Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Торговельний прибуток: сутність, джерела та механізм утворення



З появою капіталістичних відносин з’являється торговельний капітал.

Торговельний капітал – відокремлена частина пром. капіталу,яка застосовується виключно торговими підприємцями у сфері обігу з метою реалізації товарів і отримання прибутку.

Функції торгов капіталу:

*перетворення ггрошового капіталу в рух сукупно-суспільного капіталу.

*збільшує величину капіталу в зайнятому середовищі виробництва.

Форми торговельного капіталу:

-грошово-торговельний –обіг грошей при здійсненні ними торговельних операцій.

-товарно-торговельний – капітал,який авансується на обслуговування торговельно-посередницької діяльності.

Торговельний прибуток — являє собою виражений у грошовій формі чистий дохід підприємця на вкладений капітал, що характеризує його винагороду за ризик здійснення торговельної діяльності, і представляє собою різницю між сукупним доходом і сукупними витратами в процесі здійснення цієї діяльності

Джерело та механізм утворення прибутку:

*нееквівалентний обмін

*певний перерозподіл капіталістичних формацій.

Товарний капітал, функціональна форма і третя стадія кругообігу промислового капіталу. Функціонує у сфері звернення і обслуговує процес зміни форм вартості. По натуральній формі представлений певною масою товарів, вироблених на капіталістичних підприємствах і призначених для продажу. У вартісному вираженні складається з 3 елементів: з + v + m, де з — постійний капітал, v — змінний капітал, m — додаткова вартість. У міру укрупнення масштабів капіталістичного виробництва і поглиблення суспільного розподілу праці відбувається відособлення функцій реалізації Т. до. у формі торгівельного капіталу. Характерна особливість Т. до. полягає в тому, що його кругообіг відображає не лише процес самовозрастанія спочатку авансованої вартості, але і рух капітальної вартості, що містить додаткову вартість. В процесі руху Т. до. реалізується вартість авансованого капіталу і додаткова вартість.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 2214 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...