Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Співвідношення національних і міжнародних нормативних актів як складових морської політики України



Відповідно до Розпорядження КМУ Про схвалення Концепції проекту ЗУ "Про морську політику України":Законодавчі засади морської діяльності в Україні встановлено Водним кодексом України Кодексом торговельного мореплавства України Земельним кодексом України), Законами України "Про охорону навколишнього природного середовища" "Про виключну (морську) економічну зону України, "Про Державний кордон України" "Про міжнародні договори України" та "Про тваринний світ" (2894-14). Істотним недоліком законодавства у сфері морської діяльності є відсутність у прийнятих законах єдиного підходу до вирішення питань, пов'язаних з провадженням морської діяльності, невизначеність основ формування морської політики. Узгодження окремих положень законодавчих актів необхідне для чіткого визначення морської складової євроатлантичного вибору України, прискорення інтеграції до світової та європейської транспортної системи. Законодавство у сфері морської діяльності складається із законів, якими регулюється незначна частина відносин, що виникають під час провадження морської діяльності, та підзаконних нормативно-правових актів. Водночас не визначені загальні підходи до удосконалення законодавчої бази з метою становлення та розвитку України як морської держави.

ЗУ «Про міжнародні договори України»: Чинні міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до Пост. КМУ Про затвердження Морської доктрини України на період до 2035 року: реалізація державної морської політики сприятие подальшому посиленню позицій України як морської держави, створенню умов для досягнення цілей та розв'язання завдань з розвитку морської діяльності; інтеграції всіх складових морської діяльності до відповідних європейських та світових структур (міжнародних урядових і неурядових організацій, об'єднань), участі України у їх діяльності на рівноправних засадах. Важливою засадою морської політики є забезпечення у внутрішніх водах і територіальному морі України режиму судноплавства, що відповідає міжнародному морському праву та міжнародним стандартам безпеки судноплавства, підвищення рівня безпеки судноплавства на українських суднах до міжнародних стандартів безпеки судноплавства, ефективного здійснення функцій морської адміністрації та інших функцій держави, що передбачені міжнародними договорами України в галузі судноплавства. провадження морської діяльності на конституційних засадах та за принципами міжнародного морського права.

Таким чином, співвідношення нац. та міжнар норм актів відображено на прикладах в вищевказаних нормативних актах. В галузі морської політики Україна напрацьовує власну національну нормативно-правову базу. Проте важливим аспектом є участь України у міжнародній діяльності. Тому Україна спрямовує усі зусилля щоб стандарти морської політики відповідали міжнародним стандартам.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 277 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...