Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навантаженнь на несучі елементи резервуару



Розрахунок резервуарів повинен здійснюватися з урахуванням таких випадків завантаження:

- резервуар заповнено водою, але не обсипаний ґрунтом (гідравлічні випробування) (рис. 5.1, а);

- резервуар обсипаний ґрунтом, але не заповнено водою (стадія зведення) (рис. 5.1, б);

- резервуар заповнено частково або повністю технологічною рідиною і обсипаний ґрунтом (стадія експлуатації) (рис. 5.1, в).

Покриття резервуарів розраховують на власну масу конструкцій і ґрунтової засипки (утеплювача); снігове навантаження, відповідне кліматичному району будівництва; тимчасове навантаження на поверхню обваловки і вакуум, що виникає під час спорожнення закритих резервуарів.

Стіни резервуарів розраховуються на вертикальні навантаження від покриття; гідростатичний тиск рідини; активне бічний тиск ґрунтової засипки і тиск від навантаження на призмі обвалення; температурні дії; вітрове навантаження (для наземних споруд).

Днища резервуарів розраховуються на тиск ґрунтових вод і навантаження від покриттів і тиску ґрунту, що передаються на днище через внутрішні колони та стінові панелі.

Крім того, не заповнений водою резервуар перевіряють на спливання при наявності близько розташованих ґрунтових вод і сейсмічні впливи, якщо район сейсмічний.

Розрахункове навантаження на стіни приймається рівним гідростатичному тиску води, заповненої до верхньої позначки стін. Рівень рідини в стадії експлуатації резервуару приймається нижче верху стін на 200 мм. Цьому рівню відповідає характеристичне значення навантаження від гідростатичного тиску, яке приймається в розрахунках за другою групою граничних станів.

При визначенні навантажень від активного тиску засипки характеристики ґрунтів засипки беруть за характеристиками тих же ґрунтів в непорушеному стані, примножуючи на коефіцієнти 0,9 для «φ» (кут внутрішнього тертя ґрунтів) і 0,5 для «с» (питоме зчеплення ґрунтів). При цьому ґрунти засипок повинні бути ущільнені при зведенні резервуарів до 95% від питомої ваги ґрунту в непорушеному стані.

Бічний тиск ґрунту і завантаження від транспортних засобів визначаються відповідно до вказівок СНиП 2.09.03-85.

Рисунок 5.1 – Розрахункові схеми резервуарів:

І – відкриті резервуари; ІІ – закриті резервуари; а - резервуар заповнений водою, але не обсипаний ґрунтом; б - резервуар обсипаний ґрунтом, але не заповнений водою; в - резервуар заповнено водою частково або повністю та обсипано ґрунтом; 1 - гідростатичний тиск рідини; 2 – горизонтальний активний тиск ґрунту; 3 – горизонтальний тиск ґрунту від навантаження на поверхні; 4 - вертикальне навантаження від технологічного обладнання; 5 – вертикальне навантаження від покриття; 6 – вертикальний тиск від засипки та тимчасового навантаження





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...