Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товар і його властивості. Альтернативні теорії вартості



Товар - це продукт праці, який задовольняє будь-яку потребу людини й призначений для обміну шляхом купівлі-продажу.

Має дві властивості: споживчу вартість і вартість. Споживча вартість - це здатність товару задовольняти якусь потребу людини. Вона представлена у самій речі, тотожна сукупності тих хімічних і фізичних властивостей, які притаманні самому предмету. Якісна - визначається мірою задоволення конкретної потреби й найповніше виявляється в якості товару. Кількісна сторона споживчої вартості виявляється у самій кількості товару і вимірюється показниками ваги, об'єму, довжини тощо. Вартість - уречевлена в товарі суспільно-необхідна праця, що затрачена на виготовлення даного товару. Трудова теорія вартості. (К. Маркс, В. Петті, А. Смітом, Д. Рікардо) Єдиним джерелом вартості є праця, яка становить субстанцію або внутрішній ЇЇ зміст. Поділивши працю на конкретну і абстрактну.

Теорія граничної корисності. 9К. Менгер, Л. Вальрас, Ф. Візер) В основі цінності товару лежить не праця, а суб'єктивно-психологічна думка споживача щодо його корисності. Суб'єктивна цінність благ залежить від двох факторів: рідкісності, тобто наявного запасу та ступеня насиченості потреби в них. Гранична корисність - це додаткова корисність, яку отримує споживач від додаткової одиниці товару чи послуги.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 833 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...