.9 100.7 116.8
У т.ч. перевезення 758.1 884.0   890.4 100.7 117.5
Екіпірування 410.4 457.3   464.1 101.5 113.1
Поточний ремонт 644.1 795.1   821.3 103.3 127.5

Продовження таблиці 1.13

СЕРЕДНЬОМІСЯЧНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА   2 005р. 2006 рік % до плану % до 2005 р  
План Право Звіт  
 
Основна діяльність - усього: 1210.4 1468.1   1521.0 103.6 125.7  
Перевезення 1220.0 1482.5   1532.6 103.4 125.6  
Ремонт 861.5 1082.4   1093.2 101.0 126.9  
Адміністративний персонал 1318.3 1716.7   1732.2 100.9 131.4  
У т.ч. перевезення 1326.4 1728.6   1745.2 101.0 131.6  
Підсобно-доп. діяльність 863.5 976.5   1138.0 116.5 131.8  
Локомотивні бригади 1747.8 2041.9   2181.0 106.8 124.8  
У т.ч. перевезення 1748.1 2041.9   2179.8 106.8 124.7  
У т.ч. машиністи 2009.1 2329.6   2499.8 107.3 124.4  
Технічне обслуговування 984.9 1236.7   1225.3 99.1 124.4  
У т.ч. перевезення 987.1 1227.8   1216.4 99.1 123.2  
Екіпірування 795.3 952.7   966.9 101.5 121.6  
Поточний ремонт 865.7 1086.2   1086.4 100.0 125.5  

В цілому по депо маємо переутримання контингенту на 3 чол. у звязку з перевиконанням обсягу перевезень (локомотивні бригади: план –

191 чол., звіт –192 чол., право на виконаний обсяг – 195 чол.) та корегуванням програми ремонту в сторону збільшення (поточний ремонт локомотивів: план – 61 чол., звіт – 63 чол., право на виконаний обсяг – 65 чол.).

По фонду оплати праці маємо перевитрати у сумі 432,8 тис.грн.. до плану у зв’язку зі збільшенням чисельності (598 чол. проти 595 чол. по плану).

Середньомісячна заробітна плата в цілому по депо становить 1521,0 грн., що на 52,9 грн. вище плану у звязку з перевиконанням обсягу перевезень

До минулого року ріст середньомісячної заробітної плати по депо склав 25,7% у зв’язку з підвищенням годинних тарифних ставок і посадових окладів згідно наказів Укрзалізниці.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 1717 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.049 с)...