Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст морської політики України у сфері морської науки і освіти



У Києві 18 вересня 2012 року проведено круглий стіл на тему «Українська система морської освіти та тренажерної підготовки моряків: сучасний стан і перспективи розвитку», організований Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків за підтримки і активної участі Департаменту державної політики у галузі морського та річкового транспорту Міністерства інфраструктури України, а також Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті.

У роботі круглого столу взяли участь керівництво Департаменту державної політики у галузі морського та річкового транспорту Міністерства інфраструктури України Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Громадської ради при Державній інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті, Одеської національної морської академії, Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, Херсонської державної морської академії, Інституту післядипломної освіти фахівців морського і річкового транспорту, АСК «Укррічфлот», Навчального центру фахівців морського транспорту, навчально-тренажерного центру «Авант», крюїнгової компанії «Марлоу навігейшн Україна», громадської організації Асоціація морських капітанів Одеси та інші.

Формування державної морської політики в Україні супроводжувалося розробкою проектів відповідних загальних концепцій, а також національних, державних, комплексних, галузевих, регіональних та інших програм. Постановою Кабінету Міністрів України від 07.10.2009 № 1307 «Про затвердження Морської доктрини України на період до 2035 року» до основних напрямів, за якими здійснюватиметься розроблення програмних документів, належить розвиток освіти в морській галузі; державна система забезпечення безпеки судноплавства повинна стати ефективним інструментом розв'язання завдань державної морської політики за умови функціонування таких основних її складових - системи підготовки та перепідготовки фахівців для морської галузі, а також органів і підприємств, які провадять діяльність із забезпечення безпеки судноплавства».

До складу української системи морської освіти, підготовки, оцінки компетентності і дипломування моряків, а також визначення придатності членів екіпажів за станом здоров’я для роботи в морі входять:- Координаційна рада з питань підготовки та дипломування моряків,- три міністерства (Мінінфраструктури, МОНмолодьспорт, МОЗ),- три центральних органи державної влади, що здійснюють функції державного нагляду і контролю (Укрморрічінспекція, Державна інспекція навчальних закладів, Державне агентство рибної промисловості),- Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків,- дванадцять вищих навчальних закладів,- двадцять сім ліцензованих закладів професійно-технічної освіти,- п’ятдесят навчально-тренажерних закладів,- шістдесят державних кваліфікаційних комісій,- капітани восьми морських портів та їх дипломно-паспортні відділи.

За останнє десятиріччя на світовому ринку робочої сили склалася ситуація дефіциту командного складу при надлишку рядового. Балтійська і міжнародна морська рада та Міжнародна федерація судновласників кожні п’ять років проводять дослідження і оприлюднюють відповідні звіти про тенденції на світовому морському ринку праці. 2010 - Україна посідає п’яте місце серед держав – поставників екіпажів для морських суден, що свідчить про конкурентоздатність українських моряків і нарощування обсягів підготовки командного складу морськими навчальними закладами України.

Більш того, багато іноземних компаній, які мають довготривалі програми залучення українських моряків на своїх суднах, інвестують значні кошти у підготовку кадрів шляхом власних «кадетських програм», надання спонсорської допомоги морським навчальним закладам, створення власних тренажерних центрів для додаткової підготовки моряків безпосередньо перед рейсом.

Проте останнім часом у деяких засобах масової інформації почали з’являтися публікації «відомих» авторів, які містять відверту антиукраїнську пропаганду, яка дискредитує систему морської освіти, підготовки, оцінка компетентності, дипломування моряків України. Спрямовані ці публікації в основному на сприяння конкуруючим з Україною іноземним державам в успішному завоюванні перших позицій на світовому ринку праці моряків.

Україна має достатньо високий потенціал і добрі перспективи для подальшої успішної конкуренції на світовому ринку праці за високооплачувані робочі місця командного складу морських суден в умовах наростаючої потреби у висококваліфікованих морських фахівцях.

Особлива увага тут зосереджена саме на питаннях приведення її у відповідність до міжнародних стандартів та вимог. З цією метою 1 серпня поточного року Координаційною радою з питань підготовки та дипломування моряків затверджено Зведений план подальших заходів з імплементації в національну систему підготовки і дипломування моряків вимог Конвенції ПДНВ на період 2012-2013 років.Вказаним планом передбачено внесення численних змін у діюче законодавство з питань підготовки та дипломування моряків, а також розроблення та втілення у життя низки нових стандартів та норм, які відповідатимуть міжнародним конвенційним вимогам.Тренажерна підготовка потребує нових програм, які б сповна відповідали новим міжнародним вимогам. Морська адміністрація України ефективно сприяє динамічному розвиткові української системи морської освіти та тренажерної підготовки моряків відповідно до вимог Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти 1978 року, з поправками, а також усуненню виявлених недоліків і вирішенню нових завдань сьогодення.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...