Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Які переваги та недоліки має МП «Біологія» в НаУКМА у порівнянні з іншими університетами?



Чим МП у нас відрізняється від інших університетів? Важко сказати чим саме, але як я вже зазначала, в інших вищих навчальних закладах є окремі МП з вузькою спеціалізацією. В нас вивчаються базові біологічні дисципліни на молекулярно-клітинному та генетичному рівнях. Наприклад, в нашій магістерській програмі є курс «Генетика мікроорганізмів», а також «Молекулярна біологія вірусів». Вони поглиблюють курси «Мікробіологія» та «Вірусологія», які вивчаються в бакалавраті, саме в молекулярно-генетичному напрямку. На МП є також окремий курс з вивчення біохімії білків. Велика увага приділяється розгляду різноманітних генетичних, біохімічних та молекулярних аспектів. Це, власне, було по-перше.

По-друге, студентів у нас небагато. Студенти у нас непогані. Про студентів, які після закінчення нашого бакалаврату йдуть кудись в інші університети, ми мало що знаємо. Натомість, про випускників нашої МП, ми дуже часто чуємо позитивні відгуки та характеристики від тих наукових установ в яких вони працюють після закінчення МП. Щоразу, коли відбувається ДЕК, члени комісії часто відмічають високий рівень підготовки наших студентів. Також, вони підкреслюють, що рівень знань наших студентів набагато вищий ніж в інших університетах. Це стосується як бакалаврату так і МП. Саме тому, що студентів у нас небагато і ми працюємо над вихованням кожного із них, як-то так виходить, що ми бачимо їх майбутніми науковцями і саме в цьому напрямку їх готуємо. Саме це є друга особливость нашої МП.

Ми звертаємо велику увагу на те, щоб наші студенти активно використовували на практиці свої інтелектуальні надбання. Ми привчаємо студентів працювати якісно. Тому, наші випускники МП набувають високу «ринкову вартість» і конкурентоспроможність. Їм нічого не варто, поїхати з-за кордон, скажімо в Європу чи Америку, і вступити там на PhD. Самі наші студенти, які повертаються з-за кордону говорять про те, що вони здатні вільно на високому рівні працювати в іноземних наукових установах, не поступаючись рівнем підготовки і знаннями іншим студентам.

Ми привчаємо своїх студентів читати, аналізувати, вільно висловлювати свої думки, і не просто висловлювати, а й вміти їх конструктивно представляти. Наприклад, вже 2 роки, нами уведено у практику, проведення на МП науково-дослідницького семінару. Під час цього семінару студенти аналізують чужі наукові роботи, автореферати дисертацій, у даному випадку вони виступають як опоненти. Крім того, студенти самі мають чудову нагоду представити свою наукову роботу, пояснити зміст свого експерименту, вміти захистити свою думку або ж погодитись з недоліками, оскільки в цей самий час інші студенти можуть і повинні виступати з критикою роботи. Тож, студент що представляє свої наукові досягнення, повинен вміти відстояти і пояснити свою точку зору, брати до уваги зауваження та думки інших, частково переосмислити свою роботу і виявити причини своїх помилок. Отже третя особливість нашої магістерської програми – формування навиків конструктивного рішення завдань, які виникають перед фахівцем, при цьому він може і не бути науковцем. Таки риси високо цінуються на ринку праці.

Звичайно, після закінчення МП, ми дуже хочемо бачити наших студентів науковцями. Однак, це зовсім не означає, що наш студент не може піти працювати на фірму чи виробництво де на практиці не використовується наукова діяльність.

Наші курси на МП побудовані таким чином, що ми не навчаємо студентів за підручниками чи посібниками. Кожен викладач, що веде свій курс, слідкує за науковими досягненнями, статтями, сучасними дослідженнями у тій галузі яку він представляє. Тому, ми навчаємо наших студентів шукати, читати і головне правильно аналізувати наукову літературу. Ми привчаємо їх не боятись літератури і адекватно сприймати статтю, наскільки новою за методами та постановкою проблеми вона б не була..

Загалом, коли МП «Біологія» лише починалась, я собі думала, що певно це велика вада і недолік, що сама програма магістеріуму не включає у себе практичних занять. Але, згодом, зовсім скоро, я це цілком переосмислила, і позбулась цієї думки, зрозумівши, що це зовсім не біда. Однак відсутність практичних робіт стосується лише МП, але в жодному разі не бакалаврату де цей вид робіт є цілком необхідним оскільки студенти мають вчитись постановці експерименту, організації своєї роботи.

Часто студенти вважають, що найкраще зробити МП у вигляді програми представленої комплексом сучасних експериментальних методів дослідження, запрошувати різних професорів які б ділились своїм досвідом у постановці експерименту. Я думаю, що це неправильно, оскільки біологія динамічна наука і її методи швидко змінюються. Більше того, один науковий інститут спеціалізується на дослідженнях, що використовують певну групу методів, які не використовують в іншому інституті. Окрім того, сучасні методи дослідження дуже дорогі, і тому це було б цілком нераціонально витрачати усі кошти (яких і так мало) на МП. Доцільніше буде проводити практичні роботи на бакалавраті, ніж на МП.

Кожен дослідник, що розробляє конкретну тематику, послуговується певним набором методів. Часто, за браком фінансування, він не може всі їх втілити у тому науково-дослідному інституті у якому він працює. Тому, він може виїздити з-за кордон, на певний час у ті наукові установи з якими співпрацює його інститут (наприклад в Англію, Францію, Німеччину, Америку), і продовжувати свої дослідження там. Потім, повертатись у свою країну, у свій інститут, і захищати тут свою роботу. Це є абсолютно нормальною і прийнятною практикою.

Тому, передусім, нам важливо дати своїм студентам теоретичне підгрунття, сучасний зріз знань. Головне – це вміти конструктивно орієнтуватись у сучасних знаннях і вміти їх застосовувати у житті, на практиці. Наша задача – спонукати студентів брати у цьому активну участь, щоб вони були висококваліфікованими спеціалістами. Тож, ми і надалі будемо розвиватись саме у цьому напрямку. Зараз вік біології, оскільки біологи у сучасному світі потрібні абсолютно усюди.

Роботу у науковому інституті перетворює дослідника на вузькоспеціалізовану людину. Тож хоча б прийти туди Ви маєте із широкою освітою. Це дає можливість працювати Вам якісно, зі знаннями, із фантазією і головне без обмеження у вузькій спеціалізації.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...