Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет и задания педагогики. Основные категории педагогики



Педагогіка – це наука про систематичну, цілеспрямовану, спеціально організовану діяльність щодо формування людини, а також про форми, методи, принципи, зміст виховання, навчання й освіту; це наука про виховання, освіту, навчання підростаючого покоління і дорослих.

Предметом педагогіки є науки як педагогічний процес – тобто процес виховання й навчання людини як особлива суспільна функція, що виникла в спеціальних виховних установах і навчальних закладах, а також дослідження сутності формування й розвитку людської особистості та розроблення на цій основі теорії і методики виховання і навчання.

Завдання педагогіки:

-розробити нові методи, засоби, форми, системи навчання і виховання, управління освітніми структурами;

-вивчати та узагальнювати передовий педагогічний досвід;

-упроваджувати результати педагогічних досліджень у практику;

-прогнозувати освіту на найближче і віддалене майбутнє;

-розробити зміст освіти в різних типах навчальних закладів;

-знайти шляхи підвищення якості навчання, результативності виховання;

-розробити наукові вимоги щодо підготовки педагогічних кадрів.

Категорії педагогіки: виховання, навчання, освіта, розвиток, формування.

Виховання – (в широкому роз-ні) – це передача накопиченого старшим поколінням досвіду наступним поколінням; (в вузькому роз-ні) – це цілеспрямований вплив на людину суспільних інститутів з метою передати їй певні знання, прищепити навички і вміння необхідної поведінки, сформувати світогляд і т.д.

Навчання – це спеціально організований, цілеспрямований, керований процес взаємодії вчителів і учнів, у ході якого учні під керівництвом учителя опановують знання, набувають умінь і навичок, розвивають свої пізнавальні здібності, формують світогляд.

Освіта – це процес і рез-тат засвоєння людиною досвіду поколінь у сигляді системи ЗУН, оволодіння нею способами пізнавальної діяльності і формування системи поглядів і переконань, становлення її громадянської позиції.

Розвиток – це процес становлення особистості, удосконалення її фізичних і духовних сил під впливом зовнішніх і внутрішніх, керованих і некерованих факторів, серед яких найважливіші – цілеспрямоване виховання і навчання.

Формування – це процес становлення людини як соціальної істоти під впливом усіх факторів: соціальних, економічних, ідеологічних, психологічних і т.д.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 645 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...