Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Необхідність і форми міжнародного співробітництва у вирішенні глобальних проблем



Глобальні проблеми - це нехаотичні явища і процеси: вони тісно взаємопов'язані. Для їх вирішення потрібні нові підходи практичні заходи, які б виходили у цілісності світу, необхідності співробітництва в планетарному масштабі.

Між країнами світового співробітництва існують суперечності, що часто призводять до регіональних і міжрегіональних конфліктів із застосуванням зброї. У XXI столітті глобальні проблеми ставлять перед людством завдання, яке має доленосне значення: подолати політичні і воєнно-політичні суперечності і конфлікти заради успішного вирішення глобальних проблем. Треба будь-що зберегти мир на планеті. А це означає, що народи світу мають засвоїти нове політичне мислення.

Нове політичне мислення знаменує усвідомлення важливості і негайного вирішення глобальних проблем, включаючи розробку системи ефективних міжнародних процедур і механізмів, здатних забезпечити збереження і розвиток людської цивілізації в цілому. Для вирішення глобальних проблем потрібен єдиний міжнародний механізм їх розв'язання і регулювання, визначення міжнародних правових та економічних норм. Особливе місце у вирішенні глобальних проблем займають ООН, МВФ, ВТО, регіональні і галузеві організації, котрі мають великий досвід координації міжнародних зусиль, використання ресурсів, регулювання міжнародних економічних зусиль.

Можна навести численні приклади успішних спроб розв'язання, хоча б часткового, ряду глобальних проблем.

У 2000 році витрати на природоохоронні заходи зросли приблизно у 6 разів проти рівня витрат 1970 року. Важливу роль в охороні навколишнього середовища відіграє регіональне співробітництво. Наприклад, в ЄС система оподаткування будується таким чином, щоб стимулювати збереження природного середовища.

У вирішенні демографічної проблеми значну роль відіграла п'ята Всесвітня конференція ООН з народонаселення, що відбулась в Каїрі у 1994 році, на якій було прийнято Програму дій щодо визначення політики народонаселення в усьому світі на період до 2015 року. Ця програма містить положення, що стосуються чисельності населення, його приросту та структури, міжнародної

міграції, освіти, а також визначають шляхи співробітництва у розв'язанні демографічної проблеми. Одночасно було встановлено і суму коштів, необхідних для її реалізації -близько 17 млрд. доларів.

Подолання проблем зубожіння і відсталості для більшості країн, що розвиваються, неможливе без міжнародного сприяння. Воно здійснюється перш за все по лінії так званої офіційної допомоги з боку розвинутих країн у формі надання фінансових ресурсів. Для найбідніших країн, що Є'основними одержувачами цієї.допомоги, вона становить близько 3 % відносно їх ВВП, у тому числі для.... країн Тропічної Африки, - навіть понад 5%, хоча в розрахунку на кожного мешканця цього регіону це становить всього 26 доларів на рік. Другим джерелом для подолання відсталості можуть бути іноземні приватні інвестиції. За даними МВФ у 1990-х рр.. чистий приплив усіх фінансових ресурсів у країни, що розвиваються, становив щорічно від 114 до 229 млрд. доларів.

Під патронатом ряду міжнародних організацій: ЮНЕСКО, Міжнародної морської організації, Всесвітньої метеорологічної організації здійснюють наукові програми з метою дослідження ресурсного потенціалу Світового океану, його впливу на погоду та клімат. Міжнародна організація з охорони та використання морського дна розроблює конкретні заходи, пов'язані зі спостереженням за діяльністю окремих країн щодо охорони Світового океану, за обсягами виробництва, попитом і цінами на сировину, що добуваються з нього.

Питання позитивного вирішення глобальних проблем, пов'язаних із загальнолюдською діяльністю в тій чи іншій конкретній сфері, упирається у ресурсне забезпечення програм, що розробляються міжнародними організаціями.

За масштабністю і комплексністю завдань, які передбачається вирішити, на перше місце, висуваються питання, з одного боку, щодо джерел таких ресурсів, можливості їх одержання та використання, а з іншого

організації економічно безпечного розширеного відтворення суспільного виробництва в усіх країнах світу.

Екологічно безпечне розширене відтворення світової економіки означає, що нарощування обсягів виробництва супроводжується прискореним розвитком технологій, які поступово поліпшуватимуть навколишнє середовище та якість життя людей на Землі.

У доповіді ООН про розвиток людини зазначається, що програма дій, спрямованих на забезпечення прогресу людства в епоху глобалізації, повинна передбачати досягнення семи основних цілей:

1. Удосконалення діяльності, спрямованої на розвиток людського потенціалу, корегування політики з урахуванням нових реалій глобальної економіки.

2.Зменшення загрози турбулентності фінансових потоків та пов'язаних із ними втрат.

3.Активізація міжнародного співробітництва в галузі боротьби з глобальними загрозами щодо безпеки людини.

4. нарощування діяльності з розробки нових технологій для забезпечення розвитку людини, ліквідації злиденності.

5.Припинення процесів маргіналізації та подальшої поляризації багатства і бідності.

6. Ліквідація диспропорції у структурах глобального регулювання.

7.Формування ціліснішої та демократичніше'!' системи глобального регулювання.

Основні сфери міжнародного співробітництва у вирішення глобальних проблем:

1. сприяння країнам, що розвиваються, у вирішення проблем злиднів, голоду, хвороб.

2. роззброєння і конверсія

3. ліквідація зон екологічного лиха.

4. встановлення уніфікованих норм та правил природокористування.

5. освоєння інформаційних технологій, формування єдиного інформаційного простору

Основні форми міжнародного співробітництва у вирішення глобальних проблем:

- реалізація спільних проектів і програм

- передача технологій

- виділення кредитів

- участь у видобуванні та перерозподілі природних ресурсів

- реформування системи ціноутворення на світові природні ресурси

- надання країнам, що розвиваються доступу на світовий ринок

- загально планетарні та регіональні угоди під егідою ООН та інших міжнародних організацій





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 2110 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...