Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні висновки



Ø Політичне життя й соціальна структура взаємообумовлені.

Ø Соціальна стратифікація являє собою поділ людей на нерівнозначні групи.

Ø У сучасній науці переважає багатовимірний підхід до вивчення соціальної стратифікації. Потрібно враховувати об'єктивні (становище людей у суспільстві) і суб'єктивні (самоідентифікація людей із цим становищем) аспекти.

Ø У сучасній соціальній науці найбільш поширеним є поділ населення на вищий, середній, робітничий і нижчий класи.

Ø Соціальна стратифікація формується і змінюється під впливом технологічного й економічного розвитку і, у свою чергу, обумовлює політичну диференціацію населення.

Ø У соціальній структурі найбільш розвинених країн Північної Америки і Західної Європи переважає середній клас, у соціальній структурі України — робітничий і нижчий класи.

Ø Одним з найважливіших факторів політичної диференціації населення сучасної України є доходи: люди з відносно низькими доходами схильні підтримувати течії і партії лівої, комуністичної і соціалістичної орієнтації; люди з відносно високими доходами схильні підтримувати течії і партії правої, ліберально-демократичної орієнтації.

Ø Значна частка малозабезпечених і бідних людей серед населення України є джерелом соціальної напруженості й негативного ставлення до влади.

Ø Зростання питомої ваги українського середнього класу сприяє зміцненню соціальної злагоди й політичної стабільності в рамках демократичного режиму правління.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...