Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12. Злочини проти безпеки виробництва



Задача 1. П., що керував проведенням робіт по газифікації с. Вишнивці Вінницької області дав вказівку Р. зробити підкоп під автомобільною дорогою та прокласти у тунелі газову трубу. Р., роблячи підкоп, викидав грунт на узбіччя дороги і частково на проїжджу частину з обох боків. Оглядаючи місце проведення підкопу майстер РайДУ Д. неодноразово вказував П., що місце підкопу треба обгородити. Проте П. на зауваження не реагував. Одного вечора, П. та К., проходячи вздовж дороги, та не помітивши підкопу, впали на дно тунелю, отримавши тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 2. Бажаючи прискорити процес подання будівельних матеріалів на споруду, що будувалася бригадир Я. дав розпорядження двом робітникам Х. та Т. закидувати цеглу на другий поверх споруди. Т. хотів рвучко жбурнути чергову цеглину, але не розрахував її ваги, розтягнув м‘язи і травмував руку. Ц., яку він кинув, замість другого поверху споруди полетіла вгору і впала на ногу Х. При цьому Х. були заподіяні тілесні ушкодження середньої тяжкості. Сам Т. був непрацездатний 7 днів.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 3. На спеціальному майданчику, який належав одній з шахт об‘єднання Донецьквугілля, знищувались вибухові речовини у яких закінчився термін зберігання. Внаслідок порушення встановлених правил користування вибуховими речовинами стався вибух однієї тони вибухівки, внаслідок чого загинуло два робітника підприємства і було пошкоджено виробничий корпус. Начальник ділянки С., порушуючи вимоги інструкції при проведені вибухових робіт особисто ними не керував.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 4. При відсутності з боку головного інженера кар’єроуправління Г. належного контролю за радіоактивними елементами, під час проведення ремонту шнекового комбайну з нього одним з робітників був знятий дозиметр з ампулою радіоактивного цезію-137. Ампулу він викинув у купу щебеню. Через деякий час зникнення ампули було виявлено. Знайти її не вдалося. Як виявилося пізніше, при будівництві житлового будинку разом з щебенем була зацементована в стіну будинку. Внаслідок радіоактивного опромінення, протягом п‘яти років в цьому домі померло чотири мешканців.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 5. Керуючи будівельними роботами по зведенню бурякосховища, всупереч вимогам будівельних норм і правил, І. допустив до виконання цих робіт робітників без захисних пристроїв і засобів. Внаслідок цих порушень бригадир А., який працював без захисного пояса, впав з висоти п`ять метрів і одержав тяжкі тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 6. Т., який працював бригадиром будівельного управління, не дав вказівку під час будівництва житлового дому, обгородити отвір в перекритті над сходами. У цей отвір впав каменяр Ф. і від отриманих пошкоджень, не приходячи в свідомість, помер.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 7. Завод іграшок випускав дитячі автоматичні рушниці, які стріляють невеликими гумовими кульками. В інструкції по використанню було вказано, що вони призначені для дітей віком 8-10 років і є безпечними для людини при дальності пострілу не менш як 2 м. На цю іграшку завод-виробник мав сертифікат відповідності стандартам безпеки.

В прокуратуру міста надійшли заяви від кількох батьків, чиї малолітні діти отримали пошкодження та вади (декільком з них було вибито око) в результаті використання автоматичних рушниць. При цьому батьки стверджували, що дані наслідки викликані надмірною жорсткістю використаних в іграшках кульок.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 8. Майстер ЖЕО У. не забезпечив необхідної безпеки під час скидання снігу з покрівлі дому, внаслідок чого кригою було смертельно травмовано С. Скидав сніг Щ., який виконуючи роботу, не проявив належної обережності.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 9. Начальник цеху К. не контролював роботу по охороні праці, часто сам грубо порушував правила техніки безпеки. Майстер П., з відома начальника цеха, неодноразово запізнювався на роботу, внаслідок чого робітники залишались без технічного керівництва. Склалася така обстановка, коли кожний робітник мав доступ в любе приміщення цеху. Учень електрослюсаря А. без виробничої необхідності зайшов в пункт управління електроплавильної печі. Не маючи необхідних знань та опиту праці на цій дільниці, він доторкнувся до об`єкту, який знаходився під напругою. Внаслідок чого був відкинут до стіни, впав і отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача10. Бригадир комплексної бригади сільськогосподарського підприємства Т., відповідальний за додержання правил техніки безпеки в бригаді, послав робітниць М. і В. виносити картоплю із земляного льоху, який перебував в аварійному стані. Під час їх роботи стеля льоху завалилась. Робітниць засипало землею. М. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження, а В. від заподіяних тілесних ушкоджень померла.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 11. Капітан катера А. та його помічник Д. виз­нані винуватими в тому, що всупереч правилам техніки безпеки на суднах флоту рибної промисловості України намагалися ривком зняти з мілини сейнер «Вогник». Внаслідок цього буксирний трос обірвався і кінцем ударив матроса П., який від заподіяних йому тілесних ушкоджень помер.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 12. Диспетчер порту і виконавець робіт Г. на порушення техніки безпеки в морських портах не проінструктував зміну вантажників про порядок розвантаження пароплава «Чкаловськ», а також призначив сигнальником вантажника А., не обізнаного з правилами сигналізації. Останній, всупереч цим самим правилам, подав кранівникові неточну команду, не супроводжуючи її жестами рук, — підвести грейфер у бік ван­тажників, що перебували в трюмі пароплава. Внаслідок цього грейфером, поданим за сигналом А. на значно більшу, ніж було потрібно, відстань, були притиснуті до перегородки трю­му вантажники, одному з яких при цьому було заподіяно тяжкі, а іншому — середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 13. Комендант будинку У. не забезпечив необхідної безпе­ки під час скидання снігу з даху будинку, внаслідок чого скину­тою крижиною було смертельно травмовано С. Скидав сніг Ч., який, виконуючи цю роботу, не виявив належної уваги.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 14. Начальник транспортного цеху Ф. без технічної до­кументації і необхідних креслень переобладнав машину ЗИЛ-164 на смоловозку та дозволив її експлуатацію без приймання спеціальною комісією і дозволу головного інженера заводу. Не забезпечений спецодягом і необхідними захисними засобами шофер Г., зливаючи відходи через недосконалу трубу смоловозки, дістав опіки другого ступеня.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 15. Бригада монтажників міняла опори контактної мережі на залізниці. За інструкцією про це слід було доповісти черговому диспетчеру. Не зробивши цього, прораб дільниці Є. дав вказівку зростити дроти і закріпити їх на опорах до ізоляторів. З'єднуючи дроти без гумових рукавиць, яких не виявилося в бригаді, монтер М. був смертельно уражений струмом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 16. На одному із суден у морському порту м. Керчі отруїлися кілька чоловік. їх у тяжкому стані було доставлено до лікарні. Розслідуванням встановлено, що за два дні до цього на судні здійснювалася фумігація (знезаражування) від небезпечного карантинного шкідника — карпового жука. При цьому було порушено спеціальні правила: не було організовано достатньої вентиляції приміщень, наявність бромметилу визначали без урахування погодних умов, балони з ним не прогрівали, а фумігацію здійснювали аварійним способом, розливаючи фумігант. Не встановивши наявності отрутохімікатів, начальник фумігаційного загону держінспекції з карантину рослин Л., який керував роботами, дав дозвіл на заселення судна. Коли було включено опалювальну систему судна, бромметил почав випа­ровуватися, що й стало причиною отруєння деяких членів ко­манди судна.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 17. Прораб асфальтобетонного заводу М. грубо порушив правила техніки безпеки при будівництві, ремонті й утриманні автомобільних шляхів, не виконав вказівки інспектора держсільелектронагляду та головного механіка тресту огородити трансформатор та навісити замки на розподільчий прилад і хвіртку огорожі. М., давши завдання теслі заводу С. відремонтувати огорожу трансформатора, не проінструктував його щодо особливостей роботи на цьому об'єкті, не сповістив елект­ромонтера заводу Т. про ремонтні роботи і необхідність зняття напруги з трансформатора на час цих робіт. С., незнаючи правил техніки безпеки, підняв матеріал на майданчик трансформатора і був смертельно уражений електрострумом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 18. Як інженер-електрик промислового об'єкта, К. був зобов'язаний контролювати дотримання правил техніки безпе­ки працівниками бригади електромонтерів, які забезпечують роботу трансформаторної будки, розташованої поблизу житлового масиву. 6-річний Ю., граючись біля трансформаторної будки, закинув іграшковий пістолет на дах розташованих біля задньої стінки статичних конденсаторів. Він виліз на огорожу, встановлену навколо будки, намагаючись палицею із вбитим у неї цвяхом дістати іграшку, пробивши при цьому ізоляцію. Б. був смертельно уражений електрострумом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 19. На заводських шляхах азотнотукового заводу формував­ся ешелон цистерн з нашатирем. Унаслідок порушення правил руху під час цих робіт ешелон зіткнувся з вагоном, що перебу­вав під навантаженням. Вагон змістився, зрушивши транспортер, з допомогою якого здійснювалося навантаження, а той за­чепив опорну цегляну колону навантажувального майданчика і зруйнував її. Цеглинами з колони було смертельно травмовано вантажника. Зіткнення допустив машиніст локомотива Ш.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 20. Під час бурі вітер зірвав електричний провід, який провис біля заводської огорожі. Пройшло п'ять годин. Робітник К. після закінчення роботи, щоб скоротити шлях додому, намагався перелізти через огорожу. У темряві він доторкнувся до проводу і був смертельно уражений електрострумом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 21. Майстер лісодільниці М. запропонував С. працювати на лебідці, шестерні передачі якої не були закриті захисним кожухом. Саме робоче місце було захаращене й забруднене. Під час роботи лебідчик С. зробив різкий рух, посковзнувся на брудному вологому ґрунті і впав правим ліктем на шестерні лебідки, діставши смертельну травму.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 22. Начальник зміни електроцеху заводу Р. направив монтера для ремонту вимикача високої напруги. Усупереч правилам техніки безпеки він не вимкнув струм на лінії вимикача. Монтер, впевнений у тому, що струму в мережі немає, доторкнувся до проводу й дістав тяжку травму. Р. пояснив, що хоч він і забув вимкнути струм, але і сам монтер виявив грубу необережність. За що і як повинен відповідати Р.? Чи зміниться квалі­фікація його дій, коли у справі буде встановлено, що монтер відповідно до правил техніки безпеки повинен був, перш ніж розпочати ремонтні роботи, перевірити, чи не перебуває провід під струмом?

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 23. Начальник цеху Р. і механік цеху В., відкривши люк бензоцистерни, в якій накопичилися гази, залишили її без нагляду, не наповнивши водою для видалення залишків бензину. Робітник цеху Ф., самовільно залишивши робоче місце, зайшов у бензосховище і, спустившись у цистерну, отруївся шкідливими газами. Під час спроби врятувати Ф. загинув також інший робітник — Н.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.

Задача 24. Начальник цеху К. не контролював роботу з охорони праці, нерідко сам грубо порушував вимоги техніки безпеки. Майстер П. з відома К. часто запізнювалася на роботу, внаслідок чого робітники залишалися без технічного керівництва. Створилася така обстановка, коли кожен робітник мав доступ до будь-якого приміщення цеху. Учень електрослю­саря А. без виробничої потреби зайшов до пункту управління електроплавильної печі. Не маючи необхідних знань і досвіду роботи на цій дільниці, він доторкнувся до шин під високою напругою і був смертельно уражений струмом.

Дайте кримінально-правову характеристику вчиненого.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 566 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...