Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і багатогранність процесу суспільного відтворення



На всіх етапах економічного розвитку об'єктивна необхідність відтворення зумовлюється процесом виробництва матеріальних благ—економічної основи життя суспільства. Для того, щоб жити, треба споживати матеріальні блага, а для того щоб споживати їх, треба виробляти суспільний продукт.

Отже, якщо споживання є безперервним, то і виробництво в його постійному зв'язку і безперервному відновленні є відтворенням. Іншими словами, відтворення є не що інше, як безперервність, повторюваність виробництва.

Відтворення можна розглядати на рівні мікроекономіки, коли безперервність, повторюваність реалізується в межах окремого підприємства, господарства (співвідношення між виробленою підприємством закінченою продукцією і використаними сировиною, матеріалами,. устаткуванням, між вартістю і собівартістю продукції підприємства тощо).

Відтворення можна розглядати і на рівні макроекономіки. Тут безперервний процес виробництва відображає взаємозв'язки між важливими структурними пропорціями, узагальнюючими показниками господарства, між виробництвом засобів виробництва і виробництвом предметів споживання, які охоплюють усі галузі національної економіки. У цій темі мова йде про відтворення на рівні макроекономіки.

Процес розширеного відтворення в умовах ринкової економіки має такі особливості:

- грунтується на багатоманітності форм власності;

- визначається дією всієї системи об'єктивних економічних законів і передусім законів ринкової економіки;

-підпорядкований економічним інтересам товаровиробників;

-діє на основі органічного поєднання ринкових відносин і планомірного розвитку господарства.

Процес відтворення передбачає розширене відтворення сукупного суспільного продукту, робочої сили, виробничих відносин, а також відтворення природних умов економічного зростання. У процесі відтворення сукупного суспільного продукту і робочої сили відбувається відтворення продуктивних сил.

Суспільне виробництво макрорівня в процесі руху проходить чотири стадії: власне виробництво, розподіл, обмін і споживання. Всі ці стадії взаємопов'язані між собою, характеризують єдиний процес і перебувають у безперервному кругообігу. Постійне повторення та відновлення процесу суспільного виробництва, представлене як безперервний кругообіг усіх його стадій, називається суспільним відтворенням.

Під час відтворення повинні постійно відновлюватись усі фактори виробництва, які беруть участь у процесі суспільного виробництва. До таких факторів виробництва належать: робоча сила, засоби виробництва і природні ресурси, капітал. В умовах сучасного ринкового господарства для суспільного відтворення національної економіки додається ще один фактор виробництва — підприємницькі здібності.

Відповідно до методологічних принципів побудови Системи національних рахунків процес відтворення національної економіки розглядається як безперервний кругообіг двох потоків: доходів і видатків.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...