Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПРЯМОКУТНИХ резервуарів



Прямокутні резервуари ефективні для ємностей об'ємом 6000 м3 та більше, а також для ємнісних споруд всередині приміщень. Прямокутна форма дає можливість просто і компактно конструювати споруда в цілому.

Днища таких резервуарів звичай проектуються плоскими, але для збільшення об’єму споруд та зменшення навантажень на стінові панелі днища можуть виконуватися з внутрішніми укосами.

Покриття стінових монолітних резервуарів можуть бути ребристими з кроком колон 6х6 м і безбалковими з сіткою колон 4х4 м (рис. 3.1). Монолітні стіни висотою до 4 метрів проектуються гладкими, при більшій висоті - з ребрами жорсткості.

У збірних типових резервуарах габаритні розміри уніфіковані, що дозволяє використовувати при конструюванні покриттів ригелі та плити багатоповерхових виробничих будівель. Збірні покриття резервуарів проектуються плитно-балочними з сіткою колон 6х6 м і безбалковими з сіткою колон 4х4 і 6х3 м (рис. 3.2).

Рисунок 3.1 – Прямокутний монолітний резервуар:

а – план при варіанті з ребристим покриттям; б – теж з безбалковим

Рисунок 3.2 – Прямокутний збірний резервуар:

а – план при варіанті з плитно-балковим покриттям; б – теж з безбалковим покриттям

Монолітні стіни резервуарів приймають товщиною не менше 140 мм. При товщині стін до 140 мм зазвичай застосовують одиночну арматуру, а при товщині більше 140 мм - подвійну. Стіни невеликих резервуарів виконують однакової товщини по всій висоті.

В прямокутних відкритих резервуарах розбивочні осі суміщають з геометричними осями внутрішніх стін і колон (рис. 3.3,в), а для зовнішніх - відстоять на 140 мм від внутрішньої вертикальної грані зовнішніх стін (рис. 3.3,а). У закритих ємностях розбивочні осі також поєднуються з геометричними осями внутрішніх стін і колон (рис. 3.3,в), а прив'язка зовнішніх стін здійснюється залежно від конструктивного рішення покриття, виходячи з надійного обпирання елементів покриттів на стіни (рис. 3.3, б).

Рисунок 3.3 – Прив'язка стін до розбивочних осях:

а – відкриті резервуари; б – закриті резервуари; в – внутрішні перегородки

Товщину стінок монолітних резервуарів визначають розрахунком по розкриттю тріщин, а їх армування - по міцності на гідростатичний тиск рідини і бічний тиск ґрунту. Стінки армують двома сітками з вертикальною робочою арматурою. Конструкція і армування днища і покриття резервуара аналогічні монолітним перекриттям багатоповерхових будівель.

Слід уникати заглиблення резервуарів нижче рівня ґрунтових вод, оскільки при цьому ускладнюється виробництво робіт (необхідно водозниження на період зведення), обтяжується конструкція днища (воно має сприймати тиск води знизу), необхідно влаштування обклеювальної багатошарової гідроізоляції резервуара від ґрунтових вод.

Заглиблені резервуари зазвичай виконують з плоскими покриттям і днищем для збільшення ємності резервуару з внутрішніми укосами по периметру стін. Для підтримки стаціонарного теплового режиму всередині резервуару покриття утеплюють шаром ґрунту товщиною зазвичай 0,5; 0, 75 та 1 м (в курсовому проекті висота приймається за початковими даними без врахування теплового режиму) або ефективними утеплювачами - ніздрюватими бетонами, керамзитом і т.п.

Для доступу людей всередину резервуару і пропуску вентиляційних шахт в покриттях влаштовують отвір (в курсовому проекті рекомендується передбачити отвір 800х800 мм). В днище роблять приямок глибиною до 1 м на випадок чистки і повного спорожнення.

В резервуарах великої довжини через кожні 54 м передбачають температурно-усадкові шви, конструкції яких показані на рис 3.4.

Рисунок 3.4 - Конструкції температурно-усадкових швів резервуарів:

а, б - зі сталевими компенсаторами; в - з гумовою трьохкулачковою шпонкою;

1 - торкрет-штукатурка; 2 - закарбування азбестом; 3 - забивання азбестовою прядкою, просоченої бітумом; 4 - компенсатор з листової нержавіючої сталі товщиною 1... 2 мм (або зі звичайної оцинкованої сталі); 5 - підготовка; 6 - пісок; 7 - руберойд; 8 - бетонна підготовка; 9 - асфальтові плити; 10 - трьох кулачкова гумова шпонка; 11 - внутрішня грань; 12 - стіна; 13 – днище

Рисунок 3.5 - Конструкції капітелей





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 577 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...